Romuvuoren avarat näköalat – Etelä-Konneveden Kansallispuisto

Matkasin Konnekosken yli kunnes tunnistin Hanhitaipaleen jälkeisen tienhaaran oikeaksi. Hiekkatie oli kuitenkin katkaistu heti alkuunsa portilla, joten auto sai jäädä tienposkeen. Lähdin talsimaan noin puolentoista kilometrin matkaa kohti Romuvuoren kääntöpaikkaa, kun enhän minä tänne kiirettä tullut pitämään.

Kävellessä hiekkatietä ei mieleen voinut olla juolahtamatta ajatus, että mistä on vuori nimensä perinyt. Romuvuori, siinäpä vasta nimi.

romuvuori-10

Näkymät vuoren laelta.

Hiekkatie kääntyi ja kääntöpaikka tuli vastaan. Tähtäsin kartassa näkyvän kahden jyrkänteen väliin, josta ajattelin pääseväni ylös vuorenlaelle. Kääntöpaikalta pystyi hahmottamaan metsään häviävän vanhan metsäauton uran, jota lähdin myös seuraamaan.

Rinne kulki sen verran jyrkästi, että vuorelta valuva vesi oli kuluttanut uran molemmat renkaanjäljet paikoitellen jopa metrin syvyisiksi ojiksi, mikä teki ylös kapuamisesta uraa pitkin paikoitellen hankalaa.romuvuori-7

Ylhäälle päästyään se sitten alkoi valottua. Vihreän sävy vaihtui ensin sinertävään ja saattoi se vielä lopulta taittua violettiin. Näkymää kun katsoi niin ei arvannut olevansa aivan näin lähellä, sillä asutuksesta tai kanssaihmisistä ei ollut merkin merkkiä nähtävillä.

Vuorenlaella oli käyty taistelu sen herruudesta puiden ja tuulen välillä, vaan oli selvää että tällä tontilla tuuli määräsi ja puut natisivat. Muutama rungonpätkä mahtui muuten sammalen peittämän avokallion päälle, mutta näkymää ne eivät saaneet pilattua.

Näin suurta avokalliota voidaan pitää jo merkittävän kokoisena tällä alueella. Ja merkittäviä ne olivat myös sen näkymät.romuvuori-9Poiskulkumatkalla päätin käydä vielä tarkistamassa jyrkänteen, jonka vierestä olin noussut vuoren päälle. Kyllä, siinä se jyrkänne oli juuri niinkuin kartassa luki.

Aika ja vesi olivat sitäkin syöneet niin, että kallion raossa saattaisi käydä itseään viilentämässä kuumana kesäpäivänä.

romuvuori-8

Siinä se alkoi sitten Romuvuoren nimikin selittyä pikkuhiljaa, kun sai vielä viimeisen tunnin vuorella etsiä omaa matkapuhelintaan. Puron pohjalle kun onnistuu puhelimen tiputtamaan, niin ei sitä sieltä arvaa ensimmäiseksi etsiä. Romuahan siitä tuli, vaan nöyrästi jatkoin ja tuumasin vuoren rinteen varmasti pystyvän romuttamaan jotakin arvokkaampaa.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6937581 E 488260

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *