Peikon polun maisemissa: Hangon Trollberget ja Långbodauddenin pähkinäpensaslehto

Hankoniemellä on monenmoista ihmeteltävää ulkoilmassa viihtyvälle ihmiselle. Harva päätyy kuitenkaan Långbodauddenin pähkinäpensaslehtoon tai Trollbergetille. Alueen kaunis luonto ja hienot maisemat tarjoavat hyvät puitteet luontoa kunnioittavalle ja arvostavalle retkeilijälle.

Upeine, maalauksellisine maisemineen Trollberget oli jo ennen sotia hetken aikaa varsin suosittu luontomatkailukohde Hangon kesävieraiden keskuudessa. Pro Hanko -yhdistys rakennutti näköalapaikalle penkit ja pöydät, jotka ovat kestäneet useita vuosikymmeniä meidän päiviimme saakka. Trollbergetin juurella oli myös pieni 1700-luvulla rakennettu torppa, jossa myytiin kahvia ja virvokkeita.

Sota-aika eivätkä sen jälkeiset vuosikymmenet olleet aina kovinkaan ystävällisiä alueen luonnolle. Tällä vuosituhannella rakennettu Furunäsin laavu ja nyt heinäkuussa 2016 avattu Peikon polku -nimeä kantava luontopolku ovat tärkeitä askelia kohti alueen uutta tulemista. Uusi infotaulurakennelma löytyy Trollbergetin pysäköintialueen kupeesta. Keskeisimmät tiedot alueesta ja luontopolusta löytyvät suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Långbodauddenin pähkinäpensaslehdon vanhan infotaulun sisältöäkin on päivitetty samalla.

Peikon polun varrella näkee luontoa eri asuissaan ja saa tilaisuuksia pohtia ihmisen roolia osana ympäristöä. On pähkinäpensaslehtoa, silokallioita, aaltojen hiomia kivikkorantoja, luonnontilaista hiekkarantaa vedenalaisine hiekkasärkkineen ja monenlaista luonto- ja metsätyyppiä. Eväitä on hyvä nauttia vaikkapa Trollbergetin laella näköaloja ihaillen tai Furunäsin kärjessä sijaitsevan laavun edustan tulentekopaikalla.

Metsässä saattaa kohdata oravan lisäksi korpin, palokärjen, punarinnan tai jopa metsäkauriin. Olemme vierailulla heidän kotonaan, joten on muistettava hyvät käytöstavat. Maasto on vaihtelevaa ja voi paikoitellen olla olosuhteista riippuen vaikeakulkuistakin. Kenkävalinta kannattaa tehdä tämä asia huomioiden.

Långbodaudden ja suojeltu pähkinäpensaslehto

Långbodauddenilla on Hankoniemen edustavin pähkinäpensaslehto. Lehto on luonnonsuojelulain nojalla suojeltu. Alueella on syytä liikkua jalkaisin olemassa olevia polkuja pitkin. Leiriytyminen ja tulenteko on kiellettyä, eikä kasveja saa kerätä.

hassel

Suorastaan kannustettavaa on nauttia luonnonrauhasta, metsästä sekä upeista merimaisemista! Auringonlaskut ovat varsin näyttäviä tällä puolen Hankoa. Juhannuksen tietämillä lehdossa voi illan hämärtyessä kokea valkolehdokin huumaavan tuoksun.

Pähkinäpensaslehdon kupeessa kesiään viettäneen V.A. Koskenniemen kerrotaan arvostaneen kovin miljöötä sekä naapuruuttaan eri eliöiden kanssa, oli sitten kyse ”purjelentoa suorittavasta siipioravasta”, ”kannon juuria kaikessa rauhassa kaivelevasta mäyrästä” tai ”siroliikkeisestä kyystä”. Jäähyväiset kesäkodille -artikkelissaan Koskenniemi kirjoitti seuraavanlaisesti: ”Luonnon suuressa alkukodissa viihdymme parhaiten ja siellä myös parempi minämme pääsee helpoimmin oikeuksiinsa”.

Trollberget

Trollbergetin seutu esittelee näköaloja kallioilta merelle päin, mutta myös rantametsää, tervaleppiä, tammia ja muita lehtipuita sekä idässä päin karumpaa mäntymetsää. Palokärki, korppi, joutsenet ja punarinta ovat yleisiä tuttavuuksia alueella. Punarinta vakoilee uteliaana kulkijaa etenkin Trollbergetin länsipuolen rantametsikössä, ja palokärki päivystää usein Trollbergetin pysäköintiaukean ja Furunäsin laavun välimaastossa. Korppi valvoo ilmasta käsin koko seutua.

Alueen ainoa jäteastia löytyy pysäköintialueenakin käytetyn aukion laidalta, Trollbergetin juurelta.

hiekkarantatrollberget

Pohjoiseen päin pysäköintialueelta lähdettäessä tulee vastaan luonnontilainen hiekkaranta. Se edustaa luonnonsuojelulailla suojeltavaa luontotyyppiä. Uiminen on toki sallittua ja uimaseuraksi saattaa saada kampeloita. Rannalla kasvaa mm merinätkelmää, ja toisinaan näkee jopa merikaalia ellei joku ajattelemattomampi hortoilija ole vienyt koko esiintymää mennessään.

Part 1: Furunäsin laavua kohden

Kun jatkaa hiekkarannan suuntaisesti rantapolkua pitkin, päätyy Furunäsin laavulle. Sen edustalla on tulentekopaikka, ja kaakkoiskulmassa (takaviistossa) uudehko kuivakäymälä. Laavu on siisti ja hyvin varusteltu polttopuineen ja kirveineen. Laavulla ei ole jätehuoltoa, joten omat roskat pitää viedä pois. Lähistöllä on jonkin verran itänaapurin sotilaiden aikanaan tekemiä juoksuhautoja.

laavu_1028_c

Laavulta palatessa voi vaihtoehtoisesti lähteä laavun ja kuivakäymälän välistä lähtevää polkua pitkin. Reitin varrella on suuri siirtolohkare, maasto on kuivaa kangasmetsää mäntyineen ja puolukanvarpuineen. Polkua pitkin pääsee takaisin rannalle tai suoraan pysäköintialueelle.

peikonpolkukartta

Parhaiten paikalle löytää Hankoon päin tultaessa valtatie 25 -tietä pitkin. Kuutisen kilometriä ennen kaupunkikeskustaa Orioninkadun kohdalla pitää kääntyä vastakkaiseen suuntaan eli oikealle (pohjoiseen). Autoilijoiden olisi suositeltavaa kääntyä heti oikealle Furunäsintietä pitkin kohti Trollbergetin pysäköintialueenakin käytettävää aukiota. Jalkaisin tai pyörällä kulkeva voi vaihtoehtoisesti mennä vasemmalle Långbodantietä pitkin pähkinäpensaslehtoa kohden.

Matkaa voi taittaa myös linja-autolla tai junalla. Orioninkadun bussipysäkiltä on matkaa puolisen kilometriä, mutta Hanko-Pohjoisen juna-asemalta saa taivaltaa 4,5 kilometriä. Silversandin leirintäalueelta kävelee pähkinäpensaslehtoon vartissa. Eikä muuten tarvitse keksiä pyörää uudestaan oivaltaakseen mukavimman tavan liikkua ja tutustua Hankoon.

pyörä_1028_c

Sijainti:

Trollberget kartalla

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6642530 E 277495

Linkkejä:

Hangon kaupunki
Hangon parhaat palat Visit South Coast Finlandissa.
Visit Hanko

Lähteet:
Hangossa kuin ulkomailla konsanaan II (Birgitta Ekström Söderlund ja Marketta Wall) Hangon museo

Artikkelia päivitetty 18.7.2016 uunituoreen Peikon polun tietojen osalta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.