Kolilla: Juuan Porttilouhi on rotko, joka vie toiseen maailmaan

Tässä juttusarjassa olemme käyneet läpi jo laajasti Kolin parhaita puolia. Vaan vielä on muutama helmi kertomatta. Tällä kertaa pistäydymme paikassa, joka on myös saavutettavissa parhaiten Kolilta käsin, mutta joka sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin päässä.

Niillä main kartta esitti sellaista käyrää, ettei sitä voinut jättää katsomatta maastosta käsin. Karttaan kun on tällä kohdalla piirrelty merkki, jotta siinä kohtaa kaksi jyrkänteenkampaa kohtaavat toisensa vastatusten. Päälle pantu tähti luolan merkiksi. Vielä kun Louhen vierestä kulkeva polku kantaa muuan Urho Kekkosen nimeä, on selvää, että karttan vihjeisiin kannattaa suhtautua vakavasti. Jo pelkästään sen perusteella voi sanoa, että Porttilouhi on vähintään mielenkiintoinen rotko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kovimmat kulkijat pääsevät paikan päälle Kolilta alkavaa UKK-reittiä pitkin, mutta me päätimme lähestyä paikkaa Pohjois-Karjan idyllisia pikkuteitä pitkin maastoautoillen. Porttilouhen koillisen puoleiselle metsäautotien silmukalle pääsimme kuivana heinäkuun päivänä lainassa olleella Dusterilla mukavasti, mutta maaston nähdessämme ymmärsimme tien tuovan varmasti myös haastetta kovina kelirikko aikoina, kuten metsätiet yleensä.

Onneksi juuri minnekään ei pääse perille autolla. Niinpä vaihdoimme kulkupelin kahteen jalkaan ja säntäsimme maastoon. Kääntöpaikalta lähdettäessämme kohti kurua päätimme pelata varman päälle ja suunnistaa viereisen Porttipuron reunaa pitkin kunnes olisimme kallioiden välissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Käveltyämme muutaman sata metriä kuivan kangasmetsän reunaa odotti kurun pohjalla toinen todellisuus. Ensin kohtasimme suon, jonka takareunassa kohosi kivinen jyrkänne. Siitä luoteeseen alkoi rotko. Sen pohjalla puro mutkitteli kurun välissä sen verran kapeasti, että reunoja myöten saattoi kävellä pohjaa pitkin rakoa eteenpäin.

Välillä kallioseinät reunustivat rotkoa leveämmälti ja välillä kapeammalti, vaihdellen niin, ettei aina nähnyt kulman taakse, mitä seuraavaksi aukeaa edessä. Kurun pohjalla oli niin vetinen ja vehreä maisema, että ylämaailman kuivasta kangasmetsästä ei voinut sanoa olevan minkäänlaista tietoa.

Paikka oli mykistävä. Alhaalla oli piilossa paratiisimainen rahkasammalten vaaleanvihreä, hehkuva hohde ja kostea ilma. Joka kerta kun luuli nähneensä kaiken, tuli vastaan jotain uutta. Milloin lampi, milloin valtava matto ruohokanukkaa, milloin taas puro katsoi vain solinaksi kivien alle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myrskytuuli oli piirtänyt pohjalle omat puumerkkinsä. Kirjaimellisesti. Välillä sai nostaa itsensä pohjalle kaatuneen rungon yli ja välillä sai kivuta sellaisen alitse. Kuljettavissa se kuitenkin oli maastokuntoiselta ihmiseltä. Vähitellen aloimme lähestyä Porttilouhden toista päätä ja sinne merkattua luolaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vauhdikkaasti kävelimme koko luolan ohitse ja jatkoimme kurun päätyyn asti. Takaisin päin tullessamme olimme tarkempia ja luolan kriteerit täyttämä halkeama paikalta löytyi. Joskin oli sen verran sivussa ja huomaamaton, että siitä saattoi kävellä ohitse. Ehkä sen verran oli rotkon vehreys ja seinämät meitä jo sokaissut. Saattoipa joku tulkita kiviportin tai läheisen lippamuodostelmankin luolaksi. Tiedä häntä. Tokkopa oli itse kartoittaja käynyt paikalla tarkemmin katsomassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poispäin astellessamme päätimme kulkea rotkon päältä. Yläpuolelta katsoimme samaa vehreyttä mitä aluksi alhaalta ihastelimme. Vastapuolella näkyi kallion laella myös tulipaikka UKK-polun varrella. Kylläpä siinä kelpaisi pitkän matkan kulkijan tulistellakkin. Olo oli uudistunut, Porttilouhi oli avannut portin johonkin uuteen. Se on portti, josta kannattaa jokaisen siihen pystyvän kulkea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Porttilouhella on käynyt tänä suvena myös toinen Jussi, jonka matkasta voit lukea täältä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7030608 E 597342

5 replies
  • Antti Huttunen
   Antti Huttunen says:

   Ei niin, mutta se oli osa Kolilla -juttusarjaa, joka tehtiin tuolloin Kolilta käsin aiheena Kolin ja lähiseudun paikat.

   Vastaa
   • mikko tillonen
    mikko tillonen says:

    itse kun oon täällä seudulla joka koluu kolin läpikotosin.. nii ihmeteltii missä hitossa kolilla voi tuo olla

    Vastaa
 1. Tero Kuosmanen
  Tero Kuosmanen says:

  Paikka on Juuan pohjois osassa Kohteesta Saarilampi Kaakkoon noin 1,5 km.
  20.06.2016. klo. 02:23

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.