Paavolan tammi – Onko tässä Suomen kaunein puu?

Yhteistyössä: Lohja

Tammivanhus. Se on seissyt siinä vuosisatoja. Välillä keskellä elävää maisemaa. Välillä yksinäisyydessään, unohdettuna. Se on puhutellut matkamiehiä. Ja varmasti kuunnellut monia. Nyt se kertoo hiljaista tarinaansa kohtalosta ja sen arvaamattomuudesta. Sattumien ketjuista, joilla hiljainen ja liikkumaton saakin sanansa matkaamaan maailmalle. Ei se ajattele, eikä puhu. Mutta jos ajattelisi ja puhuisi, niin ehkä se olisi suruissaan, aina kun ihmiset eivät tule puun takia, vaan nähdäkseen puun. Kunnioittakaa puuta ja kunnioittakaa aitaa.

Luontokohteita kierrellessä on tullut vastaan koko joukko kauneudellaan, jylhyydellään tai erikoisuudellaan sanattomaksi vetäviä paikkoja. Eiliseen mennessä ei puu ollut onnistunut samassa.

paavolantammi-3

Pienen kallioharjanteen jälkeen paikka näytti todellisen luontonsa. Polku kulkee upeassa lehtimetsässä, jossa kasvaa runsaasti tammea, metsälehmusta ja pähkinäpensasta. Metsä olisi varmasti näkemisen arvoinen heti keväisestä vuokkomerestä alkaen. Kesällä sen varresta voi puolestaan löytää kauniin kämmekän, lehtoneidonvaipan. Nyt siitä tai vuokkojen kukista ei näkynyt enää merkkiäkään, mutta alkusyksyn asussaankin metsä oli kaunis. Hieman hämmästelin, että sain nauttia yksin näin upeasta paikasta.

paavolantammi-4

Yhdessä kohtaa polku sivusi suojelualueen rajaa. Toisella puolella sitä oli talousmetsää, kaunista koivikkoa sekin. Niillä main yhdessä puussa oli myös pieni kyltti, johon kulkijan pitäisi kiinnittää huomionsa. Se sanoi tuonne mainittuun talousmetsään osoittavan nuolen kera: ”Paavolan tammi n. 100 m.”, ei muuta. Jos tuo nimenomainen puun nimi ei olisi ollut jotain, jonka Reetta minulle joku viikko aiemmin vinkkasi, olisin saattanut kävellä ohitse. Nyt noilla kahdella sanalla oli merkitys, joka houkutteli katsomaan.

paavolantammi-5

Polku vei ensin tiheään kuusikkoon, jonka pohjalle ei tullut valoa sen vertaa, että siinä olisivat aluskasvit selvinneet. Ihminen oli asettanut puut suoriin riveihin. Luonto pisti samalla mitalla takaisin ja lähes jokaisen kuusen ympärillä ja välillä myös niiden välissä oli noidankehä, eli siinä kasvoi symmetrisenä piirinä sieniä.

Tunnelma oli taianomainen. Astelin hiljakseen eteenpäin ja nautin näkemästäni. Viimein edessä polunpäässä siinsi aukio, joka hehkui kutsuvaa vihreäänsä jo kauas kuusten katveeseen. Tihensin askelia. Vasta aukion reunalla pysähdyin. Siinä se oli Paavolan tammi.

paavolan tammi-1-2

Miten voi puu olla noin lumoavan näköinen? Edessäni oli pyöreähkö aukio, halkaisijaltaan ehkäpä 25 metriä. Sen keskellä kohosi keiloja kasvava kalliokumpu. Keskellä aukiota, tuon kummun päällä seisoi valtava tammi. Suurin näkemäni. Aukion reunalla oleva taulu kertoi puun oleva ympärysmitaltaan (1,1 metrin korkeudelta maasta mitattuna) 472 cm. Melkoinen jättiläinen!

paavolan tammi uudet-1
Laskin repun, kameran ja takin maahan. Istahdin sen alle ja katsoin ylös. Olen nähnyt sekä leveitä että korkeita tammia, mutta tämä oli molempia. Oksat kurottivat joka suuntaan painovoimaa uhmaten lähes kymmenen metrin päähän.

paavolan tammi uudet 3-1

Seuraavan tunnin kiersin aukiota. Mittailin puuta silmilläni. Annoin kameran laulaa. Mutta ennen kaikkea nautin paikan lumoavasta tunnelmasta. Tuo lähes läpipääsemättömään, synkkään kuusikkoon rajautuva, valtavan tammen oksillaan kattaman aukion tunnelmasta.

paavolantammi-13

Sen verran olen kuullut toisen käden tietoa, että puuta on ilmeisimmin palvottu menneinä vuosisatoina. Olisiko tämä jätti paikallaan ollut ainakin 250-350 vuotta (ovatpa jotkut puhuneet enemmästäkin, mutta näin suotuisalla paikalla tuokin aika on riittänyt). Mitään vahvistusta palvontaan tai siihen liittyviä kertomuksia en valitettavasti onnistunut löytämään. Juuri mitään lähdetietoa tästä puusta ei ole saatavilla. En myöskään kohdannut reissullani myöskään ketään paikallisia, joita olisi asiasta voinut jututtaa. Toisaalta paikka itsessään huokui minulle pyhää tunnelmaa, joten en ihmettelisi, jos muutkin ovat kokeneet saman.

paavolan tammi uudet 2-1

Paikka on kuin Studio Ghiblin Totorosta.

Tähän puuhun ei pidä kiivetä, eikä aivan sen juurella tallustaa varomatta. Paras on ihastella hieman loitompaa. Tulta ei voi tehdä ja roskia tulee tuoda metsästä pois enemmän kuin sinne vie.

12 replies
  1. Tauno holappa
    Tauno holappa says:

    Hei,myös Karjalohjan Heponiemessä oli vielä -90 luvulla ympärysmitaltaan yksi tammi yli 4,00 metriä rinnankorkeudelta mitattuna siellä Kiviranta nimisen talon suunnalla,käykääpä kurkistaan,ihmiset jotka siellä päin liikutte ja olette luonnosta kiinnostuneita kuten minäkin.

    Vastaa
  2. Raija Ylinen
    Raija Ylinen says:

    Erittäin kaunis ja suuri tammi löytyy myös Rungon kylästä Kaarinan Piikkiöstä. Vanhan kestikievarin editse kun kääntyy pikkutielle ja ajaa noin 100 metriä, vasemmalla yksityispihalla tien vieressä löytyy tämä komea tammi. Nyt se on uhan alla, kun viereen rakennetaan uusi tie.

    Vastaa
  3. Vilppu
    Vilppu says:

    Käytiin katsomassa tämäkin paikka ja olipahan komea tammi. Koiratkin tykkäsivät luontoretkestä ja kotiin tuliaisina oli 17 kpl. punkkeja eri kehitysasteissaan. Kovasti on tuo punkkipopulaatio luonnossa kasvanut. Hieno paikka kuitenkin, ihan käymisen arvoinen.

    Vastaa
    • Antti Huttunen
      Antti Huttunen says:

      Niitä on kaikkialla, joten tarkastus on paikallaan. Vaan eipä niitä liiaksi kannata pelätä. Tässä Retkipaikka-merkeissä on melkoisesti tullut reissattua ja yksi punkki on neljän vuoden aikana ollut poistettavana.

      Vastaa
      • Jani Kolu
        Jani Kolu says:

        Tammi on kyllä näyttävä, mutta korkeutta tuolla ei ole juurikaan. Max. 15 metriä. Nyt siellä on pöytä ja penkit sekä lava, joka on puun juurella.

        Vastaa
  4. Raija Ylinen
    Raija Ylinen says:

    Tien nimi on Rahintie, ympäristö siellä on museolailla suojattua, mm. metsät jne. sieltä löytyy vanhan kestikievarin vierestä myös rautakautisia hautoja. Rahin tietä kävellessäsi, et voi olla törmäämättä tammeen. Se on aivan tien vasemmalla puolella noin puolivälissä Rahintietä. Autolla sinne ei kannattane mennä, koska siellä on paha kääntyillä, on ahtaat tiet ja omakotitaloja sekä pihoja. Auto kannattaa jättää vanhan viipurintien varteen jonnekin sopivalle levikkeelle.

    https://www.google.fi/maps/place/Rahintie,+21500+Kaarina/@60.4233011,22.4721096,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x468c71c48aaf0f33:0xe6e4e95a1d2c694a

    http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/mjhoito/read/asp/r_alue_det.aspx?ALUE_ID=602400004

    Vastaa
  5. Panu Kankaanpää
    Panu Kankaanpää says:

    Koko kohde on mennyt pilalle tämän artikkelin synnyttämän huomion vuoksi. Ennen se oli aito, rauhallinen ja luonnontilainen kohde. Nykyään puun ympärille on pystytetty aidat jotka pilaavat paikan tunnelmaa ja maastosta on karsittu kaikki ylimääräinen kasvusto pois, joten paikka muistuttaa enemmän jotain takapihaa kuin aitoa luontokohdetta. Tammen ympärillä olevaa kuusimetsää on myös harvennettu mikä osaltaan on vienyt ison osan paikan tunnelmaa pois. Ennen siellä tunsi olevansa salaisessa paikassa metsän keskellä, mutta nyt puiden kaatamisen jälkeen paikka vaikuttaa perus näyttelykohteelta.

    Ei voi muuta sanoa kuin että #pilalla.

    Vastaa
    • MJ
      MJ says:

      Mutta onko se kirjoittajan vika? kirjoittaja ei luultavasti ole sitä metsää harventanut tai aitaa pystyttänyt. Harmillista olen täysin samaa mieltä. Mutta jos kokee jotain hienoa eikö ole oikeus jakaa se asia. Ongelmana on siis ihmiset ja heidän luonnossa käyttäytyminen ja jonkun tyhmä oletus että paikka pitää ”siistiä” nyt kun se on tunnettu. #moniihminenonpilalla

      Vastaa
    • Esa
      Esa says:

      Allekirjoitan tuon, että paikka on pilattu puiden harvennuksilla, kaikenmaailman rakennelmilla ja köysillä.
      Ennen muutosta kuvissa vaikutti erittäin lumuovalta paikalta.
      Tällä viikolla siellä tuli käytyä ja pettymyshän tuo kieltämättä oli.

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.