Paasveen piru, Savonranta

Entisen Savonrannan pitäjän seuduilta voi karttaa tiiraillessaan erottaa jokseenkin pyöreän järven, Paasselän. Paasveden. Paasveen. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kun Paasveen rannalla seisoo, on tuo rakkaus helppo ymmärtää. Edessä avautuu aavaa selkää silmän kantamattomiin. Vastaranta on siellä jossain, yli 11 kilometrin päässä.

Vaan eipä henkeäsalpaavan upea maisema ole ainoa syy, miksi Paasvesi on kuuluisa. Sen pyöreä muoto ja suuri syvyys antavat vihjeen sen syntytavasta. Samoin se, että seudulla esiintyy poikkeamia kallioperän normaalissa magneettisuudessa. Paasvesi on nimittäin yksi maastamme löytyvistä meteorintörmäyksen synnyttämistä järvistä. Kauan sitten on taivaan valaissut kirkas tulinen pallo, joka on sitten törmännyt lopulta maahan seurauksin, jotka yhä edelleen voi havaita.

Törmäyksen jälkiä voi nähdä myös järven länsireunalta löytyvän Paholaiskiviltä. Kivien kyljissä voi nähdä ns. pirstekartiota. Ne syntyvät, kun kiven rakenne muuttuu voimakkaan paineaallon vaikutuksesta.

Vaan onpa noissa kivissä muutakin, kuten olemme kertoneet. Pohjoismyrskyllä ne nimittäin huutavat. Ja onpa niiden kerrottu olevan poikkeuksellisen voimakkaiden henkien tyyssijoja. Siksi saarella ei juuri kukaan ei ole halunnut oleilla enempää kuin on ollut aivan pakko.

Vaikka kahdessa edellisessä asiassa olisi jo kylliksi jurtun juurta, niin perimmäinen syy ne eivät paikalla oloomme olleet. Se lopullinen syy kantoi nimeä Paassveenpiru.

Paasveen piru on valopallo, jonka ranta-asukkaat ja järvellä liikuneet ovat havainneet toistuvasti jo 1700-luvulta alkaen. Ties kauemminkin.

Pirun sanotaan tulevan ajoittain aivan tykö. Jotkut ovat onnistuneet kommunikoimaan sen kanssa. Sen kerrotaan asuvan järven syvimmässsä kohtaa. Toiset epäilevät, ettei se ole tältä pallolta ensinkään. Järvellä kerrotaan myös olevan matalikon, jossa on erikummallisia metallisia muodostelmia, jotka matalan veden aikaan voi pohjakallion päältä erottaa. Näitä muodostelmia on käyty tutkimassa aivan sukeltajan kanssa. Virallinen tuomio niille on järvimalmi, vaan ei se niiden erikoista muotoa poista.

Piru nähdään useimmiten syksyn pimeinä öinä vielä avoveden aikaan, vaan kerrotaan sen näkyneen myös talvella keskellä päivää liikkumassa sulan syväväylän päällä. Usein se on nähty myös erään saaren läheisyydessä. Yksi seudun jo edesmenneistä pohueukoista on kertonut pirun pitävän majaansa Paasveen syvimmässä kohdassa, josta se on usein nähtykin. Joskus se on tullut aivan veneen viereen ja liikkuu hitaasti, joskus se on taas kiitänyt uskomattoman lujaa vauhtia – kuten sen kerran, kun eräät veijarit olivat sitä Orisalmen sillallalta käsin heitelleet lumipalloilla.

Toiset koko ikänsä Savonrannalla asuneet eivät ole Paasveen piruun törmänneet kertaakaan. Toiset taas sanovat kohdanneen sen useita kertoja. Useammalla havainnolla on ollut enemmän kuin yksi silminnäkijä. Toisille piru on luonnollinen osa järven maailmaa, toiset ovat sen takia menettäneet jopa yöunia.

Sen perässä me olimme Savonrannassa ja sitä odottelimme ilmestyväksi Paasveen etelärannalla. Istuimme kauniissa, tyynessä alkukesän illassa. Paistoimme makkaraa ja keittelimme pakuriteet. Yöunet laitoimme likoon pirun tavataksemme, vaikka ei kai se tahtomattaan näyttäydy. Oli hiljaista, aivan hiljaista. Ei tuulen virettä, ei linnun laulua. Öinen kulkija kettu rapisteli hänkin Paasveen rantaan pirua tiiraamaan, vaan ei se piru tainut olla mitä kettu säikkyi pois.

Sitä kun on antanut pirun tehdä pesän mielensä päälle, ei sen tempuista tule loppua. Siinä silmä alkaa nähdä mielen tuotetta, eikä vastarannan nuotiot silmäkulmassa helpota asiaa. Liekkö olivat autonvaloja vai nuotioita. Ei piru meille itseään näyttänyt sillä kertaa. Mikäpä tuossa. Mepä tulisimme vielä takaisin, niin monesti, että kohtaisimme.

Aivan ainutlaatuinen ei Paasveen piru ilmiönä ole. Vastaavat valot tunnetaan myös Joensuun Pyhäselältä, Oulujärveltä ja Inarijärveltä. Näillä ilmiö kantaa nimeä aavetuulastaja. Kuivalla maalla valoja nähdään toistuvasti Norjan Hessdalenissa. Siellä ilmiö on itseasiassa niin yleinen, että se on onnistuttu dokumentoimaan toistuvasta yliopistotutkijoiden toimesta. Sen sijaan sen syy on edelleen täysi mysteeri.

Olipa pirun perimmäinen luonto mikä tahansa, niin kiehtovat ovat sekä sen että koko Paasselän tarinat taivassyntyisine alkuperineen.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6893271 E 624508

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.