Tourujoen koskikara

Herätyskellon pirinätä saattaa olla kahdenlaista. Ensimmäinen pirinä se särkee korvaan ja herättää ne ihmiset jotka ovat menossa töihin. Toinen pirinä on mukava pirinä, se herättää virkeänä uuteen aamuun ja uuteen retkeen. Täksi aamuksi olin säätänyt sen toisenlaisen pirinän. Olin päättänyt käydä tutustumassa paikalliseen koskikaraan Tourujoen varrella. Sainpa vielä herätettyä ystäväni Henrin matkakumppaniksi.

Metsän harmaa ukko olikin päättänyt tarjota meille aamusella parastaan. Oli peitellyt tuon huonomaineisen Tourujoen penkat tuoreella pakkaslumella. Puihin Ukko oli ripotellut vielä pakkashiutaleita ja aamuauringonkin päästi pilvien ja oksien takaa välkehtimään. Joenpätkä näytti kerrankin puhtaalta ja niin, että sitä aivan unohti ympärillä aamuruuhkissaan yskivän kaupungin. Enpä usko, että keskellä Jyväskylää sitä tuota lähemmäs luontoa pääsee kuin tänä aamuna.

Sini- ja talitiaiset olivat hekin jo heränneet ja samaten tikka sp. etsi itselleen aamupalaa jossain kauempana. Kumppareilla oli kevyt kulkea parikymmensenttisessä hangessa ja ihastella polulta ja polun vierestä, vaikka polkuakaan ei paikoin ollut. Tuossahan tuo alkumetreillä vastaan uiskenteli telkkä pariskuntakin. Tervehdimme, ja jatkoimme korvat höröllä.

Puolen tuntia tästä elämästä nautiskeltua herähti hymy kummallakin repunkantajalla molempiin poskiin ja poskista silmiä myöten naaman kautta sisään. Koskikara se siellä rantavedessä seisoskeli ja sirputti. Uppeluksiin sukelti toukan perässä kun nälkä yllätti ja  eikun takasin kivelle tai oksalle laulelemaan.  Kerta kaikkiaan on sympaattinen otus löytänyt tähänkin jokipahaseen. Mikä mahtaa olla tuon valkean rinnan merkitys tuollakin elukalla? Eipä kauaa tarvinnut koskikarankaan yksin matoja kaivaa, kun jo lensi toinen paikalle.

Siinä se aamu varttui nopeasti lintujen touhuja seuratessa ja lentelivätpä vielä ees taas jatkaessamme polun päätyyn. Kymmenen minuutin polku puolentoista tunnin retkenä, osaisipa kaikilla reissuilla kulkea yhtä hitaasti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.