Bistorpin rotkon ihmeellinen kiviholvi, Lemland

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6680913 E 118333

Toukokuun alun Ahvenanmaan matkastamme on jo jokunen kohde esitelty ja tarina kerrottu. Tällä kertaa on vuorossa yksi matka suurimmista yllätyksistä. Vielä laivaan astuessamme meillä ei nimittäin ollut aavistustakaan tästä paikasta.

Kuuden tunnin meritaipaleen aikana pläräsimme karttoja ja selailemme saariston valokuvasivuja. Ensinmainitusta löysimme muutaman kiinnostavan kalliomuodon, jälkimmäisten anti oli puolestaan kuva luolasta nimeltä Bistorp. Sen sijanniksi arvelimme samannimisen kylän, jossa myös mainittu kiinnostava kalliomuodostelma sattui sijaitsemaan.

Ensimmäinen päivä oli kääntymässä iltaan, kun löysimme itsemme Bistorpin maisemissa. Jussi haki maaseutukaupasta syötävää, minä selailin karttaa ja tuumin yhden jyrkänteen jostain syystä muita paremmaksi aloittaa tutkimukset. Syötyämme siirryimme sinne ja jalkauduimme maastoon.

bistorp

Kauaa ei kevään kuivattamaa kivikkoista mäntykangasta tarvinnut taivaltaa, kun sammalpeite vaihtui pirunpelloksi. Loitompana kohosi kiviseinämä. Olimme perillä. Pysähdyimme hetkeksi ja annoimme länteen kääntyvän auringon kimmeltaa yli tuon kauniin kivimaiseman ja lämmittää kasvoja. Siinä oli hyvä olla, joten pysähdyimme hetkeksi.

bistorp-2

Kotvan päästä matka jatkui jyrkänteen myötäisesti kohti pohjoista. Maasto jatkui kivisenä. Siellä täällä oli suurempi lohkare. Niiden välissäsammalta tai pyöreiden kivien muodostamaa kivipeltoa. Niiden vuorottelevaan rytmiin lähes tottui, Kunnes tuon vuorottelun rikkoi yllättävä muutos.

bistorp-4

Yhdessä kohtaa jyrkänteen seinästä meitä tuijottivat kasvot. Niiden vieressä puolestaan kurottautui loitommas pieni rotkomainen syvennys. Kuljimme lähemmäs ja vuoronperään osoittelimme kallioseinämän yksityiskohtia. Sen pinnat olivat hioutuneet täyteen pyöreitä muotoja.

Kirnurotko.

Kirnurotko.

Kävelin ensin aivan perälle. Siellä näki, kuinka vesi oli tunkeutunut paineella ahtaisiin rakoihin ja muokannut kiveen puumerkin voimastaan.

Muodostelmasta oli näkyvissä vain osa.

Muodostelmasta oli näkyvissä vain osa.

Kurkimme muodostelmaa otsalampun valossa ja siitä erotti, että muodostelma jatkui kapeana rakona jonnekin syvälle kallioon. Sateella sieltä virtaisi edelleen vettä. Tuon rotkontapaisen perältä katsoen oikalla puolella erottui valtavan hiidenkirnun jäänne, joka oli enää vain kaareva seinämä osalla matkaa.

Suurkirnun osa.

Suurkirnun osa.

Matkan jatkuessa tuumimme, että olimme äsken nähneet paikan, josta kallio oli luultavasti saanut nimensä. Pian tunnelma vaihtuu harmitukseen. Sen verran monta linssinsuojusta olen kamerastani hävittänyt, että kokeilen vähän väliä sen olevan paikoillaan. Ja pudonnuthan se taas oli. Etsimme hetken huonolla menestyksellä ja jatkoimme matkaa. Vaikka menetys ei rahallisesti suuri ollut, niin oma huolimattomuus harmittaa aina.

Tasaisemman etapin jälkeen saavuimme seuraavalle jyrkänteelle. Samalla tunnelma vaihtui taas jännityneen riemastuneeksi. Jo kaukaa erotimme seuraavan kallioon tunkeutuvan rotkon. Tämä oli pidempi, syvempi ja leveämpi kuin kirnumuodostelma, josta olimme tulossa.

bistorp-7

Lähemmäs päästyämme erotimme rotkon suulla suuren opastaulun. Se nojasi puuta vasten, eikä sen teroitettuja jatkoja oltu koskaan isketty maahan.

bistorp-8

Teksti kertoi, että edessämme oli Bistorpinluola. Sama, jonka kuvan olin nähnyt laivalla, mutta jonka arvelin olevan tyystin toisessa kohtaa.

bistorp-13

Rotkon kyltinpuoleinen reuna syveni lippamaiseksi muodostelmaksi. Siinä näkyivät selvästi veden virtauksien jäljet. Sitten aivan rotkon perällä oli näky, joka loksautti suut auki.

Ohhoh. Holviluola!

Ohhoh. Holviluola!

Umpinainen kiviseinämä vaihtui suureksi aukoksi, luonnon louhimaksi kiviholviksi. Kaksi ja puoli metriä korkeaksi, kahdesta puolesta neljään pitkäksi ja kolmisen metriä leveäksi. Seinämiä koristivan kulmikkaat, terävät muodot. Ja kuin kruununa tuon holvin päällä kurotti puu kohti taivata.

bistorp-10

Ulkopuolelta käsin tunnistin myös aiemmin näkemäni kuvan aiheen. Siitä tosin oli mahdoton aavistaa, että luola olisi läpikuljettava holvi.

Jussi kulkemassa maailmasta toiseen.

Jussi kulkemassa maailmasta toiseen.

Rotko itsessään olisi vaellusreitiltä poikkeamisen arvoinen, mutta holvirakenteinen luola tekee siitä kohteena ainutlaatuisen maassamme. Vastaavia toki on muutama, mutta jokainen niistä on sikäli omaleimainen ja erilainen, että kaikkia niitä voi pitää ainutkertaisina luonnonihmeinä.

bistorp-14

Vaikka reissun aikataulu olikin tiukka, niin löydön myötä oli kiire väistynyt. Tuumimme, että vaikka paikalla olikin kyltti, niin oli ihmeellistä, ettei internet aiemmin mainitsemaamme kuvaa lukuunottamatta tiennyt mitään tästä mykistävän hienosta paikasta.

Bistorpinluola kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6680913 E 118333

Hiidenkirnu kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6680633 E 118265

4 replies
 1. Tuomo Kesäläinen
  Tuomo Kesäläinen says:

  Todella upea ja ainutlaatuinen kohde – kiitos komeista kuvista, näitä kelpaa katsella! Ahvenanmaa on luonnonihmeiden saari mutta kuten sanoit, vielä ihmeellisempää on kohteiden vähälle jäänyt näkyvyys ja tarjolla oleva tieto… Syy voi tietysti liittyä myös siihen miksi Ahvenanmaalla jokamiehenoikeudet ovat rajoitetumpia kuin Suomessa muuten.

  Vastaa
  • Antti Huttunen
   Antti Huttunen says:

   Tuota pohdimme myös, mutta toisaalta puihin merkattu reitti ja opastaulu taas kertoivat muuta. Olisiko asia jäänyt vain puolitiehen. Joku innokas aloittanut ja jostain syystä sitten muut jatkaneet töitä – ja tämä jäänyt väliinputoajaksi.

   Vastaa
 2. Juha Nieminen
  Juha Nieminen says:

  Luolan sijainti on hieman epätarkka karttalinkissä. Oikea sijainti on karttalinkin sijainnista noin 100 m pohjoisen/luoteen suuntaan. Luolalle johtaa läheiseltä tieltä valkoisin merkein merkitty polku.

  Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Hei Juha ja kiitos kommentistasi sekä tarkkasilmäisyydestäsi! Olemme nyt korjanneet karttalinkin.

   Ystävällisin terveisin Jonna/Retkipaikka

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *