Karnaistenkorven luontopolut Lohjan suurimmalla ulkoilualueella

Jos Lohjan luontoa pitäisi luonnehtia yhdellä sanalla, niin se on rikas. Etenkin etelässä kalkkikalliot antavat elämän suomalaisittain eksoottisille lajeille ja luonnon monimuotoisuudelle. Näiden vastapainoksi löytyy myös edustavaa havumetsää. Menneenä viikonloppuna kävimme nauttimassa sellaisesta Karnaisten korvesta, joka on myös Lohjan laajin yhtenäinen ulkoilualue, kaikkiaan 200 hehtaaria.

Karnaistenkorpi löytyy Kisakallion urheiluopiston kupeesta Turun moottoritien pohjoispuolelta. Alueella on monipuolinen polkuverkosto, josta ajan, innostuksen ja energian mukaan voi valita sopivan vaihtoehdon 3,3-7,7 kilometrin haarukasta. Koska olimme liikenteessä täydellä iskuryhmällä, valitsimme lyhimmän reitin. Se on juuri sopiva matka, etteivät 2 ja 4-vuotiaat kyllästy, vaan retkeily pysyy kiinnostavana ja hauskana yhdessäolona.

karnaistenkorpi

Liikkeelle läksimme Kisakalliolta, jonka arvelin kauniista syyspäivästä johtuen pysäköinnin kannalta turvallisimmaksi vaihtoehdoksi. Suppilovahverokausi kun oli parhaimmillaan. Luontopoluille pääsee myös Jantoniementieltä ja Suoniementaipaleelta. Kisakalliolta varsinaisille luontopoluille johtaa lyhyt yhdyspolku.

karnaistenkorpi-2

Tuo yhdyspolku oli nopeasti tallusteltu. Kohta ympärillä kohosivat korkeat kuuset. Niiden tyvessä oli syvän vihreänä, pehmeänä mattona sammalpeite, jonka keskellä juoksi kutsuva polku. Tässä kohtaa lapset olivat unohtaneet jo täysin automatkan levottomuudet.

karnaistenkorpi-10

Kuljimme syvemmälle metsään. Maastoa kirjoivat korkeat kalliojyrkänteet ja niiden väliin jäävät laaksot soistumineen.

karnaistenkorpi-4

Ilmassa tuoksui syksy. Ei se kylmä ja raaka, vaan se lempeämpi, joka on kuin tunteja haudutettu tee; kaikki kesän lämpimät aromit uutettuna hengitettävään muotoon.

karnaistenkorpi-12

Reilut kolme kilometriä metsäpolkua on pienille jaloille pitkä matka, mutta tenhoava ympäristö tekee ihmeitä. Koko taival taittui ilman väsymystä tai valitusta. Ihmeteltävää riitti sitäkin enemmän – ja samalla sai itsekin terveen muistutuksen siitä, että pitäisi kävellä vieläkin hitaammin ja pysähtyä vaikka joka askeleella katsomaan, mitä kaikkea ympärillä oikeasti on.

karnaistenkorpi-8

Karnaistenkorven paras puoli on sama kuin Nuuksion. Se tekee metsästä helposti saavutettavan. Luontopolut ovat helppo ja ”turvallinen” tapa kokea suomalainen metsä. Kaksi huollettua laavua ovat elämyksellisiä taukopaikkoja eväsretkelle ilman syvempiä erätaitoja.

karnaistenkorpi-3

Pitkospuita rakennetaan ja korjataan aina tarpeen mukaan. Jäteastioita ei maastossa ole, joten kuten kaikkialla muuallakin, on kaikki roskat ja jätteet on vietävä mukanaan pois. Myös ne muiden jättämät, jos sellaisia vastaan tulee. Se kun on helpoin tapa kiittää luontoa siitä, mitä se meille antaa.

Karnaistenkorpi kartalla.
Lyhyt luontopolku esiteltynä Outdoors Finland -palvelussa.
Tarina- ja luontopolku Lohjan sivuilla

1 reply
  1. Mikko L
    Mikko L says:

    Tuolla on ollut tarkoitus itsekin käydä. Kuljen aika usein työmatkalla tunnelista sen alta.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *