Nummi-Pusulan luolamäki

Olin huristaa luolamäen ohi, sikäli vaatimattomalta kumpare näytti maantieltä käsin. Uskoin kuitenkin navigaattoria, parkkeerasin tienposkeen peltoaukean reunaan ja lähdin lompsimaan suuntimavälineistön osoittamaan suuntaan. Lammen rannan saavutettuani korkeusero ympäröivään maastoon kävi jo paremmin ilmi.

En tarkalleen tiennyt, mitä etsiä, sillä kohteen nimi oli ainoa luolaan viittaava fakta. Toistaalta se saattoi tarkoittaa myös louhikkoa, joten olin varautunut myös täydelliseen hukkareissuun. Etenin kuitenkin karttaan merkityn jyrkänteen juurta kohden, koska arvelin sen olevan todennäköisin sijainti luolalle.

Lopulta eteneminen oli hyvin hidasta jyrkästä rinteestä, heti sen juurelta alkavasta lammesta johtuen. Oma mausteensa syntyi suurista lohkareista ja ajoittain tiheästä kuusikosta. Lopulta edessä avautui maisema, josta mäki oli luultavasti nimensä saanut. Varsinaista luolaa paikalta ei löytynyt, mutta hyvin jylhä jyrkänne, josta merkittävä osa negatiivisessa kulmassa. Lisäksi vaaka ja pystyrakoilu sekä myöhemin eroosio olivat aikaansaaneet kallioon jylhän lipan. Kapeasta liikkumatilasta johtuen sen ihastelu kuitenkin onnistui hyvin rajoittuneesti.

Paikka saattaisi tarjota puitteet kalliomaalausten etsimiseen, mutta ainakaan tällä kertaa mitään viitteitä ihmiskäden muinaisista jäljistä ei löytynyt.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *