Haavikkolehdon luola Suonenjoella on yksi Pohjois-Savon upeimmista

Siitäkin huolimatta, alue sijaitsee valtatie 9:n varressa kutakuinkin Kuopion ja Jyväskylän puolivälissä, on Haavikkolehto seutuna yksi suurista tuntemattomista helmistä. Pinta-alaltaan alle sadan hehtaarin läntti joutuu nöyrtymään monelle muulle kohteelle, mutta maisema- ja luontoarvoiltaan se pystyy pistämään tasavahvasti kampoihin mille tahansa kansallispuistolle.

haavikkolehdon karhuluola (9)

Monelle Retkipaikkalaiselle Haavikkolehto on jo vanha tuttu ja ollemmepa julkaisseet seudulta koko joukon juttujakin. Vierailin seudulla taas menneenä pääsiäisenä, ja vaikka kyseessä oli jo neljäs vierailuni seudulla, löysin taas koko joukon uutta ja mielenkiintoista nähtävää, joista minulla ei aiempien reissujen pohjalta ollut aavistustakaan. Samalla tuumin, että seudun luolista suurin antaitsee ehdottomasti oman juttunsa. On se omissa kirjoissani kuitenkin vaikuttavin ainakin 50 kilometrin säteellä. Ehkäpä koko Pohjois-Savossa.

haavikkolehdon karhuluola (2)

Haavikkolehton suuri luola tunnetaan myös Karhuluolan nimellä. Joskin tuota nimeä on myös vältelty siitä syystä, että suhteellisen läheltä Haavikkolehtoa löytyvät myös Karhukivet, jotka myös kätkevät sisäänsä mainittavan luola.

haavikkolehdon karhuluola (3)

Luola on suhteelisen hyvin saavutettavissa, eikä paikalle tule tieltä mitenkään ylivoimaisen pitkä matka. Lähestyessä havaitsee ensin lohkareen valtavat mittasuhteet. Muistan jokusen vuoden takaa ensimmäisen reissun, jolloin korkeuserojen, vanhan männikön ja suurten lohkareiden maasta erottui tielle yksi kivi, joka oli kooltaan selvästi ylitse muiden. Ja sen alle kätkeytyy seudun komein luola, vain niukasti natura-alueen ulkopuolelle.

haavikkolehdon karhuluola (8)

Vaikka kivi onkin mahtava nähtävyys jo itsessään, yllättää sen alla oleva luola tulijan vielä toistamiseen. Luola on malliltaan kuin T-kirjan tai kahdesta kärjestään avoin kolmio.

haavikkolehdon karhuluola (6)

Pituutta sillä on kaikkiaan 17 metriä ja korkeimmalta kohdaltaan, pohjoisen suuaukon luola katto on neljän metrin korkeudessä.

haavikkolehdon karhuluola (7)

Luola on yksi Kurikkajärvien pakoluoliksi kutsutun ryhmän luolista. Pakoluola-nimitys juontaa, kuinkas muutenkaan, isovihaan. Luolien kätköissä oli paikallinen väki vainolaisilta piilossa lymyillyt. Joka sukuvulla oli ollut oma luoltansa.

haavikkolehdon karhuluola (5)

Tuoreempi tarina kertoo, että luolan peräosa olisi tukittu tai luola räjättetty. Emme kuitenkaan onnistuneet löytämään merkkejä kummastakaan mainituista. Luola sen sijaan näytti jatkuvan luonnollisena aivan sinne asti kuin pitikin. Peräosassa on joskus ollut jäätä pitkälle kesään. Leudun ja niukkalumisen talven jäljiltä sitä ei tänä vuonna löytynyt.

haavikkolehdon karhuluola (4)

Luolasta ulostauduttuani pääti tutkia tarkemmin myös loput samasta lohkareikosta. Edellisillä reissuilla se oli jäänyt tekemättä mykistävän pääluolan kokemisen jälkeen, kun sitä oli tuntenut jo nähneensä kaiken. Tällä kertaa pieni pinnistys kannatti, sillä lohkareikosta löytyi kaksikin luolan mitat täyttävää onkaloa. Ties vaikka toinen niistä olisi juuri se jota tulijat olivat arvelleet räjäytetyksi. Mene ja tiedä.

haavikkolehdon karhuluola (1)

Muutaman tunnin samoilun tässä upeassa paikassa päätimme pienen lammen rantaan, jossa ylväs kivi keikkui kallion laelle ja tuijotti kaukaisuuteen. Oli tuijotanut jo kauan ja siihen tämä vaitelias, paljon nähnyt jätti jäi jatkamaan.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6934614 E 495490

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.