Mynämäen linnavuori yllättää

Varsinais-Suomi on maakuntana kuuluisa muinaiskohteiden runsaudestaan. Laajat viljelysmaat ovat taanneet paikalle asettuneelle väestölle elannon jo tuhansia vuosia ja meren yli on käyty ahkerasti kauppaa. Lähes jokainen rannikkoseudun kunta voi ylpeillä esihistoriallisilla nähtävyyksillä – myös piskuinen Mynämäki, joka sijaitsee reippaat 30 kilometriä Turusta pohjoiseen.

Jpeg
(Mynämäen linnavuorella)

Vallaisten ja Nuuskalan kylien rajalla 30 metrin korkeuteen kohoava linnavuori erottuu selkeänä maamerkkinä ympäröivästä Mynäjoen laakson peltomaisemasta. Tyypillisen jyrkkä mäki päästää kulkijan laelleen vain itä- ja koillispuolelta, joilla nousu tosin on paikoin vaivalloista. Jääkausi on tuonut mäen juurelle suuriakin siirtolohkareita, joista kookkaimmat herättävät kunnioitusta olemuksellaan. Kivivalleja tai muitakaan varmoja merkkejä puolustusrakenteista ei ole toistaiseksi löydetty, mutta linnavuoren juurella sijaitsevalta terassimaiselta alueelta havaittiin elokuussa 2014 jälkiä maanmuokkauksesta sekä rautakautisilta vaikuttavia saviastian paloja ja rautakuonaa. Kuopista löytynyt tumma maakerros viittaisi muinaiseen kulttuurikerrostumaan, ja linnavuori on nimensä, topografiansa ja sijaintinsa puolestakin hyvin todennäköinen puolustustukikohta.

Jpeg
(Hiljaa virtaa Mynäjoki)

Nykyisin se on osa Asemakylältä lähtevää luontopolkua, joka kiemurtelee Mynäjoen rannasta laavun ja vanhan aseman ohitse kohti peltojen keskellä erottuvia metsäsaarekkeita. Viereiselle Rauasvuorelle kannattaa myös kivuta tutkimaan paikallista luontoa ja ihastelemaan maisemia, mutta linnavuoren laella odottaa todellinen yllätys – suorastaan upea näkymä alas Mynäjoen laaksoon.

Jpeg
(Polku linnavuorelle)

Jpeg
(Näkymä linnavuoren laelta)

Jpeg

Linnavuoren laella odottaa toinenkin yllätys. Polun viereltä löytyvä puukehikko on täynnä pieniä, rikkaan kansanperinteemme innoittamia otuksia. Niistä kiinnostuu välittömästi, ja onneksi tietoa on saatavilla aivan vierestä: puuhun on kiinnitetty paperiarkkeja, joilta löytyy kuvaus jokaisesta hahmosta tekijätietoineen päivineen. Hahmot esittävät mm. Pohjolan emäntä Louhea, peikkoa, saunatonttua ja Käreitärtä, kettujen emuuta.

Jpeg

Jpeg

Matkaa Mynämäen kirkolle on vain nelisen kilometriä, ja mäen laelta näkee ainakin saman matkan vastakkaiseen suuntaan, kohti merta. Luonnon muodostamat jyrkät kallioseinämät takaavat sen, ettei linnavuoren valloittaminen rannikolta käsin olisi ainakaan helppoa. Huikeiden maisemien ihailun jälkeen huomio kiinnittyy myös pienimuotoiseen kauneuteen – linnavuoren laella kasvaviin pieniin tammentaimiin. Niitä kun ei aivan joka puolella maatamme pääse näkemään.

Jpeg

Jpeg

Mynämäen linnavuori kartalla

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6734920 E 223397

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.