Jerisjärven kalapirtit, Keimiöniemi, Muonio

Aikoinaan tutkin Jerisjärven karttaa suurella hartaudella kun mietin, että missäkä sitä joskus haluaisi asua. Järven ympäristöstä löytyi samalla paljon kaikenlaista mielenkiintoista, muun muassa pitkä rivi pienen ja erikoisen näköisiä rakennuksia nimellä Kalakenttä.

Mökit ovat kalastajien pirttejä. Mökkirivistön historia vie kauas aina 1500-luvulle, jolloin Tornion pirkkalaisiksi kutsuttu väki saapui alueelle ja löysivät kalaisan Jerisjärven. Sana Jeris on peräisin saamen sanasta Jierra, joka tarkoittaa kysyttyä. Torniolaisia innosti kovasti ajatus valkoisesta kalasta ainaisen lohensyönnin sijasta. Paikalliset eli saamelaiset olivat tilanteesta vähemmän innoissaan, sillä torniolaisten pelättiin tyhjentävän koko järven kaloista. Lähde: Tunturi-Lappi.fi.

Nykyään paikalla olevat mökit eivät ole pirkkalaisten alkuperäisiä pirttejä 1500-luvulta. Kuitenkin nykyisistäkin mökeistä vanhimmat ovat 1700-luvulta.

Suuntasimme ystäväni Essin kanssa joulukuun alussa kalamajoille päivän noustessa.

keimioniemi-1

Majat oli merkitty opasteella päätieltä hannunvaakunan kera. Parkkipaikka oli helppo löytää ja siellä oli myös infotaulu aiheesta monella kielellä. Jätimme auton parkkiin ja suuntasimme majoille jalan, läpi lumisen kauniin metsän.

Tietä majoille ei ollut avattu, mutta jollain vehkeellä siellä oli käyty, koska lumi ei ollut mahdottoman syvää. Olin aiemmin pohtinut mielessäni, että kannattaako täällä talvella käydäkään, vai onko kaikki lumen peitossa. Onneksi päätimme käydä, paikka yllätti meidät täysin.

keimioniemi-1-11

Pienten ja sievien mökkien rivistö levittäytyi pitkin Jerisjärven rantaa. Mökit olivat todella kauniita ja niiden yksityiskohdat huokuivat historian tunnelmaa.

Ikkunalaseja koristivat jäätähdet. Lasit heijastivat rantakoivikon takana avartuvaa järven jäätä ja auringon haaleaa kajoa.

keimioniemi-1-4

Paikan värimaailma oli uskomaton. Olin nähnyt mökeistä kuvia kesän viheriössä, mutta valkoinen lumihanki sai mökkien värit voimakkaina esiin. Kuinka voikaan vanha puu olla niin kaunista.

keimioniemi-1-3

Seinissä oli kaiverruksia, monenlaisia merkintöjä. Ne kertoivat muun muassa uskonnosta ja vanhoista merkityksellisistä vuosiluvuista.

Monien mökkien savupiiput muistuttivat lähinnä saaristomaiseman kummeleita. Lumipeitteen alta pilkistivät monesta paikasta myös katon kasvipeitteen jäiset korret.

Välillä nenään kantautui ihanan paksu ja makea tervan tuoksu. Pakkasilman läpi se tuntui erityisen kodikkaalta.

Mökkejä oli vajaat parikymmentä. Ne vaihtelivat hieman muodoltaan, kooltaan ja tyyliltään. Kävelimme mökkiriviä eteenpäin kaikessa rauhassa yksityiskohtia ihaillen. Sisälle mökkeihin ei ole menemistä, ne ovat yksityisomaisuutta.

Jäällä rantaa pitkin meni kelkkareitti. Kuunpuolikas loisti taivaalla, aurinkoa ei näkynyt, mutta se oli silti onnistunut nostattamaan päivän valon.

Pilvi oli päättynyt asettua Jerisjärven jäälle. Jostain kaukaa kaikui vaimeasti jatkuva koirien haukunta.

keimioniemi-1-17

Keimiöniemessä on paljon muutakin kiinnostavaa. Mökkien lähelle oli kartalle merkitty esimerkiksi seitakivi. Päätimme käydä katsastamassa sen, mikäli kivi ei osoittautuisi olevan aivan liian lähellä jonkun pihaa.

Astelimme mökkien takaa metsän läpi kivelle. Lumesta huolimatta sieltä löytyi polkua etäisesti muistuttava väylä.

Ainokainen iso lohkare oli helppo löytää. Kiveltä näkyi jonkun matkan päässä olevia rakennuksia, mutta koimme, ettemme ole metsässä kiven äärellä häiriöksi.

keimioniemi-1-13

Lähteen mukaan kivi on kooltaan 7 x 6 x 2,5 metriä ja sen uskotaan olevan seitakivi. Ei ihme, sillä kivi tuntuu olevan varsin erityinen ja omanlaatuinen ilmestys Keimiöniemellä.

Paksun lumen suojissa kivi oli melko tarkasti katseiltamme piilossa. Vain kiven yksi, suojaisa sivu oli lumelta paljas.

Kenties joku kalamökkien kalastaja oli kääntynyt seitakiven puoleen kalaonnen toivossa, nimittäin kiveltä löytyi huolellisesti aseteltu pikkukolikko.

keimioniemi-1-14

Palasimme mökeille, kuljimme jälleen koko mökkirivistön päästä päähän ja suuntasimme takaisin polulle kohti autoa. Mieli oli rauhaisa ja hiljainen, ja samalla innostunut: minusta tämä oli aivan huippuhieno kohde!

Mökit kartalla. Samassa kartassa näkyy myös nimetty seitakivi. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7537581, E 376173.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.