Konnekosken kalaisat pauhut – Etelä-Konneveden Kansallispuisto

Hankavesi ja Konnevesi sekoittuvat pauhavassa Konnekoskessa. Entisaikojen vilkkaalla kirkkoreitillä virtaa vettä sen verran vauhilla, että vetää se puoleensa kovia vedenkauhojia eli melojia ja koskenlaskijoita. Virtaavalla vedellä on myös oma kannattajakuntansa evällisten eli kalojen keskuudessa, jonka vuoksi rannalla saattaa helposti törmätä hiljaiseen kalastajaan.

konnekoski

Kosken ylittävän sillan viereen on tehty parkkipaikka, mihinkä koskelle pysähtyvä saattaa näppärästi jättää auton. Parkkipaikalla on kalastukseen ja lupien ostoon ohjeistava taulu ja lupia luvataan myydä viereisellä törmälän tilalla, sekä Rautalammilta huoltoasemalta. Sillan viereltä kiemurtelee kesäkengin kuljettavat polut kosken rantaan molemmin puolin siltaa, joita pitkin koskea pääsee ihastelemaan aivan lyhyenkin pysähdyksen aikana.

konnekoski-3

Viime päivien sateiden jälkeen vesi näyttää olevan korkealla ja totean tällä kertaa mukana olevat välineeni liian heppoisiksi kovaan virtaan. Lupa jää ostamatta ja tyydyn kosken ihailuun. Veden korkeudesta mutisee myös rannalla perhoa huiskiva kalastaja. Hetkeä myöhemmin vavan päässä kuitenkin täräjää villi taimen, jonka mies vapauttaa asiaan kuuluvasti: ”Muutama näitä on tänään käynyt, uppoavaa siimaa pitäisi olla.” Koskessa kalaa tuntuu olevan mukavasti.

konnekoski-6

Pääskyt lentelevät kosken pauhujen päällä taitavasti. Rannat ovat helppokulkuisia ja helppoja kalastettavia. Niskan kohdalta toisella rannalla on myös rakennettu heittolaituri, josta aloittelevankin kalastajan on helppo kokeilla onneaan.

konnekoski-5

Polun vierellä taulu kertoo koskessa tapahtuneesta kirkkoveneonnettomuudesta. Näille rannoille kannattaa pysähtyä edes hetkeksi virkistämään ajon väsyttämää mieltä ja tunnelmoimaan villiä koskea. Kalamiehille koski sitten tarjoaakin elämyksiä ja koettavaa niin pitkäksi aikaa kuin vain paikalla tohtii viipyä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6943165 E 484910

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.