Lohjan Uusihontin käräjäkivet

Laxpojon linnavuorta etsiessäni on vierähtänyt monet tovit Lohjan karttojen ääressä. Erään kerran silmä tarttui Karkalinniemen tyvessä olleeseen merkintään, jonka vieressä luki vain ”Muinain. käräjäp”. Kotvan muistan sitä pohtineeni ja sitten asia unohtui taas toviksi, kunnes erään kerran Torholanluolalle reissua suunnitellessani taas pomppasi mieleen. Kun kerran tie oli vievä likeltä, ajattelin käydä katsastamassa paikan.

käräjäkivet (1)

Kivipöytä löytyy osapuilleen 600 metrin pääässä Ranta-Sepän röykkiökalmistosta luoteeseen. Autolla pääsee niikseen lähelle käräjäkiveä, että pysäköinnin voi käytännössä sanoa onnistuvan liki viereen. Avaraa metsää pitkin ei kovin kauas tieltä tarvitse tepastella, kun on perillä.

käräjäkivet (2)

Maasto on metsäistä, viettävää rinnettä, jossa olevan terassin reunalla odottaa pöytä tulijoita kuten se on sadat, ellei tuhannen vuotta jo tehnyt.

käräjäkivet (3)

Maassa voi erottaa vihreäksi sammaloituneen suorakaiteen muotoisen kahden kiven varaan asetellun paasin ja sen vieressä puolikaareen asetellut seitsemän kiveä. Mahdollisesti rakennelmaan liittyy vielä kaksi suurempaa kiveä alarinteessä.

käräjäkivet (6)

Jotenkin paikan tunnelma arvokas ja pysähtynyt. Kivien ikiaikainen sammalpeite vangitsee tuijottamaan. Ympärillä olevan metsän pienoinen epäsiisteys jää jonnekin kauas. Tuo kivipaasi ja sen vierelle asetellut kivet, ne ovat arvokkaita, ne sanovat sen. Niiden äärellä ihminen kohtaa jotain vahvaa ja ajat ylittävää. Siinä ovat esi-isämmekin olleet.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6685074 E 332077

käräjäkivet (5)

1 reply
  1. Michaela
    Michaela says:

    Lohjan Lylyinen on mielenkiintoinen paikka. Täytyy tutkailla lissää historiaa. Löytyy myös Lylyisten kartano.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *