Suomen mantereen eteläisimmässä pisteessä, Tulliniemen luontopolulla Hangossa.

Hangon Tulliniemi on Suomen mantereen eteläisin piste. Sinne pääsee vain Tulliniemen luontopolkua kävellen. Samalla voi vaikuttua merimaisemista ja jatkosodan aikaisesta saksalaisleiristä.

Tulliniemen luontopolku Hangossa
Päivämäärä: 1.5.2017
Luontopolkumiehen reittinumero: 7
Reitin pituus: 6,6 km
Kohokohdat: Suomen mantereen eteläisin piste. Merenrannat. Linnut.
Parkkipaikka: Tulliniemen pysäköintialue. Runsaasti tilaa. Paikka kartalla.
Opasteet ja kyltit: Erinomaiset.
Varusteet/jalkineet: Lenkkareilla pärjää.
Helppo reitti

Vappu 2017. Päätimme lähteä retkikaverin kanssa tutustumaan Hankoon ja sen seutuun. Hangon Tulliniemessä voi käydä Suomen mantereen eteläisimmässä pisteessä, Uddskatanissa. Sinne pääsisi vieläpä luontopolkua pitkin. Samalla kuljetaan Salpausselän viimeisiä maan pinnalla näkyviä metrejä – täällä se sukeltaa lopulta mereen. Matkaan, siis!

Julkisella kulkuvälineellä tai edes omalla autolla ei voi hurauttaa ihan perille asti, parkkipaikka on yli 3 kilometrin päässä niemen kärjestä. Satama-alue on kierrettävä jalan. Se ei haittaa, reitti on helpohko eikä korkeuseroja ole oikeastaan ollenkaan.

Jo alun merenrantamaisema on kiehtova. Rannassa voi ihmetellä sinne ajautuneita esineitä, kuten hylkyjen osia. Ja tietysti bongata lintuja. Saimaan rannalla kasvaneelle luontopolkumiehelle lintukirja on tarpeen, haahkat ja muut merilinnut ovat melko tuntematonta faunaa.

Matkan varrella on myös muutama penkki, jossa voi pitää taukoa. Ensimmäinen kilometri kävellään hiekkarannan laitaa, sen jälkeen polku sukeltaakin metsään.

Seuraavaksi luontopolku ohittaa ränsistyneet rakennukset, jotka kuuluvat jatkosodan aikaiseen suureen saksalaisleiriin. Kävelyni jälkeen Helsingin Sanomat julkaisikin ison artikkelin aiheesta – oli todella mielenkiintoista lukea parakeista, joita omalla kävelylläni ihmettelin isoon ääneen.

Metsäosuuden jälkeen saavutaan Uddskatanille. Kyltti toivotti meidät tervetulleiksi Suomen eteläkärkeen.

Vappupäivänä täällä oli jonkin verran muitakin retkeilijöitä. Eikä ihme, onhan tosiaan kyseessä Suomen mantereen eteläisin piste. Kallioilla on hyvä istuskella piknikillä – ja taisipa paikalla olla pari pöytää ja penkkiäkin. Kun merimaisemaa on ihastellut tarpeeksi, voi kiertää pienen lenkin niemen kärjessä ja palata samaa reittiä takaisin parkkipaikalle.

Sijainti: N=6639168.048, E=271656.129 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=59.82703942684877, lon=22.926212286719373

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Dagmarin puisto Raaseporissa

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.