Hällskärin laavu ja upeat merimaisemat

Keski-Pohjanmaan maisemista puuttuvat korkeuserot miltei kokonaan. Siitä voi syyttää jääkauden kilometrien paksuisia jäämassoja, joiden seurauksena peruskallio on hioutunut lähes tasaiseksi ja maa on painunut sisäänpäin. Tästä johtuu maankohoaminen, jota tapahtuu 1–10 millimetriä vuodessa sijainnista riippuen.

Kokkolasta puhutaankin ”Merestä nousseena kaupunkina”. Ilmiön vaikutukset näkyvät parhaiten rannikolla Pohjanmaan eteläosista Kemiin saakka.

hallskar1

Se esipuheista ja sitten asiaan. Hällskärin laavu sijaitsee upeissa merimaisemissa Kokkolan kaupungin kupeessa. Poikkesin laavulle valokuvaamaan aina niin upeaa auringonlaskua. Paikka on siitä hyvä, että sinne pääsee Kokkolan keskustasta autolla vajaassa 30 minuutissa ja 8-tieltä Perhonjoen sillan risteyksestä noin 15 minuutissa.

Laavulla ei ole virallista parkkipaikkaa, vaan auto jätetään Hällskärintien varteen laavun kyltin viereen. Tie on sen verran kapea, että en suosittele paikalle saapumista asuntoauton tai -vaunun kanssa. Hiekkatieosuutta on pitkä pätkä, joten älä luovuta, vaikka välillä alkaisi epäilyttää että ollaanko oikealla tiellä.

Viitta laavulle tieltä, johon auto jätetään.

Viitta laavulle tieltä, johon auto jätetään.

Käveltävää autolta kertyy vain 150 metriä. Maasto on kallioista, mutta paikalle pääsee myös lastenrattaiden kanssa. Laavu soveltuu koko perheen retkikohteeksi niin talvella kuin kesälläkin. Älä ihmettele jos laavulla on useampikin luonnonystävä. Onneksi grilliin mahtuu monta makkaraa kerralla!

Perheen pienimmätkin pääsevät osallistumaan.

Perheen pienimmätkin pääsevät osallistumaan.

Kaikkien makkarat mahtuvat paistumaan.

Kaikkien makkarat mahtuvat paistumaan.

Itse laavu on tuulensuojassa puiden keskellä, mutta upeimmat maisemat avautuvat jatkaessa laavulta rantakallioille. Kallioille pääsee, kun suunnistaa rantaan ja vasemmalle.

Epävirallinen makkaran paistopaikka.

Epävirallinen makkaran paistopaikka.

Alueelta löytyy asuntoja ja huviloita, joten liian kauas kallioilta ei kannata lähteä, tai olet pian naapurin saunamökin terassilla – ellet ole saanut kutsua saunomaan. Auringon laskiessa kirkkaalla säällä horisontissa näkyy Tankarin majakan valo.

Laavun varustukseen kuuluvat polttopuut ja saha, jos tulee tarvetta tehdä nuotionsytykkeitä. Oma puukko kannattaa napata mukaan! Onnistuu laavulla toki nokipannukahvienkin keitto omin varustein.

hallskar4

Maankohoaminen aiheuttaa maisemassa muutoksia suhteellisen lyhyellä aikavälillä. Hällskärin laavulla tämä kohoaminen on nähtävissä omin silmin. Ei tietenkään reaaliajassa, mutta katselemalla ympärillesi huomaat mitä ajan takaa. Rantaviiva vetäytyy joka vuosi paljastaen uutta maata ja vielä muutama sata vuotta sitten koko paikka oli merenpohjaa, josta pintaan pilkistivät vain korkeimmat kivenmurikat. Kallioilla on selkeästi nähtävissä muinaisten jäämassojen vaikutus.

Kohteena Hällskärin laavu on helppo ja sopii koko perheelle. Lyhyen 150 metrin kävelymatkan ansiosta paikalle pääsee myös kävelykepin kanssa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että talvella ja sateella kalliot voivat olla liukkaita.

Mitä lähemmäs rantaa menee, sitä vaikeakulkuisempaa maasto on. Veneellä saapuminen voi olla hankalaa matalan ja kivikkoisen rannan takia. Talvella paikalle voi hiihdellä Poroluodon reittiä pitkin Trullevin niemen Rastimajalta.

Googlemaps löytää tien varteen parhaiten osoitteella: Hällskärintie 355, Kokkola

Kartta | ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7093633, E 310413.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *