Kangasalan Punamultalukko on valtava suppa

Lauantai 18.01.2014. Pakkasta noin 18 astetta, ei tuulen henkäystä, kaikki puut ja kasvit kuin sokerihuurrettuja. Lunta vain muutamia senttejä eli oikein mainio ulkoiluilma. Tänään olisi Punamultalukon valloitus tähtäimessä.

Kangasala–Pälkäne välillä on Vehoniemen- ja Syrjänharjut, jotka kuuluvat Salpausselän harju kokonaisuuteen. Harjuissa on lukkoja, jotka ovat mahdottoman syviä ja isoja tai vieläkin isompia monttuja: Väärälukko, Mustalukko, Punamultalukko ja Isolukko. Isolukko on ainoa lukoista, joka sijaitsee oikealla luonnonsuojelualueella.

Punamultalukolle johtavan polku-uran alkupäässä on luonnonsuojelualueen merkki. Suojelupäätös on laitettu kuuleman mukaan pannaan liittyen alueelle kaavailtuun Tavasen raakavesipumppaamoon.

Lähestymissuuntamme oli Pälkäneeltä. Pälkäneen keskustasta kohti Kangasalaa niin sanottua vanhaa Lahti–Tampere tietä. Pälkäneen keskustassa se on Onkkaalantie, muuttuen Pälkäneen ja Kangasalan rajalla Vanhaksi Pälkäneentieksi. Tältä tieltä käännymme oikealle Varalantielle ja nousemme noin puolikilometriä mäkeä. Kun seuraa tien oikeaa reunaa huomaa siinä ennen mäen lakea sinipohjaisen kyltin joka kieltää moottorikelkkailun. Näiltä kohdilta voi tien vasemmalta puolen etsiä autolle paikan. Tähän on Pälkäneen kirkon kohdalta 8,2 km.

1-punamultalukko (1)

Kannattaa lähteä seuraamaan polkua, jonka alussa oli tuo kyltti. Se viettää koko ajan kohti Punamultalukon pohjaa. Tieltä lukon pohjalle on matkaa muutamia satoja metrejä. Polku on kohtuullisessa kunnossa. Vasta sen alapäässä siinä on muutama syvä ura, joka hankaloittaa kävelyä.

3-punamultalukko (3)

Rinteiden jyrkkyys on kova. Puusto on kuusivaltaista. Polku vie lukon itä-päähän. Sieltä näkee puuttoman pohjan, joka on jyrkkien rinteiden rinnalla sykähdyttävän näköinen.

2-punamultalukko (2)

Lukon pojalla on pieniä monttuja. Potkiskelimme jonkun jo kaivamaa pientä kuoppaa. Sieltä löytyi punaista multaa.
Takaisin tielle tulimme toista puolta, myös polkua pitkin. Ennen autolle saapumista poikkesimme Varalantien toiselle puolelle ja käveltyämme muutaman sata metriä tulimme suurehkon soranottoalueen reunalle. Liekö tuo sitten ihmisen tekemä ”lukko”?

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6808743 E 350309

Kuvat ja teksti Mikko Forsten

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.