Merellisen Raision luontopolut, 1/3: Timalipolku, 4 km

Olen esitellyt omassa blogissani Luontoninnun rinkassa hienoja kohteita Lapissa, Pirkanmaalla ja ties missä, mutta oma kotikunta on jäänyt pahasti alakynteen. Olen aina paljon retkeillyt Raisiossa ja kulkenut kaikki luontopolut moneen kertaan, mutta vasta näin korona-aikaan silmäni ovat avautuneet, että läheltäkin löytyy todella kaunista  ja monipuolista luontoa. Luontoalueet eivät välttämättä ole isoja. Pienestäkin metsäalueesta voi löytyä suuria luonnon aarteita.

Lähiretkeilyä on helppo ja halpa harrastaa. Siihen ei tarvitse välttämättä muita välineitä kuin omat jalat tai polkupyörän. Itsellä kyllä pitää aina olla mukana myös eväät. Mikä onkaan parasta kuin pysähtyä hetkeksi juomaan lämmintä kaakaota kannon nokkaan ja ihmetellä maailman menoa. Ennen oli hienoa hehkuttaa pitkistä ulkomaanmatkoista jonnekin autiolle saarelle tai extreme-kokemuksista varjoliitäjänä. Nyt on aika muuttunut ja arvostamme kaunista, ainutlaatuista ja helposti lähestyttävää lähiluontoa.

Olen itse geokätköilijä ja sen kautta olen ollut mitä kummallisimmassa paikoissa: sillan alla, luolassa ja vesiputken sisässä. Geokätköjä löytyy jokaisen polun varrelta useampia.

Ensimmäisenä on esittelyvuorossa Merellinen Raisio. Tämä markkinointilause ei ehkä tule ensimmäisenä Raisiosta mieleen. Raisiossa voi kokea merituulen lämmön ihollaan ja ihailla merimaisemia. Tällä kertaa esittelen Timalipolun, ja seuraavina vuorossa ovat  Temppelivuori ja Uikkupolku.

Timalipolku, 4 km

Timalipolun lähtöpaikka kartalla, N=6712832.642, E=231422.286

Huom! Timalipolulla saa ja kannattaa käydä kulkemassa, mutta polulta ei tule poiketa. Esimerkiksi Kukonpään niemeen johtavalle reitille ei saa mennä – maastossa on kulun kieltävät kyltit. Reittikarttaa voi tarkastella tästä Raision kaupungin pdf-liitteestä.

Toim. huom.

Timalipolulle kannattaa lähteä Hahdenniemen pienvenesatamasta. Hahdenniemen satamasta löytyy ravintola, kioski ja matonpesupaikka. Toisella puolella lahtea saa ihailla suurien risteilylaivojen valmistumista. Timalipolun alku löytyy hiekkarannan takaa, ja polku on koko matkalta hyvin merkitty. Polku on noin neljän kilometrin mittainen.

Timalipolku kulkee rehevässä rantalehdossa.

Polku kulkee aluksi rehevässä merenrantalehdossa, jossa jo nyt näin alkukeväästä lintujen laulu raikasi ja valkovuokot ja onttokiurunkannus kukkivat. Timalipolun varrella on monia ihmisen muovaamia kohteita, jotka aikojen saatossa luonto on ottanut haltuunsa.  Polun läheltä löytyy hylätty urheilukenttä, omenapuutarha, vanhoja soranottokuoppia ja laitureita. Joillekin tälläiset kohteet ovat kauhistus. Itse rakastan, miten historia kertoo itsestään: nämä paikat ovat minulle jännittäviä seikkailuita.

Kivilaiturilta on aikoinaan lastattu soraa ja kiveä proomuihin. Rannan toisella puolella on Pernon telakka.

Polku jatkaa vanha omenatarhan ohi, minkä vieressä on muutama tammivanhus muistona suuremmasta lehtometsästä. Sen jälkeen polku menee vielä vanhojen, metsittyneiden soranottokuoppien ohi. Yhdessä syvimmässä kuopassa asustelee vihersammakoita. Pitääkin tulla jokin ilta uudestaan, jos vaikka kuulisi niiden kantavat raakunnat.

Tuhatjalkainen puu. Mitähän täällä yöllä tapahtuu?
Vanhan omenatarhan vieressä on pari isoa tammea muistutuksena suuremmasta lehtometsästä.

Tulossa:

Merellisen Raision luontopolut, 2/3: Temppelivuori

Merellisen Raision luontopolut, 3/3: Uikkupolku

Artikkeli on julkaistu alkuperäisessä asussaan Luontoninnun rinkassa -blogissa.

Katso myös: Timalipolun opaskartta (raisio.fi, pdf)

Juttua on päivitetty 5.5.2020 klo 15:29: Kukonpään niemeen poikkeaminen on nykyään kielletty.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.