Talvista pohjoisen kaupunkiluontoa: päiväkävely Kemijärvellä

Kemijärvi on Suomen pohjoisin kaupunki hieman Napapiirin yläpuolella. Siis sillä paremmalla puolella joku voisi todeta. Vietämme paljon loma-aikoja alueella ja monista paikoista on muodostunut meille vakiretkikohteita.

Nyt helmikuinen lomaviikko osoittautui kuitenkin kelien suhteen hankalaksi. Moni suunniteltu retki meni uusiksi. Taivaalta tuli vuoroin jäätävää tihkua, vettä ja räntää ja lämpötila pysytteli plussan puolella. Lumikenkäily oli upottavassa hangessa raskasta, lumi tarttui ikävästi kenkiin ja askel painoi. Koiratkin upposivat lumeen, vaikka kuljettiin moottorikelkanjälkiä pitkin.

kemijarvi (1 of 1)-19

Jäälle nousi vettä ja vaikka jää olisi varmasti kestänyt, niin en oikein uskaltanut sinne mennä. Hiihtäminen vesisateessa… No, se ei vain ole kivaa ja voitelu on ongelmallista. Viime vuonna lomailin samalla viikolla ja silloin pakkanen ja aurinko hellivät lumilomailijaa. Vuodet eivät todellakaan ole veljeksiä keskenään.

Niinpä tämän viikon aikana tuli tehtyä varsin paljon pitkiä kävelylenkkejä koirien kanssa. Yhdeksi suosikkikohteeksi on meille tullut Kemijärven keskustan alue. Kuulostaa tylsältä katujen kulkemiselta, mutta sitä se ei ole. Kaupungin keskustan ympäri pääsee kulkemaan rantoja pitkin ja reiteistä voi muodostaa vaikka useamman tunnin kävelyretken.

Kesän hulppeat maisemat ovat omalla tavallaan kauniita myös lumiseen aikaan. Osa reiteistä pidetään myös talvella auki, osa poluista on tehtävä itse. Siispä eväät ja kamera reppuun ja avoimin mielin kaupungin poluille.

Kuumalammen reitti on helposti saavutettavasti, kun vain kulkee kirkon ohi kohti satamaa. Meillä kävely monesti alkoi täältä, koska reitille osuu sopivasti koirapuisto. Koirat saivat reuhata mielin määrin hangessa ja kun saivat purettua enimmät energiat, oli hyvä jatkaa matkaa. Koirapuisto on talvella hyvä paikka, kun hanki peittää maan. Kesällä puiston kivinen pohja on huono koirien tassuille. Hieman ihmetyttää, miksi koirapuiston pohjasta onkin tehty sellainen.

Silta Kuumalammen ympäristössä.

Silta Kuumalammen ympäristössä.

Kuumalammen ympäristöä ja reittiä alettiin kunnostaa nelisen vuotta sitten. Nyt se on tasainen koko perheelle sopiva reitti, jonka varrelta löytyy penkkejä, kauniita kaarisiltoja, valaistus sekä Kuvanveistoviikkojen teoksia eri vuosilta. Kasvimaan edessä on myös huvimaja, jossa voi pitää vaikka evästauon. Oli retki lyhyt tai pitkä, niin eväskahvit maistuvat aina.

Matkalla kohti Kirnukumpua

Matkalla kohti Kirnukumpua

Lammen ympärilenkillä voi tehdä lisäkoukkauksen Kirnummun saarekkeelle, johon viitoitus ja silta vievät. Kartassa paikka tosin on nimellä Kiulukumpu, mutta opasteet puhuvat paikasta nimeltä Kirnukumpu. Meillä pehmeä hanki teki tepposet ja upposin lähes reisiä myöten kummulle yrittäessä. Sinne ei ollut mitään vanhaa polunpohjaa ja leuto sää oli pehmittänyt lumen niin, että Kirnukummun kiertämisestä luovuttiin.

Sen sijaan jatkoin Kylpylä Poukaman ohi Pöyliöjärven puolelle ja lähdin kiertämään Puuttoniemen ympäri. Tämä luonnonkaunis niemi avaa näkymät Pöyliöjärvelle, Pöyliövaaran hyppyrimäelle ja keskustan uimarannalle ja siellä olevalle kesähyppyrimäelle. Täällä freestyle-laskijat harjoittelevat kesällä hyppimällä veteen.

Puuttoniemellä oli vanha kelkkapohja vielä jotenkin näkyvissä ja sitä seuraamalla päästiin kiertämään niemi pahemmin hankeen uppoamatta. Niemen kärjessä on laituripaikka, jossa on varsinkin kesällä mukava hengähtää hetki.

Puuttoniemestä palasin rantapolkua pitkin kohti uimahallia. Jos uimahallin vesi on liian lämmintä, niin rannalta löytyy avantouintipaikka. Avantoon ei kuitenkaan tarvitse pinkaista uimahousuissa uimahallin tiloista, vaan rannalla on uusi pukuhuonerakennus vaatteiden vaihtoa varten.

kemijarvi (1 of 1)-17

Uutena talvilajina Pöyliöjärven jäälle ollaan nyt tekemässä talkoovoimin retkiluistelurataa! Sitä olen itse tänne kaivannutkin, nyt vain valitettavasti rata ei ehtinyt valmiiksi oman lomani aikana. Plussakeli on vaikeuttanut radan avaamista, mutta tekijät lupailivat, että hiihtolomille rata saataisiin auki. Radan pituus tulee olemaan nelisen kilometriä ja sen lähtöpaikka on uimahallin takana.

Samasta paikasta pääsee siis avantoon, retkiluistelemaan sekä jäälle vedetylle ns. aurinkoladulle hiihtämään. Tälle hiihtoladulle voi ottaa myös koirat mukaan, kunhan huolehtii, etteivät koirat sotke jätöksillään latua.

Luistelurata tuloillaan

Luistelurata tuloillaan

Jätin retkiluisteluradan taakse ja palasin satamaan, mihin olin auton jättänyt. Kaupunkikierros koirapuistopysähdyksen kera vei muutaman tunnin, siis varsin mukavan pituinen päiväkävelyretki. Koiratkin olivat sopivasti väsyneitä, kun olivat päässeet/joutuneet kahlaamaan upottavassa hangessa. Oli päiväunien aika!

Lisätietoa retkiluisteluradasta : Janne Jussila p. 040 506 7896

Lisätietoa Kemijärven matkailusta : www.visitkemijarvi.fi

Kiulukumpu kartalla. N / lat: 7399168, E / lon: 519357

Puuttoniemi kartalla.  N / lat: 7399104, E / lon: 518575

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.