Liaanilla järveen, köysikiipeilyä kalliolla ja muita Kukulin kierroksen helmiä – tämä monipuolinen rengasreitti löytyy Loviisasta

Uudenmaan ja Kymenlaakson rajamailta löytyy monipuolinen ja kompakti rengasreitti, jonka parasta antia maisema- ja luontoelämysten ohella on kirkasvetisen Kukuljärven rannan tauko- ja uimapaikka. Keskivaikealla reitillä on enemmän ja vähemmän kalliokiipeiltäviä nousuja, pätkä pitkospuita suo-osuudella, lohkareita, rantakallioita sekä erinomainen uimapaikka – ja uimahuone!

10,6 km
Kulkuaika 2,5-4 h
Keskivaikea reitti
2 tulipaikkaa
Lähtöpaikka Strömfors Outdoors Factory
Lähtöpiste kartalla, reitti lähtee etelään/lounaaseen

Ajantasaisin reittikartta kannattaa hankkia Strömforsin ruukin Outdoor Factorylta, joka toimii reitin erinomaisena ja suunniteltuna alku- ja päätepisteenä. Reitin kiertäminen myötäpäivään on suositeltavaa, sillä punaiset opasteet on tällä haavaa aseteltu vain kyseisen kiertosuunnan mukaan.

Kierroksen varrelle osuu myös pieni suon ylitys.

Reitin räätälöintiin on jonkin verran mahdollisuuksia; lapsiperheystävällinen vaihtoehto on kulkea edestakaisin ruukilta ensimmäiselle nuotiopaikalle Hellinkosken edustalle. Matkaa lehtomaisessa ympäristössä on vain 1,5 km suuntaansa, nuotiopaikka on hyvin ylläpidetty ja reitin varrella voi vesistöistä bongata vesilintuja tai melojia!

Hellinkosken tuoreehko nuotiopaikka. Puita löytyy, kuivakäymälää ei (vielä?)

Kukuljärven laavupaikka on oiva kohta puolittaa reitti, sillä Rauhalantieltä poikkeava pieni hiekkatie tarjoaa pikataipaleen takaisin Strömforsille. Taukopisteen nuotiopaikka ja kiintolaavu on rakennettu upeasti ylös rinteeseen, josta näkymä antaa puiden läpi järven yli etelään. Rannasta kohoavan kallion läheisyyteen on puuhun kiinnitetty köydenpätkä, jolla huimapäät voivat avustaa itsensä ilmalennon kautta järveen! Kaikenlainen pyrähtely tapahtuu luonnollisesti omalla vastuulla.

Kortteet kehystävät pitkoslautaa

Ylimääräistä seikkailua hakevat voivat poiketa viitoitetulta reitiltä Kukuljärven lounaispuolelle Brannin luolaan.

Reitin pohjoisen loppupuoliskon erityisenä helmenä on Huuhkajavuoren jyrkänne ja kalliokiipeilypaikka.

Kierroksen kävelee reippain askelin läpi alle kolmessa tunnissa, mutta eväs- ja uimataukoineen kannattaa varata aikaa nelisen tuntia. Kierroksen rataennätys on polkujuostuna legendan mukaan 45 minuutin kieppeillä!

Kukuljärven taukopaikalle kävellään järvenrantaa pitkin.

Kokonainen ulkoilmapäivä vierähtää alueella kyllä helposti, sillä reitin lähtöpisteellä, Strömforsin Outdoor Academylla, on mahdollisuudet myös muihin luontoseikkailuaktiviteetteihin. Lisäksi ruukkialueelta löytyy ruoka- ja kahvilatarjontaa. Ei ole ollenkaan huono ajatus päättää patikointi ruukkimiljööstä ja sen antimista nauttien!

Kukujärven laavu on rakennettu ylös rinteeseen, josta aukeavat hulppeat näkymät järvelle. Lähempänä rantaa näkyy uimahuone.

Myös hilla kukkii Kukulin reitin varrella! Kuva: Noora Säily

Sijainti: N=6709905.669, E=471052.331 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.