Ryövärinholman Ryövärinluola, Kaarina

Eli luolaseikkailu Varsinais-Suomen luolissa, osa 2
Hädintuskin oli Paraisten Pirunkalliosta saatu vaatteisiin orastava maakellarin tuoksu, kun yksissä tuumin suuntasimme sitä voimistamaan. Määränpäänä oli Kaarinan kunnassa Korsnaisen kylässä Rövärholman, eli Ryövärinholman saarella sijaitseva Ryövärinluola.
Kysymyksessä ei olekaan ihan mikä tahansa kolo, vaan supisuomalaisen merirosvotarinan tyyssija ja ennakkotietojemme mukaan myös yksi Varsinais-Suomen hienoimmista luolista.
Aivan lähelle ei autolla pääse, vaan hyvästelimme kulkupelin jo kauempana ja lähtimme taittamaan taivalta. Aurinko oli kivunnut jo korkealle, eikä enää säästellyt voimaansa. Helle piti hyvänä armottomalla otteellaan. Polun sivussa paistateelle kyylle tämä sopi hyvin. Tosin emme jääneet pidempään keskustelemaan asiasta hänen kanssaan.
Kohta jykevä kallio vaihtui ruhjoutuneeseen ja vankat askelet varovaisemmiksi. Eteenpäin kurottamalla saattoi nähdä kymmenen metriä maan sisään syöksyvän raon, jonka reunalla pensaat uhmasivat painovoimaa.Ja rakoa jatkui lähemmäs sata metriä, välillä avonaisena, välillä luolana. Me suuntasimme kohti pohjoispäätä, josta laskeutuisimme pohjalle.
Luola on saanut nimensä siellä majailleiden merirosvojen mukaan. Rosvosakin kerrotaan pitäneen Turusta etelään suunnanneella purjehdusreitillä liikkuneita aluksia pelon vallassa nahkaisilla, nopeasti piiloon taitettavilla veneillään.
Vaan onpa mailla myös synkempi, hurmeinen salaisuus. Merirosvojen kerrotaan kaapanneen lähikylistä orjakseen naisen, joka sitten oli synnyttänyt heille kuusi lasta. Nämä oli kaikki tapettu. Ja saman kohtalon kokivat myös ryövärinpahalaiset itse, kun heidän piilonsa lopulta löydettiin. Vaan heidän aarteensa, sitä ei ole vielä tänäkään päivänä löydetty.
Näitä tarinoita pohtien laskeuduin alas luolan pohjalle, jossa raikas kosteus helpotti tukalinta oloa. Laitoin otsalampun päälle, kameran asetukset kohdalleen ja suuntasin maanrakoon. Ja mikä elämys se olikaan! Pahaisen kolon sijaan kuljettavaa ja nähtävää riitti. Rotkon kattoon ja seinämien väleihin kiilautuneet lohkareet muodostavat kanjoniin ainakin kolme suurta holvimaista luolaa. Luolan korkeuserot ovat suuret, joten oli katsottava mihin jalkansa laskee.
Puolisen tuntia myöhemmin alkoi viimeinen nousu. Toki sinne olisi voinut kiiruhtaa paljon nopeammin, vaan miksi olisin? Sen verran upea tunnelma luolassa oli. Pinnalle päästyäni annoin silmen tottua taas päivän kirkkauteen ja suuntasin vielä ohi lähtöpaikan pohjoisrantaan, josta pääsi tutkimaan halkeaman viimeisen osuuden. Siitä rako jatkui jo tutkimaamme osaan, mutta niin kapeana, että vain pieni koira siitä saattoi läpi luikahtaa.
Tyytyväisin mielin saatoimme jatkaa taivaltamme kohti Kuusiston Piispanlinnan raunioita.
Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6701625 E 241366
Kuvat: Niina Varheenmaa
Pääseekö luolassa käymään koiran kanssa? Eli onko kulku koiralle mahdollinen?
Molemmissa päissä on pystysuuntaista kipuamista hieman. Jos on kaveri ja koiraa voi nostaa/laskea sylissä, niin muistelisin, että pystyy. Itse luolassa kulku on mahdollinen.
Kyllä pääsee.
Muutamia huomioitavia asioita: Luola sijaitsee (lähes) yksityisen mökin piha-alueella – kulje kunnioittaen. Mikäli jokamiehen oikeudet eivät ole tuoreessa muistissa niin kertaa ennen lähtöä! Tekstissäkin mainittua hiekka-aluetta tuskin on rakennettu luolan parkkipaikaksi (itse jätän auton useimmiten Kuusiston puolelle ja kävelen Ryövärinholman saarelle, kävelyä tulee edestakaisin yhteensä n. 2 km) jos ajat saarelle, varaudu siihen, ettei sinuun suhtauduta kuin kutsuvieraaseen!
Luolassa asustaa mannersuomessa melko harvinainen luola-aukkohämähäkki ja se on lepakoiden lepo- ja talvehtimispaikka. Lisäksi luolan alueella sijaitsee Rövarholman valtakunnallisesti uhanalainen luutasammalesiintymä.
Kulkekaa siis alueen herkkää luontoa ja asukkaita kunnioittaen – Kiitos!
Erittäin vaikuttava paikka. Luola-aukkohämähäkkejäkin näimme. Paras luola Suomessa tähän mennessä missä olemme käyneet.
Zau Faijja kerta tota tarinaa ryöväreista nahkaveneistä ja ryöstetystä tytöstä, pitäs käyda ziikaan mestat.
Mihin uskaltaa jättää auton, ettei kukaan hermostu. Olin siellä ja ns parkkipaikka oli suljettu ja ei kuulemma ole parkkipaikka vaan yksityis aluetta? Eihän siellä myöskään ollut mitään opastuksia sinne?
Hei Milla! Auto kannattaa jättää jo Kuusiston saaren puolelle ja kävellä siitä itse kohteeseen. Vaihtoehtoisesti kohteeseen voi saapua melomalla.
Terveisin Jonna/Retkipaikka