Mistä näitä uusia luolia oikein pukkaa? Haavikkolehdosta tietenkin – Suonenjoki.

Kävin tänään mittaamassa tarkemmin edellisen Kylki-Kurikan lohkarealueelta löytämäni luolan. Mittauksessa paljastui, että olin vähätellyt luolan kokoa jonkin verran. Nuo mittaustulokset olen nyt päivittänyt.

Mutta eivät luolat sieltä vielä loppuneet, sillä palatessani yllä mainitulle luolalle huomasin lähes sen kyljessä suuren luolamaisen onkalon.

Matala luola

Matala luola

Tämä onkalo oli luolaa oli paljon matalampi, sillä sen korkeus oli n. 1,3 m. Leveyttä tällä tunnelimaisella luolalla oli vain noin metri, mutta pituutta reilu 3,5 m.

Tämä onkalo soveltuisi erinomaisesti ”satunnaisen matkailijan” yöpymispaikaksi, sillä sen kivinen lattia on periaatteessa täysin tasainen.

Lohkarebunkkeri kätki sisäänsä kaksi luolaa

Nyt kun olin taas päässyt luolien makuun, mikään ei voinut tietenkään pidätellä minua jatkamasta tutkimusmatkaani. Huomioni olikin kiinnittynyt edellisille luolille kivutessani todella suurten lohkareiden muodostamamaan kasaan, joka sijaitsi rinteessä vain reilun 50 metrin päässä niistä.

Kahden luolan lohkareikko

Kahden luolan lohkareikko

Utelias kun olen, pakko tuokin lohkareikko tietysti oli tarkastaa. Ja minkä yllätyksen se tuottikaan.

Monihaarainen luola

Monihaarainen luola

Kivikasan takapuolelta löytyi melko suuri, molemmista päistään auki oleva lohkareluola.

Pituutta tällä luolalla oli noin viisi metriä, leveyttä noin 1,5 m ja korkeutta reilut 1,5 m.

Mikä oli erikoista tässä luolassa, olivat sen toisesta seinämästä lähtevät kaksi kapeaa ja korkeaa ulos johtavaa tunnelia, joissa molemmissa hoikka ihminen voisi kulkea.

Toinen niistä oli pituudeltaan noin viisi metriä ja toinen noin kaksi .

Korkeutta noilla kapeilla käytävillä oli 1,5-2 m, mutta leveyttä vain noin 30 cm.

Luola

Luola

Mikä parasta, eivät luolat vieläkään loppuneet, sillä tämän lohkareikon toiselta sivulta löytyi toinen luola. Luolasta ei kuitenkaan ollut kulku tai näköyhteyttä edelliseen luolaan.

Tämän lohkareluolan korkeus oli puolestaan noin 1,5 m, leveys vähän yli metri ja pituus reilu kolme metriä.

Niin rauhaa rakastava kuin luonteeltani olenkin, heti nähdessäni tämän massiivisen lohkarekasan se toi mieleeni bunkkerin suurine kivipintoineen ja useine pienine onkaloineen.

Tämä vaikutelma vain vahvistui yrittäessäni vaivalloisesti kiertää sitä ja löytää sen sisäänsä mahdollisesti kätkemät tilat.

Niinpä kun istuin suuremmassa luolassa ja katselin kahta siitä lähtevää kapeaa ja korkeaa käytävää, ne alkoivat näyttää kuin luolan mahdollisille vaaran uhkaamille asukkailleen tarjoamilta salaisilta pakoteiltä.

Tämä taas palautti mieleeni joku vuosi sitten televisiossa näkemäni dokumentin Adolf Hitlerin kuuluisasta korkealla vuorella sijainneesta lomanviettopaikasta, Kotkanpesästä. Verinen diktaattori oli nimittäin varmistanut turvallisuutensa rakennuttamalla vuoren sisään pitkät tunnelit mahdollista pakoa varten.

Vaikka löytämälläni luolalla ei varmaankaan ole yhtä synkkää historiaa, nimesin sen kuitenkin mielessäni ”Kotkanpesäksi”. Eihän nimi miestä pahenna, ei varmasti myöskään luolaa.

Kartta, ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6934858  E 496818

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.