Pirunvuoren hiidenkirnu ja kivipelto Halikon Vartsalassa, Salossa

Halikon Vartsalassa (Salossa) on hiidenkirnu, joka oli kauan (lue: noin 25 vuotta) ollut sillä kuuluisalla tuolla-pitäisi-käydä-listalla. Kirnuun mitenkään ennakkoon tutustumatta en odottanut siltä liikoja, sillä viime vuosina tekemäni kirnulöydöt ovat olleet lähempänä sadevesisaavin kokoluokkaa. Niinpä tämä Pirunvuoren kirnu pääsi yllättämään, sillä se olikin yllättävän komea!

Kartta

Polku kirnulle on helppo ja selkeä.

Tälle kirnulle onkin sitten muuten naurettavan helppo löytää. Ihan oikeasti. Sen voi kirjoittaa Google Mapsiin (Vartsalan Hiidenkirnu) ja sovellus ohjaa perille. Isolta tieltä asti on hyvä kyltitys, ja metsäautotie on hyvässä kunnossa ollakseen metsäautotie. Tie päättyy kyltille, joka ohjaa kirnun suuntaan ja kieltää avotulen teon, joka on luonnollisesti muutoinkin kiellettyä ilman maanomistajan lupaa.

Ei muuta kuin polulle.

Polku on lyhyt ja tuoreen lumenkin jälkeen selkeä. Muutaman pikku mutkan jälkeen ollaan kallioilla, joista aukeaa puiden takaa kaunis maisema kauas laaksoon, ja kirnun läheisyyden aistii. Se on mukavasti yhden nyppylän takana, joten jokainen voi kokea löytämisen riemua, kun kirnulle asti pääsee.

Kirnu on komea ihailtava ja onneksi aidattu joka puolelta.

Hiidenkirnusta ei voi kuitenkaan erehtyä. Se on yllättävän iso ja fiksua kyllä aidattu. Aita ei toki ole mikään jyränpysäyttäjä, joten nojailuun kannattaa suhtautua varauksella. Arvioimme keskenämme kirnun halkaisijaksi kolmisen metriä ja syvyydeksi viisi, ja myöhemmin tietoja googlatessa totesimme, ettemme olleet kovin kaukana totuudesta. Kirnu ei siis missään tapauksessa ole valtava, vaikka jossain lähteissä sitä on kyllä kuvailtu suur-kirnuksi. Ilman kirnuun asetettuja tikapuita sinne voisi ihan hyvin jäädä aikuinenkin mies jumiin, ja mekin olimme aidosti yllättyneitä sen koosta. Talvisäässä kirnun pohjalle kertyneen veden pinnalle oli jo muodostunut pieni jääkerros, joten pohja ei ollut näkyvissä.

Kirnuun on asetettu tikkaat. Ylösnouseminen ilman niitä olisi jokseenkin mahdotonta.

Hiidenkirnun lisäksi ihan vieressä on pieni pirunpelto, josta alue on ehkä saanut nimensä “Pirunvuori”. Täällä käymällä saa siis ikään kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla samalla, kun muutoinkin nauttii rannikon metsämaista. Kirnulle voisi helposti tulla myös lasten kanssa, ja paikka on täysin mahdollinen myös pikaiselle piipahdukselle. Pikataivaltava vilkaisee kirnun ja pirunpellon vartissa.

Kirnun yläpuoliselta kalliolta aukeaa kaunis maisema

Sijainti: N=6696286.977, E=278379.519 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *