Härmälän rotko, Masku

Eli luolaretki Varsinais-Suomeen, osa 5

Viiden luolan, yhden rotkon ja linnanraunioiden jälkeen oli vuorossa päivän viimeinen kohde. Tämä kunnia oli säästetty Härmälän rotkolle, yhdelle maakunnan tunnetuimmista luonnonnähtävyyksistä.

Härmälän rotko on mielenkiintoinen geologinen nähtävyys Maskun ja Naantalin rajalla. Mahtavan kallion kohtisuoraan halkaiseva rotko on korkeudeltaan parhaimmillaan parikymmenmetrinen. Halkeama on syntynyt mahdollisesti maanjäristyksen seurauksena. Toisen teorian mukaan kallio halkesi, seitsemisen metriä nykyistä korkeammalla aaltoilleen meren laajentaessa kallion luontaisia halkeamia.

Kohde on siitä helppo, että mutkikas pikkutie kiemurtelee aivan rotkon viereen, joten paikalle on helppo saapua laiskemmankin kulkijan. Risteyksistä löytyvät asianmukaiset opasteet. Ja onpa perillä liikkuminenkin niin helppoa, että paikalle uskaltaa saapua myös lasten kanssa, mutta valvonta ei saa helpaantua. Sen verran on korkeuseroa muutamassa kohdassa.

Härmälän rotkon suuaukolla on matala, mutta laaja pakattulan rakoluola. Myös itse rotkoon on syntynyt pieni luola sekä rotkon jälkeiseen jyrkänteeseen muutaman hengen mentävävaikea kulkuinen rakoluola. Härmälän rotkon massiiviset seinämät nousevat paikoin 20 metriä korkealle.

Ylös nousimmekin päivän päätteeksi, katselemaan kalliolta yli meren aukeavien maisemien avaruutta. Joku muukin on saman aikojen saatossa tehnyt. Joku oli näkymistä niinkin vaikuttunut, että oli nakuttanut kallioon: ”Katso luojan kauneutta, rakasta isänmaatasi”.

Paikalle on helppo löytää. Käänny Naantali-Masku tieltä Niemenkulman suuntaan ja vajaan kolmen kilometrin jälkeen vasempaan Maanpään viitalta. Vajaan kilometrin päästä tulee käännös kohti Härmälää ja vajaan kahden kilometrin päästä ota suunnaksi Muninpää. Rotkolle vievä soratie kääntyy vasemmalle. Vesitse päästään myös sujuvasti rotkon tuntumaan.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6716210 E 225779

Jos rotkot kiinnostavat, niin Turun seudulla kannattaa vierailla myös Ryövärinholmassa kokemassa toisenlainen rotkoelämys.

Kaikki tutkimamme rotkot löydät tästä.

Kuvat: Harri Leino

3 replies
 1. Petri Mikkola
  Petri Mikkola says:

  Varsinainen Pakattulan luola on toisella puolella kalliota, ei suuaukolla. Tikapuiden jälkeen vielä ylös kallion reunaa ja suuaukko näkyy mitättömän näköisenä halkeamana metrin parin korkeudessa. Vaatii pientä akrobatiaa päästä sisälle.

  Vastaa
 2. Petri Mikkola
  Petri Mikkola says:

  Jees. Kävin uudemman kerran vilkaisemassa . Luola löytyy tuosta kuvassa 8 olevasta halkeamasta. Tällä kertaa menin ihan sisällekin hankalan kiipeämisen jälkeen. En sen tarkemmin mittaillut, mutta vähän toista metriä leveä ja viitisen metriä pitkä tila sieltä löytyi. Ei se mitenkään vaikuttava ollut rotkoon verrattuna, mutta oli se ihan mielenkiintoinen yksityiskohta hienossa paikassa.

  Vastaa

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Retkipaikka kirjoittaa myös rotkosta : Retkipaikka: Härmälän rotko […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.