Julma-Ölkky, Kuusamon mahtava rotkojärvi

Menneen vuoden nimissä sain kohdata yhden Suomen upeimmista rotkojärvistä kahdesti. Ensin kesäsydämellä, sitten syysasussaan. Molemmissa se puhutteli vahvasti ja sen rannoilla oli helppo kuvitella, että samalla tavoin se oli puhutellut ihmisiä jo tuhansia vuosia sitten.

julmaolkky-9

Siinä kohtaa kun sangen karkeasti soraistetun hiekkatien kanssa usko alkaa loppumaan, tulee Ölkylle mennessä ensimmäisenä vastaan kyltti, joka valaa uutta toivoa: reitti on kuin onkin oikea.

Jatkamme matkaa. Aurinko näyttäytyi koreasti iltapuvussaan ja tanssahteli horisontin kirjokannella. Näkyä piti pysähtyä ihastelemaan hetkeksi. Mihinkäs sitä oli kiire, reissulla, jolla oli jo perillä. Tarkoitus oli ammentaa Kainuun tunnelmaa niin paljon kuin mahdollista.

julmaolkky-2

Viimein oikealta puoleltamme suhahti ohi punainen katos. Muutamaa sekuntia myöhemmin lähestyimme sitä toisesta suunnasta peruutusvaihteella. Siinä se oli! Julma-Ölkky. Yksi Suomen hienoimmista rotkojärvistä.

Ölkky on vanhaa lapinkieltä ja tarkoittaa rotkoa. Pituutta kanjonillla on 3 km ja sen seinämät kohoavat paikoin jopa 50 metrin korkeuteen. Koko totuus jyrkänteestä ei sekään ole. Syvimmällä kohdalla jyrkkämää jatkuu liki toinen mokoma veden pinnan alle.

julmaolkky-4

Läheltä järven pohjoispäätä, itärannalta löytyy holvimainen kalliohalkeama, Pirunkirkko. Tarinan mukaan paholainen on pitänyt sitä majapaikkanaan.

julmaolkky-8

Järven itärannalla on jyrkänteellä puolestaan useita puroja, joista erästä kutsutaan Sateenkaarilähteeksi veden aiheuttaman värileikin takia.

julmaolkky-17

Niinikään itärannalta löytyy kalliopahdasta Ölkyn kivikautinen kalliomaalaus. Se onnkin pohjoisin Suomesta löydetty kalliomaalaus. Siinä on paljon erikoisia piirteitä eteläisempiin maalauksiin verrattuna, mm. kolmiomaiset ihmiskasvot ja tikkumaiset hirvipiirrokset.

julmaolkky-10

Järven ympäri kulkee Ölökyn ähkäsy -reitti. Pituutta sille tulee kaikkiaan 10 kilometriä. Reitti lähteejärven eteläpään kioskikahviolta ja kiertää järven ympäri. Vaativa reitti on merkatty oranssein maalimerkein. Sen kulkemiseen kannattaa varata aikaa noin 5 tuntia. Reitin varrelta löytyvät myös Ölökynperän laavu ja näköalatasanne.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7271948 E 607506

1 reply
  1. Jukka
    Jukka says:

    Tämä oli todellakin huikea paikka, kun täällä kävimme kesällä 2013. Mieleen jäi myös tuhottoman pitkä ja erittäin kivinen tie perille. Tultiin muistaakseni lännestä päin. Olikohan parikymmentä kilsaa sellaista hölkkävauhtia autolla. Kannattaa ajaa sieltä itäpuolelta paikalle.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.