Hauensuolen kalliopiirrokset, purjelaivakauden vieraskirja, Hanko

Hankoniemen kärjessä Tullisaaren ja Kobbenin välinen salmi on nimeltään Hauensuoli. Salmen rantakallioille on vuosisatojen aikana hakattu yli 600 kalliopiirrosta. Ne koostuvat nimikirjaimista, nimistä ja sukuvaakunoista. Mukana on muutama pidempikin teksti. Hakkaajina tai hakkauttajina ovat olleet Hauensuolen salmessa suotuisaa purjehdussäätä odottaneet merimiehet ja laivojen matkustajat. Hauensuoli oli suojainen satama, jossa saattoi odotella sopivaa tuulta Suomenlahden meriteille.

Tunnetuimpia tekstejä Hauensuolen kallioissa on Augustin Ehrensvärdin v. 1754 hakkauttama: ”Jahti Flickan tuli tänne mukanaan iloinen seurue 21. elokuuta 1754. Hahn ja Gethe mittasivat saaret, Gerdes ja Frese metsästivät, Liedner kalasti, Skytte laittoi hyvää kahvia, Ribbing lepäsi, v. Spången hakkasi kirjoituksen kallioon ja A. Ehrensvärd katsoi veden korkeutta —. Fabian Casimir Wrede saapui tänne 21. elokuuta 1754. Cederström, Creutz, Liliehök kuuluivat hänen matkaseurueeseensa Agneta-jahdilla.”

Johan Wrede oli matkalla Johan Creutzin kanssa 1660 Tukholmaan. Wrede oli kotoisin Elimäeltä, Creutz Pernajasta. Piirroksen väriä on korostettu.

Johan Wrede oli matkalla Johan Creutzin kanssa 1660 Tukholmaan. Wrede oli kotoisin
Elimäeltä, Creutz Pernajasta. Piirroksen väriä on korostettu.

Eniten piirroksia Haunsuolen kallioissa on 1500-1600-luvuilta. Sataman madaltuessa ja purjelaivakauden alkaessa mennä ohi piirrosten määrä väheni. Hauensuolen kivipiirrosalueen on Museoviraston inventoinut valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Se on Unescon maailmanperintölistan alustavalla listalla odottamassa pääsystä ehdokaslistalle. Hauensuoli on ainutlaatuinen muinaisjäännekohde.

Valitettavasti saarten piirrokset ovat huonossa kunnossa, koska suurta osaa niistä peittää vihreä sammal. Hangon kaupungin museolla olisikin töitä, sillä turha muuten odottaa positiivisia lausuntoja maailmaperintökohteiden katsastajilta.

Kävimme Hauensuolessa toukokuun lopussa 2013. Oli kova tuuli, suorastaan myrsky. Matkan epämukavuutta lisäsi se, ettei veneessä ollut pelastusliivejä. Maissa sentään pysyi pystyssä, kunhan ensi sai kivuttua keikkuvasta moottoriveneestä aaltojen riepottamalle laiturille. Hangon Itäsatamassa on matkailuyrityksiä, jotka tekevät kesäisin säännöllisiä risteilyjä vesibussilla Hauensuoleen. Lisätietoja saa Hangon kaupungin verkkosivuilta.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6636886 E 270551

Teksti ja kuvat Jukka Parkkinen ja Tuija Wetterstrand.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.