Kauhalan puronotkossa

Kauhalan jylhät jyrkänteet ja puronotko, Kirkkonummi

Pohjois-Kirkkonummella, Nuuksion eteläpuolella, piileskelee kansallispuiston pikkusisko, Kauhalan ulkoilualue. Ihaillakseen koko 248 hehtaarin alueen tarvitsee kaveriksi hyvän kartan. Puronotkon vartta pystyy kuitenkin kulkemaan, vaikka karttaa ei löytäisi mukaansa.

Parkkipaikalta lähtiessä voi valita länsiluoteeseen, aidan viertä lähtevän ja alakautta purolle johdattelevan polun. Maksimoidakseen elämyksen, kannattaa retki aloittaa ylempää polkua enemmänkin kohti pohjoista edeten, pysytellen jyrkänteiden päällä ensimmäiset 700 metriä, kunnes polku koukkaa jyrkänteiden välistä alas polulle. Laskeutuminen on hauska, mutta haastava.

Kauhalan jyrkänteitä Kirkkonummen Kauhalan jyrkänteitä Kuva: Terhi Jaakkola

Viime vuosituhannella alueella sai kulkea aivan yksin. 2008 Kakarsbergetin jyrkänteisiin ilmestyi merkkejä ihmisistä. Kiipeilijät olivat löytäneet alueen. Nyt kartoitettuna on jo viisi sektoria ja peräti 60 reittiä. Kiipeilijöiden ja geokätköilijöiden kerrotaan vierailevan täällä samojen lohkareiden äärellä.

Jo paljon ennen kiipeilijöitä jättivät jälkensä maastoon kivikauden asukkaat. Alueelta on löydetty hirven luusta valmistettu luutuura. Esine on yksi kolmesta vanhimmasta Suomesta löydetystä todisteesta ihmisten liikkeistä.

Täällä asunee peikkoja Kuva: Terhi Jaakkola

Vielä satojen kertojenkin jälkeen Kauhalan puronotko sykähdyttää. Jyrkänteiden suojissa päivä on ympäri vuoden lempeän hämärä, tuuli ei tuiverra, luonto rauhoittaa. Välillä puro möykkää niin, ettei ajatuksiaan kuule, toisinaan silittäytyy täysin hiljaiseksi.

Marraskuun kirkkaan syvä vihreys yllättää aina. Niin myös vuosi sitten. Silloin kesken retken saapui ensilumi. Olin sukeltanut keskelle vihreyttä, ja tulin pois täysin valkoisen peittämästä metsästä. Tunnelmassa oli aimo annos taikaa.

Kauhalan metsä ja puita Kirkkonummen Kauhalan jyrkänteitä Kuva: Terhi Jaakkola

Talvisin alueen jyrkänneketju saa koristeekseen vankat jääputoukset, puron koskipaikat pauhaavat vapaina, jääpuikkojen välissä lorisee suojapuro. Eläinten jäljet paljastavat: polkuverkostoa ylläpitävät peura ja jänis.

Kevään koittaessa laakson eteläisimmän osan valtaa vuokkomeri. Saattaako silloin astua vahingossa keijun päälle?

Lepohetki riippumatossa Kirkkonummen Kauhalan jyrkänteitä Kuva: Heikki Pulsa

Kauhalan puronotko on helposti nautiskeltava retkeilykohde. Jo muutaman sadan metrin taivalluksella pääsee ihailemaan poikkeuksellisen upeita kallioseinämiä. Puron vartta seuratessa suurin ongelma on, ihaillako upeita jyrkänteitä, valtavia lohkareita ja uskomattomia kivenliuskoja vai kauniisti uomaansa kulkevaa vettä?

Kahden kilometrin kulkemisella pääsee Kakarlammen rannalle, jossa kaunis leiriytymispaikka houkuttelee pysähtymään. Jos seikkailunhinku vielä vaivaa, voi jättää puronotkon ja etsiä kilometrin päästä vanhan piilopannun kotikolon, Viinakallion luolan.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N=6679843.5, E=361163

Jutun kuvat ovat retkeltä, josta on julkaistu oma tarina Endorfiininmetsästäjä-blogissa: Retkellä Kauhalan puronotkon marraskuisessa halauksessa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.