Mikä ihmeen lohkarealue? Artikkeli sisältää hyönteistoukan tunnistustehtävän – Suonenjoki
Olen julkaissut täällä Retkipaikassa jo muutamia juttuja liittyen Suonenjoen lohkarealueeseen.
Valitettavasti tuon alueen kuvallinen esittäminen siten, että sen erityislaatuisuus tulisi jokaisen omin silmin havaittavaksi, on ongelmallista.
Syy tähän on se, että lohkareet ovat yleensä metsän keskellä. Tästä syystä sellaisen avaran maisemakuvan ottaminen, josta selviäisi yksiselitteisesti kulloisenkin lohkareikon laajuus tai lohkareiden koko ja määrä, on lähes mahdottomuus.
Tietysti lohkareikkoja ja yksittäisiä lohkareita voisi kuvata siten, että kuvissa olisi jokin katsojalle tuttu vertailukohde tai mittapuu. Ihminen kävisi tähän tehtävään erinomaisesti, mutta valitettavasti kuvausrepustani ei yleensä sellaista löydy.
Suonenjoella on kuitenkin yksi paikka, jossa metsähakkuiden seurauksena syntynyt suuri aukea antaa meille mahdollisuuden nähdä yhdellä silmäyksellä useita hehtaareja suurten lohkareiden peittämää aluetta.
Lisäksi parinsadan metrin päässä alueen keskellä kohoava lohkareiden peittämä mäki pystyyn jätettyine siemenpuineen tarjoaa katsojalle mahdollisuuden ymmärtää lohkareiden todellisen koon.
Kuvassa nähtävä lohkareikko on kuitenkin kohtuullisen helppokulkuista maastoa verrattuna moniin muihin Suonenjoen lohkarealueen lohkareikkoihin. Kauas ei täällä tarvitse mennä nähdäkseen, millainen lohkarealue voi olla pahimmillaan. Tien toisella puolella olevien lohkareiden välissä tasaista maastoa on nimittäin joko vähän tai ei ollenkaan.
Siellä suoraan eteneminen on monin paikoin käytännössä mahdotonta. Päästäkseen eteenpäin kulkijan joko kiipeiltävä lohkareiden yli tai etsittävä turvallisempi vaihtoehto, kiertotie.
Tästä samaisesta Suonenjoen Keurunmäen luonnonsuojelualueen vierellä sijaitsevasta suurten lohkareiden viidakosta ja sieltä löytyvästä rauhoitetusta siirtolohkareesta on kirjoittanut Retkipaikassa tarkemmin Huttusen Antti. Sen jutun löydät tästä.
Lohkarealue kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6934089 E 497295
Käydessäni kuukausi sitten kuvaamassa Keurunmäen lohkarealuetta Retkipaikan juttuani varten sain kokea kaksi iloista yllätystä.
Ensimmäinen oli ilmeisesti pohjoisesta vaellukselle lähtenyt hiiripöllö, joka istui lajille tyypillisesti rauhallisena lohkarealueen keskellä kohoavan kelon latvassa.
Havainnon erikoisuudesta kertoo se, että siihen mennessä Pohjois-Savossa oli nähty vain pari muuta hiiripöllöä.
Toinen yllätyslöytö oli kookas toukka. Tämän tutun toukan löytäminen näin myöhään syksyllä oli itselleni uusi kokemus.
Erikoinen oli myös sen löytöpaikka: Se ryömi kiireettömän näköisesti kiven pinnalla rauhoitetun siirtolohkareen alla olevassa onkalossa. Minä siis tiedän mikä hyönteisen toukka se oli, mutta kysymys kuuluukin, tiedätkö Sinä?
Lohkareen alta löytynyt toukka oli mäntykiitäjän toukka.