Simpeleen Hiitolanjoen maisemapolku – historiaa ja harvinaisia eläinlajeja

Olin vaimoni kanssa vaeltamassa Repoveden kansallispuistossa lokakuussa. Sieltä kotiin päin ajaessamme pysähdyimme Simpeleellä katsomaan Hiitolanjoen maisemapolkua. Reitti on 3,5 kilometriä pitkä ja se seurailee pääosin Hiitolanjoen eli Kokkolanjoen rantoja.
Hiitolanjoki kuva 1Reitti lähtee parin sadan metrin päästä VT6:lta Ritakosken vanhalta voimalaitokselta alavirtaan. Voimalaitos valmistui 1920 ja putouskorkeus on 6 metriä.

Polku kulkee joen eteläpuolella muutaman metrin päässä rannasta ja pohjoispuolella korkeammalla kalliojyrkänteillä. Jyrkimpiin nousuihin on tehty portaat ja kosteimpiin paikkoihin pitkokset. Kalliolla polun reunaan on laitettu köydet kaiteiksi.

Reitillä on siisti tulipaikka, lintutorni ja opastauluja alueen historiasta. Polku kulkee Ritakosken ja Lahnasenkosken vanhojen voimalaitosten kautta kohti Venäjän rajaa. Opastauluissa kerrotaan mm. joen merkityksestä Sisä-Suomen asuttamisessa vanhana vesireittinä Laatokalta Saimaalle.

Seuraava alempi Lahnasenkosken voimalaitos valmistui jo 1911. Sen putouskorkeus on 8 metriä ja on tiettävästi Suomen vanhin puurakenteinen voimalaitos.

Joki on ollut aikanaan tärkeä puutavaran uittoväylä Laatokan sahoille ja joen yläjuoksulle valmistuneen paperitehtaan tekemisen ehtona oli, ettei se estä puutavaran uittoa. Tehtaan ja voimalaitosten ohi tehtiinkin uittorännit, joita pitkin puut uitettiin padon alapuolelle.

Maisemaltaan jokivarsi on vanhaa kuusikkoa ja paksun sammalen peittämään kalliota. Osittain joen varsilla on peltoa ja vanhaa hakkuaukkoa.

Erityisesti historiallisena kohteena paikka mielenkiintoinen. Joen pohjoisrannalla on lintutorni, josta näimme joella seitsemän joutsenta. Tornilla olevien opastaulujen mukaan linnusto on runsasta ja sieltä on havaittu mm. harmaahaikaroita ja ruskosuohaukkoja.

Hiitolanjoessa on nuoliaisiin lukeutuvan rantaneulan eli rantanuoliaisen (Cobitis Taenia) ainoa tunnettu makeanveden esiintymä Suomessa.

Reitti on lyhyt ohikulkumatkalla käytävä paikka, mutta asiakseen ei kauempaa tulisi lähdettyä vain retkeilyn takia. Sen sijaan historiallinen tai biologinen kiinnostuu muuttaa asian toiseksi.

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6812036 E 625859

Alunperin juttu on julkaistu Tervastulia-blogissani.

1 reply
 1. Hanna Ollikainen
  Hanna Ollikainen says:

  Haluaisin kommentoida kirjoituksen loppukaneettia, jossa kirjoittaja ei ole mielestäni nähnyt Hiitolanjoen virkistysalueen koko arvoa:

  ”Reitti on lyhyt ohikulkumatkalla käytävä paikka mutta asiakseen ei kauempaa tulisi lähdettyä vain retkeilyn takia. Syksyllä kun kasvisto alkaa olla jo lakaistunut ei erikoista katsottavaa vanhoja voimalaitoksia lukuunottamatta ole.”

  Luontoarvojen kommentointi syksyn näkymän perusteella ei anna täyttä oikeutta kohteelle. Keväällä polun varrella kukkivat upeasti sekä sini- että valkovuokot, ja maisemien kauneus on kaiketi katsojan silmissä. Monimuotoinen jokivarsiluonto (maakunnassamme harvinainen) on valitettavasti kärsinyt vuoden 2010 myrskyissä, mutta tuo lisää monimuotoisuutta lahopuiden muodossa. Harvassa kohteessa on näin monta eri aihetta tutustumiseen: linnusto (myös talviaikaan avoin vesi) ja muu eläimistö, jokimaisema, lehto- ym. kasvit, laatokan lohi ja muut uhanalaiset kalalajit, esihistoriallinen kulkureitti, sotahistoria ja rajan läheisyys mainittujen voimalaitosten ja teollisuushistoria lisäksi, jotka kaikki esitellään 2014 uusituissa infotauluissa.

  Hiitolanjoki on monipuolinen päiväretkikohde, jonne kannattaa ajaa vaikkapa Lappeenrannasta ja Imatralta. Poluilla, lintutornilla ja grillikatoksella sekä tauluihin tutustuessa menee hyvinkin päivä (matkoineen). Alempana joella on vielä erillinen laavukohde Kangaskosken voimalan läheisyydessä – valitettavasti yhdyspolkua kahden alueen välille ei ole vielä pystytty toteuttamaan.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *