Parikkalan Äijönvuoren luolat ovat yksi Etelä-Karjalan parhaista retkipaikoista

Melkoniemessä sijaitseva historiallinen Äijönvuori on Parikkalan korkein kohta. Korkeutensa lisäksi paikkaa on siunattu komeilla maisemilla ja onpa se tunnettu myös lukuisista luolistaan. Nuo onkalot ovat olleet paikallisten ihmisten piilopaikkoina vaikeina aikoina.

äijönvuori (1)

Muutama viikko takaperin, kun aikataulut natsasivat kohdilleen, piipahdimme Parikkalassa, jolloin mukana oli myös Willimiehen uusi assistentti Pessi. Kuvausretkelle oli haalittu kaikenlaisia kohteita, mutta ehkä paras näistä oli Äijönvuori luolineen, jotka kolusimme kaikki läpi.

äijönvuori (4)

Lasettelimme melkoisen mutkaisia hiekkateitä pakoputki paukkuen tuntitolkulla, kunnes lopulta saavuimme Äijönvuorelle. Kieltämättä aluksi paikka ei tuntunut miltään kummoiselta, mutta olimme väärässä. Useita upeita luolia sisältävä vuori suorastaan pakotti vääntäytymään ahtaisiin luoliin, niin pitkälle kuin isomahainen miehenköriläs pääsee…

äijönvuori (3)

Parasta oli kun nuori assistenttikin vääntäytyi perässä, eikä antanut tuumaakaan periksi. Näissä paikoissa punnitaan kunto, kestävyys ja hermot. Hyvinhän Pessi selvisi, vaikka ikää on vasta yhdeksän hujakoilla.

äijönvuori (2)

Vuori tarjoaa paljon tarkasteltavaa, joten myös päälle kannattaa kivuta. Osa luolista oli melkoisen suuria, mutta mahtui joukkoon muutama ahtaampikin luola. Pääluola löytyy vuoren koilliskulmalta. Sitä varten kannattaa varustautua taskulampulla, luola on nimittäin pitkä.

äijönvuori (5)

Ei näitä luolia turhaan meille kehuttu, joten nyt testattuamme paikat, voimme suositella näitä luolia kaikille alan harrastajille tai muuten vaan asiasta kiinnostuneille. Menkää ihmeessä paikan päälle tutustumaan Äijönvuoreen, koska tälläkään kertaa kuvat eivät pysty kertomaan paikan kiinnostavuudesta kuin vain murto-osan.

äijönvuori (6)

Kaikenkaikkiaan Äijönvuori on ehdottomasti paras allekirjoittaneen bongaama luolakohde tähän mennessä, vaikkakin Lassilan linnavuoren luola aiheutti selkeästi korkeammat sydämensykkeet. Willimies Tours ja Retkipaikka suosittelevat kohdetta vilpittömästi. Käykää paikan päällä tutustumassa omin silmin Äijönvuoreen!

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6824353 E 627199

Julkaista aiemmin Willimiehen jäljillä -blogissa.

1 reply
  1. Risto Hakio
    Risto Hakio says:

    Mistähän johtuu väite Parikkalan korkeimmasta kohdasta. Peruskartan mukaan Äijönvuori on alle 100 metriä korkea. Melkoniemessä ja Peruspohjassa on useita yli 140 metrisä mäkiä.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.