Uuden vuoden ensimmäinen auringonlasku Ruissalon Kuuvassa

Välillä upeat maisemat löytyvät lähempää kuin ehkä muistaakaan. Leuto joulukuu jatkui leutona vuodenvaihteena Etelä-Suomessa, ja pääsimme todistamaan upeaa auringonlaskua Kuuvassa vuoden ensimmäisenä päivänä.

Kuuva löytyy Turusta Ruissalon saarelta. Kuuvaan on matkaa Turun keskustasta vajaat 15 kilometriä, ja sinne pääsee oman auton lisäksi myös paikallisbussilla (Ruissaloon säännöllisesti, Kuuvaan asti rajoitetusti). Ruissalosta löytyy myös hyvät pyöräilymahdollisuudet, eli ainakin sulan maan aikaan Kuuva on myös mukava pyöräretkikohde. Autolla paikalle saapuvat löytävät parkkipaikan Kuuvantien ja Kuuvannokantien risteyksestä, ja parkkipaikalta kävelymatkaa Kuuvannokan maisemakallioille on aika tarkkaan kilometrin verran.

Eksyminen on lähestulkoon mahdotonta, sillä parkkipaikalta reitti jatkuu tietä pitkin melkein merenrantaan asti, ja ihan viimeinen pätkä kuljetaan selvästi havaittavaa polkua myöden.

Kuuvannokka on kalliorantaa, ja sieltä aukeaa avarat ja upeat merimaisemat Airistolle. Kauniina kesäpäivinä kallioilta löytyy takuuvarmasti auringonottajia ja piknik-porukoita, mutta myös vuoden ensimmäisenä päivänä paikalla oli useampi seurue.

Maisemat ovat sen verran upeat, että paikan kiinnostavuus ympäri vuoden on toki täysin ymmärrettävää. Uudenvuodenpäivänä kalliot olivat petollisen liukkaat nollan ympärillä pyörineen lämpötilan seurauksena, mutta liukastelu kalliolla palkittiin tyynellä merimaisemalla ja Airiston taakse kauniisti laskevalla auringolla.

Yksinäinen joutsen tuli iltapäiväuinnille juuri auringonlaskun aikaan, mikä kruunasi näkymän.

Kuuvannokka on siis oiva lähiretkikohde läpi vuoden. Eväät maistuvat näillä kallioilla niin keskikesän paahteessa kuin talven lyhyimpinä päivinä. Laivabongareille mainittakoon, että myös Turku–Tukholma-väliä kulkevat laivat näkyvät hienosti samaisilta kallioilta.

Sijainti: N=6707440.427, E=231279.09149999998
(ETRS-TM35FIN)

Kartta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *