Kemijärven metsäpolku

Elokuu vaihtui syyskuuksi ja kesäloma alkoi olla lopuillaan. Olimme ehtineet kiertää jo Saariselän tuntureita ja Kemijärven lähimaastoja koirien kanssa, mutta vielä mieli hinkui retkelle ennen pakollista kotiinpaluuta. Pieni koiranpentumme oli urheasti jaksanut reissun rasitukset saaden tarpeeksi lepopäiviä lyhyiden retkipäivien lomaan. Yksi kohde koluttaisiin vielä sen kanssa, sitten pakkaisimme kimpsut ja kampsut ja suuntaisimme kohti etelää.

Veden välkettä ja vihreää kultaa olimme jo aiemmin ihailleet Kotavaaran näkötornista käsin. Nyt päätimme lähteä vihreän kullan keskelle, Kemijärven Metsäpolulle.

Polku on mukava, lyhyt päiväretkikohde, jossa voi kulkea aika rauhakseen omissa oloissaan, poimia marjoja ja vaikka tulistella erämaisissa oloissa. Metsäpolku on kaupungin ja metsänhoitoyhdistysten ylläpitämä kolmen kilometrin pituinen reitti ja se sijaitsee Kemijärven keskustasta pari kilometriä Rovaniemelle päin.

kemijarvenmetsapolku27

Viitostieltä käännytään Pöyliön suuntaan ja ajetaan reilu kilometri, kunnes vasemmalla on paikoitukseen tarkoitettu kääntöpaikka. Itse polku lähtee tien toiselta puolelta ja se myös päättyy lähes samaan kohtaan.

Metsäpolun opasteet alkavat vasta tästä, Kemijärven keskustasta ei ole opasteita polun lähtöpisteeseen.

kemijarvenmetsapolku22

Polku kiertää vaihtelevassa maastossa ja sen pystyy kuivalla kelillä kulkemaan ilman kumisaappaita. Polku on hyvin merkitty ja näkyy selkeänä metsäisessä maastossa.

Reitin varrella on useita opastauluja, joissa kerrotaan Koillis-Lapin metsistä ja alueen metsätaloudesta. Siellä täällä matkan varrella on myös opasteita eri puulajeista.

Puolimatkassa on pieni lampi, Honkalampi, ja sen rannalla kaunis tulipaikka sekä puucee. Lammen rantaan vie pitkos, ja lammella onkin mahdollisuus nähdä eri lintulajeja.

kemijarvenmetsapolku19

kemijarvenmetsapolku21

Vaikka ollaan näinkin lähellä kaupungin keskustaa ja välillä korviin kantautuu liikenteen ääniä, niin silti paikalla on hyvin rauhallinen ja erämainen tuntu.

Meidän retkipäivänämme polulla ei näkynyt muita kulkijoita ja tulipaikallakin saimme nauttia kahvitteluhetkestä keskenämme.

kemijarvenmetsapolku13

Reitti on mukavan vaihteleva. Se lähtee sankasta metsästä, kulkee pitkoksia pitkin karpaloita kasvavien soiden poikki, ylittää vanhan hakkuualueen ja sukeltaa taas metsään, nyt Koillis-peikon metsään. Peikon koti on vanhassa kuusikossa, kivien ja kantojen alla. Nyt vesi oli vallannut peikon kodin, ehkä se on joutunut muuttamaan taikka pesäkoloon on toinenkin kulkuväylä, katseilta piilossa.  Vaikka koirat kuinka haistelivat ympäristöä ja vainusivat ilmaa, ei Koillis-Peikkoa näkynyt. Oli kuitenkin pieni epäilys, että peikko oli lähistöllä, ehkä naamioituneena…

Mutta meidän oli jätettävä pesäkolo ja jatkettava matkaa, takaisin parkkipaikalle. Oli aika lähteä kotiin.

Peikon kololta on enää lyhyt matka takaisin parkkipaikalle, josta voi jatkaa kohti uusia seikkailuja.

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7398102, E 516265.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.