Luontokeskus Haltia Espoon Nuuksiossa

Vaikka Haltia onkin ihmiskätten kautta syntynyt, on luonto siellä väkevästi läsnä, kiinteä osa paikan luonnetta. Hyvä niin. Se sopii enemmän kuin hyvin upealle luontokeskukselle, joka ikään kuin Nuuksion porttina ottaa vastaan kaikki alueelle tulijat. Ohikulkiessakin se on jonkinlainen raja, jonka yli mentäessä arki ja kaupunki jäävät taakse. Edessä on luonto, vapaus, seikkailu ja rauha.

Jos Haltia ei olo tuttu muutoin kuin tielle näkyviltä osin, kannattaa asiantila korjata. Paikka kun on totisesti käymisen arvoinen, sitä suuremmalla syyllä, jos mukana sattuu olemaan lapsia. Paikka kun tuo yhden katon alle näkymän koko suomalaiseen luontoon.

haltia (3)

Varsinkin ryömintä ketunkoloon tai karhunpesään on huippuhetki, josta lapsia saa tosissaan houkutella pois. Täytyy sanoa, että hämärässä nähty karhu, olkoonkin täysin elotonta alkujaan, herätti jossain syvällä kiehtovan kunnioituksen tunteen. Mahtaisi olla melkoinen kokemus sama oikean karhun kanssa.

haltia (1)

Luonto on läsnä haltiassa myös upeassa arkkitehtuurissa ja rakennus itsessään on jo näkemisen arvoinen. Rainer Mahlamäen suunnittelema rakennus kalevalaisen taruston inspiroima. Koko rakennus on puinen runkorakenteista taiturimaisiin yksityiskohtiin.

Haltia sijatsee myös reittien varressa. Erityisen maininnan ansaitsee esteetön reitti, jonka ansiosta luonnon kokeminen onnistuu myös esimerkiksi lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa. Samoin helppoa reittiä voi suositella aivan nuorimmille retkeilijöille – into ei lopahda hankalaan maastoon.

Tällä hetkellä Haltiassa on perusnyttelyn lisäksi Suomen ensimmäisen ammattimaisen luontokuvaajan, Hannu Hautalan elämäntyönäyttely Metsänpoika. Kiehtovaa oli myös nähdä rivissä herran käyttämä kalusto uran alusta tähän päivään. Melkoinen on ollut valokuvaustekniikassa tapahtunut harppaus.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.