Haltia Luontokeskus – hiihtoloman retkitärppi

Aamukahvilla hiihtämässä Nuuksiossa

Oi kuinka kaunista onkaan koti-Suomessamme. Tämä ajatus tuli niin useasti mieleeni #nbefinland-bloggaajaviikon aikana, jolloin sain tarkkailla kotimaatani hieman erilaisesta näkövinkkelistä.

Oli hienoa päästä muistuttamaan itselleen ulkomaisten bloggaajien reaktioiden kautta, kuinka ainutlaatuisessa maassa me oikeastaan elämme. Jokapäiväiset asiat, kuten koskematon luonto, hiljaisuus, neljä vuodenaikaa, yksin olemisen mahdollisuus, jokamiehen oikeudet ja ilmaiset harrastusmahdollisuudet nousivat jälleen aivan uuteen arvoonsa, kun näki, millaista luksusta niiden kokeminen monelle Aasiasta ja Euroopastakin tulevalle kansainväliselle vieraalle on.

On hassua ajatella, että esimerkiksi Kiinassa ei välttämättä löydä mistään julkista paikkaa, missä voisi olla yksin. Tai että puhtaan ilman hengittäminen on luksusta, jota ei välttämättä pysty ostamaan edes rahalla. Tähän liittyen Malesiassa asuva ystäväni kirjoitti muuten erinomaisen blogipostauksen.

Yksi kotimaanmatkailumme täydellisistä helmistä sijaitsee aivan kivenheiton päässä Helsingistä, nimittäin Nuuksion kansallispuisto Espoossa. Vain puolentunnin ajomatkan päässä pääkaupungin sykkeestä löytyy paitsi mielettömiä luontoreittejä latujen ja vaelluspolkujen muodossa myös hiljaisuutta ja koskematonta luontoa.

Ainakaan näin talvisena arkipäivänä ei Nuuksiossa näkynyt montaa ihmistä meidän lisäksemme edes Haltian luontokeskuksella, joka muina vuodenaikoina tuntuu pursuavat turisteja. Haltian näkeminen ja kokeminen onkin mielestäni lähes kansallisvelvollisuus. Näyttely Suomen luonnosta on henkeäsalpaava ja jo keskus itsessään on näkemisen arvoinen.

Myös keskuksen ympärille rakennetut palvelut ovat ensiluokkaisia. Ohjelmapalveluita löytyy lumikenkäilystä gourmetretkiin, hiihtoon, luontomeditaatioon tai vaikka Luontokouluun. Viimeinen on maksuton ja tarkoitettu erityisesti kouluille. Palveluun on oma hakunsa, joka alkaa huhtikuussa – opettajat tarkkana siis.

Meidän ryhmämme pääsi kokeilemaan hiihtoa (kiitos Aamukahvilla Henriikalle mallina olemisesta) erityisillä suksilla, jotka olivat välimuoto laskettelu-, telemark- ja murtomaasuksista. Vaikka olen itse kokenut hiihtäjä, niin näillä suksilla kokemus oli hyvin erilainen.

Otimme muutaman hiihtokisan ja, arvaa nauroivatko ihmiset vedet silmissä, kun ainut kuka kaatui useamman kerran oli MINÄ. Hiihtäminen oli jotenkin paljon kömpelömpää kuin tavallisilla suksilla.

Päivä oli ihana kokemus, jonka kruunasivat 12-vuotiaan Huldan esittämät kappaleet kanteleella opastetulla kierroksella Luontokeskuksessa sekä illallinen Haltian ravintolassa, joka on muuten aivan mielettömän hieno paikka viettää vaikka työpaikan vetäytymispäivää. Mukaan voi liittää esimerkiksi saunaillan hienossa tilaussaunassa.

Seuraavan kerran pakkaan mukaan koko perheen ja suuntaamme ihmettelemään kevättä Nuuksioon.

-Inari

ps. Käy katsomassa lisää ihania kuvia reissusta Instatililtämme ja Facebookista.

Retki Haltian luontokeskukseen oli osa NBE Finland blogiohjelmaa, johon osallistuin 17-23.1.2016.

Voit seurata kuvia Haltiasta ja muista kohteista blogiviikolta kaikissa sosiaalisen median kanavissa mm. seuraavilla hashtageilla: #nbefinland #haltia #visitespoo

Tämä artikkeli on julkaistu myös Lapsiperheenmatkat-blogissa, jossa voit seurata perheemme muitakin reissuja.

Maisema Haltiassa Nuuksiossa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *