Rämäpäitä Rämäkällä

Kahdeksankymmentäluvulla elimme Suomessa lasketteluhuumaa. Sisä-Savo halusi myös osansa lasketteluturistien markoista ja seudun mäet kierrettiin toivossa, että jokin niistä soveltuisi laskettelukeskukseksi.

Sopivia kumpareita löytyikin, Suonenjoen Kutumäki ja Rautalammin Rämäkkävuori. Tarinan mukaan kunnat tekivät herrasmiessopimuksen, että toinen luopuu omasta hankkeestaan, mikäli toisen perustamistyöt alkavat todenteolla.

Rautalampi oli rivakampi. Seutukunnan ensimmäinen ja toistaiseksi ainoaksi jäänyt laskettelurinne avattiin vanhaan emäpitäjään.

alamakiluistelu

Rämäkkä palveli laskukansaa lähes yhtäjaksoisesti aina vuoteen 2010 saakka, jolloin laskettelutoiminta lakkasi ja rinteen hissi purettiin. Kuuden vuoden odottelun jälkeen talviurheilu on palannut Hankaveden Pitkälahden äärelle, kun rinteeseen rakennettiin alamäkiluistelurata.

Aivan huvin vuoksi rataa ei talkooväki rinteeseen jäädyttänyt, vaan se toimi alamäkiluistelun maailmancupin Riders Cup -osakilpailun näyttämönä. Alamäkiluistelu on vauhdikas ja yleisöystävällinen laji, jonka eräs energiajuomavalmistaja on tehnyt tunnetuksi ympäri maailman.

alamakiluistelu-2

Kilpailu oli, meni ja onnistui yli odotusten. Innokkaimmat paikalliset luistelijat ovat pitäneet rataa kunnossa, jotta lajista kiinnostuneet ovat päässeet kokemaan jäisen rinteen luistintensa alla.

Lajikärpänen onkin puraissut muutamia seudun hurjapäistä, sillä Team Timmi, jossa luistelevat suonenjokelaiset Juuso Koikkalainen ja Petri Kääriäinen sekä rautalammin Erkki Jaamalainen ja Juho-Pekka Oinonen, lähtevät kisaamaan Suomen mestaruudesta maaliskuussa Saariselälle.

alamakiluistelu-4
Näillä näkymin rata rakennetaan ensi talvenakin Rämäkälle, sillä maailmancup rantautunee paikkakunnalle myös silloin. Tämän talven ajan rataa pidetään auki talkoovoimin, ja sitä voi käydä kokeilemassa omalla vastuullaan.

Alamäkiluistelun lisäksi Rämäkällä voi nauttia ravintolan herkuista tai vuokrata näyttävällä paikalla sijaitsevia rinnemökkejä yhdeksi tai useammaksi yöksi. Rämäkän juurelta, Pitkälahden rannalta on myös vesiyhteys Etelä-Konneveden kansallispuistoon Konnekosken kautta. Matkan voi taittaa näppärästi vaikkapa meloen.

alamakiluistelu-3

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.