Vuoden Retkipaikka 2014 on Paltamon Kivesvaara

Vuoden Retkipaikka äänestys on ratkennut. Ääniä annettiin kaikkiaan 1387. Suurimman saaliin nappasi Paltamon Kivesvaara. Hopealle sijottui Julma-Ölkyn rotkojärvi Kuusamossa. Kolmannelle sijalle nousi kuluneena syksynä monet mykistänyt Paavolan tammi, joka kasvaa Lohjalla.

kivesvaara-3

Kaikkiaan äänestykseen ehdotettiin 38 Retkipaikan esittelemää luontokohdetta. Ehdotuksia tuli enemmänkin, mutta monesta puuttui vielä Retkipaikasta julkaistu juttu. Kiitos myös näistä äänistä ja ehdotuksista, lisäämme nuo kohteet tulevien juttujen listalle.

kivesvaara-4

Äänestyksen voittaneen Kivesvaaran uusi reitistö otettiin käyttöön kuluvan vuoden syksyllä. Reittejä on neljä. Niissä jokaisessa on oma erityiskohteensa; esimerkiksi Pahalouhoksen alue ja Yölinnunkuru, jotka kumpikin ovat muodostuneet kauan sitten maanjäristyksen sortumina. Reitistöön kuuluu kahden kilometrin esteetön reitti levähdyspisteineen ja opasteineen. Reittien lisäksi alueella on näköalatasanne sekä sen läheisyydessä kota tulipaikkoineen.

kivesvaara

Alueella oli kehityshankkeen alkaessa jo viisi luonnonsuojelukohdetta ja kevään 2014 aika varmistui myös kuudennen luontoalueen suojelupäätös, kun valtio suojeli Yölinnunkurun alueen. Luontokohteiden ja suojelualueiden täydennykseksi reittien varsille on rakennettu 400 linnunpönttöä eri lintulajeille. Suurille linnuille on tehty tekopesiä.

kivesvaara-2

Retkipaikka onnittelee voittajaa ja kiittää kaikkia äänestäneitä lukijoita. Ensi vuonna uudestaan!

5 replies
 1. Arttu Siikanen
  Arttu Siikanen says:

  Nyppylä, joka on raiskattu hakkuuaukeiden lisäksi vanhoilla laskettelurinteillä joita ei ole edes yritetty entisöidä. Surullisen oloinen paikka. Tällaisista ne luontoelämykset on nykyään hankittava kun alkuperäinen luonto on hävitetty tyystin markkinavoimien tieltä.

  Vastaa
  • Antti Huttunen
   Antti Huttunen says:

   Eipäs lähdetä vähättelyn linjalle, täällä keskitytään myönteisten asioiden esille tuomiseen ja yhteistyöhön vastakkainasettelun sijaan. Luonnon hyvinvointi lähtee aina luontoarvojen tunnustamisesta ja ihmisten luontosuhteesta, joita molempia alueen nykyinen kehitys palvelee. Metsätalouskäyttöön jäämistä tuskin toivoit? Toki jokainen saa nähdä mitä haluaa, mutta alueella on myös viisi suojelualuetta.

   Vastaa
   • Timo Kasurinen
    Timo Kasurinen says:

    Alue on todella hieno ja reitit fiksusti suunniteltuja! Onnea Paltamo, hieno palkinto kaikesta uurastuksesta Kivesvaaralla!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.