Ketkä mahtoivat majailla Peikon Pesässä?

Konnevedeltä löytyy myös tämä erikoinen paikka, jolla ei kartoissa ole nimeä, vaan ainoastaan merkintä kivestä. Itse satuin eksymään paikalle täysin sattumalta joitakin vuosia sitten sienireissulla. Paremman nimen puutteessa aloin kutsua sitä Peikon Pesäksi, koska se ainakin jälkikasvun mielestä on tosi jännittävä nimi, eikä se omastakaan mielestä hassumpi ole. Nyt lokakuussa kävin siellä uudestaan.

IMG_2355

Oikeasti kyse on taas yhdestä lukemattomista kivikasoista, joiden väliin jää luolamainen tila. Suuren siirtolohkareen alla on parisen metriä kanttiinsa oleva tasaisehko tila, johon on kerääntynyt vähän kaikenlaista tavaraa peltipurkeista kasvihuonemuoviin saakka. Ruostuneita peltipönttöjä ja muovinpalasia on myös luolan ulkopuolella, joten tuumailinkin, että minkähänlaisia peikkoja täällä on mahtanut majailla…

Kovin on askeettinen kortteeri tämä.

Kovin on askeettinen kortteeri tämä.

Yksinäinen kulkija tai parikin henkilöä kiven alle mahtuisi hyvin istumaan ja pötköttelemään. Havujen ja makuualustan päälle makuupussin voisi viritellä ja nokoset vetäistä. Kunhan karhulle ei satu sama ajatus mieleen. Kahdesta suunnasta avoin tila on metsän keskellä itärinteessä myös varsin hyvin tuulelta suojassa.

Kiven alla on myös polttopuita, mutta tulilla täällä ei ole aikoihin oltu.

Kiven alla on myös polttopuita, mutta tulilla täällä ei ole aikoihin oltu.

Lähelle Peikon Pesää pääsee suhteellisen vaivatta kulkemalla esimerkiksi viereisen tekolammen sivuitse vievää tienpohjaa. Lammen pohjoispäästä luolalle on vain noin 120 metrin matka. Joissakin kartoissa tekolammen ympäri ja läheiselle Jouhtisvuoren laavulle vie ns. Tankolammin luontoreitti, mutta sellaisiin karttoihin ei kannata enää luottaa. Muutenkin vielä jopa MML:n peruskartoissa näkyy polkuja, joita ei ole maastossa ollut ylläpidettynä ainakaan 12 vuoteen. Jotkin polut ovat näkyvissä ainoastaan kartalla.

Kukahan tämänkin paikan kivet on noin sopivasti vieritellyt.

Kukahan tämänkin paikan kivet on nöin vieritellyt.

Mietinkin, että uskaltaisikohan tulevana talvena – jos yhtään lunta tulee – lähteä Peikon Pesälle yöpymään. Pääsisin testaamaan Tenaa. Ei, se ei ole se inkontinenssisuoja, vaan Tena Profess 80 L -makuupussi, jolle muistaakseni luvattiin ainakin -35 pakkasenpitävyys. Hommattiin isäukon kanssa varmaan jo 25 vuotta sitten pari kappaletta noita pusseja kakkoslaatuisina, ja siitä asti ne ovat mukana kulkeneet ja käytössä kestäneet. Kylmimmät kelit, joissa olen tuossa pussissa yöpynyt ovat pyörineet nollan tienoilla. Silloin tuli hiki, mutta miten lienee oikein miehekkäillä pakkasilla asian laita, jäänee nähtäväksi.

Lyhyt video Peikon Pesältä

KARTTA
ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 6938240 E 453046

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.