Kangasalan Mäyrävuori yllättää kokeneenkin retkeilijän: suunnaton irtolohkare luolineen kruunaa retken

➡️ 1,0 km
? 1–2 h
⚫⚪⚪ Helppo reitti (kalliota pitkin voi toki myös kiipeillä, jolloin reitti on vaativa)
? Paikka kartalla

Aivan Kangasalan keskustan tuntumasta, vain kolmen kilometrin kävelymatkan päässä vaikkapa parhaillaan rakenteilla olevalta hotellilta, löytyy piilopaikka, jonka pääsi yllättämään kokeneenkin retkeilijän kauneudellaan.

Mäyrävuori on ulkoilualue Kangasalan Mäyrävuoren kaupunginosassa. Erillistä merkittyä parkkialuetta emme löytäneet, mutta pidemmän matkan päästä tulevakin saa autonsa aivan varsinaisen alueen tuntumaan. Mäyrävuorelle risteilee pururatoja, joten liikkuminen on helppoa, mutta kätketyimmälle kohteelle täytyy jo kulkea polkuja pitkin.

Kallioinen mäki on jo itsessään miellyttävä vierailukohde. Se muistuttaa korkeimmilla kohdillaan rantakallioita, vaikkei esimerkiksi Ancylusjärvi ihan tänne asti olekaan yltänyt. Metsäpoluilla astellessamme kuulimme vuodenaikaan nähden epätavallisen paljon lintujen sirkutusta, joka valitettavasti peittyi loppumetreille Lahdentien ohiajavien autojen äänten alle.

Vuoren harjalla

Olimme saapuneet paikalle Suomen luolat -kirjan opastamina. Se mainitsee Mäyrävuoren luolan vain ohimennen tarkastettujen luolien listassa. Valinta on varmastikin tehty itse luolan vaikuttavuuden perusteella, sillä luolan ympäristö on monin verroin itse luolaa mahtavampi.

Löysimme vuoren eteläiset rinteet helposti. Jyrkät ja rosoiset rinteet putoavat alaspäin paikoitellen lähes pystysuoraan, niiden juurien jäädessä korkeiden havupuiden varjoihin.

Pudotus metsän sydämeen.

”Kai me tästä mennään alas?”

Laskeutuminen kallion juurelle onnistui märästä säästä huolimatta melko helposti. Varuillaan sai toki olla ja paikoitelleen takamuskin kastui. Tämä tosin johtui enemmän kiihkeästä halustamme päästä alas nopeinta reittiä – vähänkin kiertämällä paikalle pääsee helposti polkuja pitkin.

Koko matka alas kallion harjalta oli yhtä ihmetyksen juhlaa. Emme todellakaan odottaneet näkevämme näin jylhää salaisuutta aivan isomman tien kainalossa. Tilanteen vaikuttavuutta korosti vielä puiden runkojen välistä esiin piirtyvä massiivinen hiidenkivi, joka kokonsa puolesta oli hyvin lähellä esimerkiksi Pirkkalan Pirunkiveä.

Hiidenkivi piirtyy näkyviin puiden lomasta jyrkänteeltä laskeuduttaessa.

Hetken olin taas lapsuuteni maisemissa Tampereen Atalassa, jossa kotimme takapihalta avautuneen metsän suojista löytyi iso kivi tien kupeesta, jonka juurelle tein useita majoja. Tämä suunnaton siirtolohkare on takuulla kymmenen kertaa sitä suurempi, mutta lapsuuden muistot olivat silti käsin kosketeltavissa.

Lohkareen todellisen koon hahmottaa kuitenkin vasta sen juurella.

Alas päästyämme huomasimme paikan olevan selvästi julkinen salaisuus. Kiveen oli kiinnitetty lukuisia kiipeilykoukkuja, sen juurella oli poltettu nuotioita ja useampaankin pintaan oli joku tehnyt merkkinsä. Ihmisen läsnäolo ei kuitenkaan ollut onnistunut rikkomaan kallionjuuren mystisyyttä – edes autotien vilkkaat äänet eivät suuremmin haitanneet.

Löysimme useammankin luolan kiven lähettyviltä. Siirtolohkareen alle oli jäänyt vinottainen tunneli, ja kalliolle päin katsottuna huomasimme kutsuvan suuaukon. Se johti isohkoon lohkareluolaa, jossa mahtui hyvin kulkemaan seisten. Kuten sanottu, se ei ehkä itsessään ollut mitenkään erikoinen, mutta silti riittävän erilainen Kangasalan muihin luoliin verrattuna, että sekin kannattaa tulla jo itsessään tarkistamaan. Luolan ympäristö itsessään on vielä hieno lisä retkelle.

Lohkareluola oli valoisa ja helppokulkuinen.

Retkikohteena Mäyrävuori sopii hyvin niin perheille kuin ilman lapsia liikkuville. Koko päivän retkikohteeksi siitä ei välttämättä ole, mutta vierailu tällä luolalla on helppo yhdistää esimerkiksi Lempokiven ja Ohtolan pirunkallion luoliin, jolloin kierrettävää riittää hyvinkin päiväksi.

Mäyrävuori kartalla

ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6816532,529, E 345225,957.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *