Taivaan värit tunturissa: miltä näyttää Kiilopäällä keskellä talvea?

Kevään kirkastuessa palataan muisteluissa hetkeksi vielä kaamoksen sineen. Jouluviikolla 2017 vierailimme Kiilopäällä, Inarin ja Sodankylän rajalla (kartta).

Jokin elukka näissäkin olosuhteissa elelee

Ehdoton hyvä puoli kaamoksessa on se, että näin aamutorkkuna ihmisenä saa painaa unta palloon kello 10 asti. Kaamos on kuin noin 4 tuntia kestävä auringonlasku tai -nousu. Sitten onkin jo taas pimeää.

Alkusyksystä ja loppukeväästä joutuu heräilemään aamukuuden maissa, jos meinaa auringonnousua kuvailla tai ihailla. Kahdeksalta aamulla on jo auttamatta myöhässä.

Ensivalo: edelleen pimeä taivas, mutta pieni punainen kajo osuu puihin

Kello herätti 9.50. Nopeat puurot naamariin ja lämmintä päälle. Aika nousta tunturiin ja samalla tehdä pikavisiitti Urho Kekkosen Kansallispuistoon. Läksin Suomen ladun omistaman Hotelli Kiilopään pihasta kohti tunturi Kiilopäätä. Kiilopäältä Kiilopäälle, vai miten se meni?

Matkaa kertyy tunturin huipulle noin 2 kilometriä, joten ihan mahdoton kiipeäminen ei ole kyseessä. Lunta oli yön aikana satanut muutama sentti, mutta polku erottui selkeästi maastossa. En ottanut edes lumikenkiä mukaan. Yön eläimet ovat jättäneet omat jälkensä tuoreeseen lumeen. Yllätyksekseni olin päivän ensimmäinen tunturiin kapuaja!

Kohti ääretöntä ja sen yli!

12 asteen pakkasella ja pienessä viimassa meinasi ensin olla viileähkö tunnelma. Kun varsinainen nousu alkoi puurajan tuntumassa, tuli jo sen verran kuuma, että sai avata takkia.

Maisema Nattasille

Kun pääsin tunturin päälle, unohtui kylmyys saman tien.

Usva lipuu kylmiä tuntureita pitkin

Maisemia kuvaillessa aika kului mukavasti ilman sen suurempaa yrittämistä.

Selfie?

Puolitoista tuntia myöhemmin suuntasin rinnettä alas.

Nyt vastaan tuli muutaman hengen valokuvaajaseurue, jotka tulivat jo laskevaa aurinkoa kuvailemaan.

Auringonlaskun valoa

Jos siis kaamos mietityttää, suuntaa ensi talvena Lappiin katsomaan taivaan värejä. Kaamos ei ole pimeyttä, vaan värishow, joka jättää sanattomaksi. Tätä ehdottomasti lisää.

Jos haluat katsella lisää kuviani, minut löytää instagramista nimimerkillä @anttiphotography.

Lue myös:

Retki Kiilopäälle keskiyön auringossa

Valokuvauskurssi Kiilopäällä

Urho Kekkosen Kansallispuisto