Kohokohtana Kallavesj, Kallavesj – Neulamäen kierto Kuopiossa

Kuopion Neulamäessä voi kävellä useammankin eri reitin. Neulamäen kierto on noin viiden kilometrin luontopolku, joka kiertelee muun muassa erilaisissa lehdoissa ja Suuren Neulamäen laella. Neulamäeltä voi ihastella komeita Kallaveden maisemia.

Neulamäen kierto Kuopiossa
Päivämäärä: 6.5.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 122
Reitin pituus: 5,4 km
Kohokohdat: Komeat näkymät Kallavedelle
Parkkipaikka: Kolme eri parkkipaikkaa Pilpantiellä. Myös Neulamäen päällä urheilukentän luona parkkipaikka (jossa oli nyt remontti ja parkkipaikkakin vaikutti suljetulta). Paikka kartalla
Opasteet/kyltit: Hyvät. Kolme eri luontopolkua merkitty kolmella eri värillä.
Varusteet/jalkineet: Reitti oli melko vaativa, joten tukevat jalkineet ovat hyödyksi. Ei kovin kosteita kohtia.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Kuopion retkipäivä. Toiseksi kohteeksi valitsin Neulamäen. Jahkailin jonkin aikaa Vanhan metsän polun ja Neulamäen kierron välillä, päätin tehdä valinnat jahka auto olisi parkissa. Se ei ollutkaan tämän luontopolun helpoin rasti.

Katsoin kartasta (jonka olin jopa printannut mukaani, se löytyy Kolmisoppi-Neulamäen nettisivulta), että yksi parkkipaikka olisi Neulamäen urheilukentän laidalla, Raiviopolulla. Sinne saapuessani totesin kuitenkin, että parkkipaikka (ja ilmeisesti myös urheilukenttä) oli myllerryksen alla ja joutuisin valitsemaan toisen parkkipaikan. Pieni tutkimushetki, ja löysin lisää parkkipaikkoja Pilpantieltä. Sinne oli yllättäen matkaa viitisen kilometriä. Ja vielä tuli yllätys – Pilpantiellä oli kelirikko, ja tie oli melko heikossa kunnossa. Päätin jättää auton heti ensimmäiselle parkkipaikalle, josta oli vielä noin kilometri luontopoluille.

Eipä hätää, kävelin Kolmisoppi-järven rannan suuntaisesti kohti pohjoista ja saavuin risteykseen, josta pääsisin Neulamäen kierrolle. Tutkin vielä karttaa ja steppailin parin polun väliä, kunnes tein lopullisen päätöksen – kyllä minä kävelisin sen pisimmän polun eli Neulamäen kierron. Valitsin suunnan vastapäivään eli lähtisin tästä kohti Neulamäkeä. Reitti on merkitty vihrein maalimerkein.

Reitti alkaa varttuneessa metsässä, melkeinpä voisi kutsua sitä korpimetsäksi. Käytännössä pientä ylämäkeä pitkän aikaa. Polku on melko vaikeakulkuinen juurien ja kivien takia. 

Reippain nousu on tässä noin 700 metrin kohdalla, jossa noustaan portaita pitkin hetkessä 20 metriä korkeammalle. Mäen päällä on risteys, jossa tulee tehdä 90 asteen käännös vasemmalle (ei enää kohti Neulamäkeä, joka kääntyy oikealle). Risteyksessä en nähnyt vihreitä maalimerkkejä, mutta ne löytyivät taas parinkymmenen metrin jälkeen.

Reitin upein kohta. Saavutaan Neulamäen laelle ja täältä avautuvat upeat maisemat kohti lounasta ja länttä. Lännessä näkyy vilaus Kallavettä.

Lounaan suunnassa maisema on metsäisempi.

Reitin varrella on rasti- tai infotauluja, joissa kerrotaan luonnollisesti kasvillisuudesta ja eläimistäkin, mutta myös paikallisia asioita. Neulamäen päällä voi lukea faktaa Neulamäen korkeudesta. Täällä ollaan noin 100 metriä korkeammalla kuin Kallaveden pinta. Reitti alkaa myös laskeutua Neulamäeltä alas, melkeinpä Kallaveden rantaan asti. Korkeuseroa kertyy todellakin se noin 100 metriä.

Jyrkimmissä kohdissa kuljetaan portaita pitkin. 

Lopulta ollaan sata metriä alempana ja maisema muuttuu. Tervaleppiä kasvavan lehdon reunalla kuljetaan pieni pätkä pitkospuita.

Ja pitkospuilta astutaan avaraan niittymaisemaan. Risteyskohdassa Neulamäen kierto kääntyy vasemmalle. Oikealle olisi ollut lyhyt matka Tervaruukinlahdelle. Olisi ehkä pitänyt käydä sielläkin – parikin vastaantulijaa nimittäin mainitsi Tervaruukin ja sammakot (taisivat katsoa kädessäni olevaa kameraa ja luulla, että olin matkalla niitä kuvaamaan). Jossain Tervaruukinlahdella olisi ollut ilmeisesti melkoinen sammakkokuoro esiintymässä. Minä päätin kuitenkin kävellä virallista reittiä. 

Minun reittini lähti kohti Kolmisoppea, jonne oli siis vielä vajaat kolme kilometriä matkaa. 

Paluumatka sujuu leveähköä ulkoiluväylää pitkin. Alkumatka on kulttuurimaisemaa.

Viimeiset pari kilometriä kuljetaan jälleen metsän siimeksessä. Kaunis koivikko on reitillä hieman ennen Vuorilammen rantaan saapumista.

Vuorilammen rannassa on taukopaikka pöytineen ja penkkeineen. Varattu, joten päätin jatkaa matkaa. Vuorilammen voi myös kiertää – tarkastin sen kartasta. Vuorilammen takana kohoaa jyrkänne (kuvassa oikeassa reunassa), jonka päällä, komealla maisemapaikalla, olin kolme kilometriä aiemmin reitilläni.

Viimeinen kilometri kohti Kolmisopen rantaa. Reitti poistuu leveimmältä ulkoiluväylältä hieman kapeammalle polulle. Täällä oli vielä kaksi rastia, toisessa kerrotaan tämän lehtomaiseman kasveista (kuten minulle tuntematon velholehti) ja toisessa saniaiselhdosta ja Kuopion sijainnista Pohjois-Savon lehtokeskuksessa.

Viitisen kilometriä takana ja enää 200 metriä jäljellä. Tässä kohdassa kaikki kolme luontopolkua kulkevat samaa reittiä, siksi opasteissa on kolmenvärisiä pallukoita.

Saavuin Kolmisopin rannalle, josta Neulamäen kierto siis lähtee kohti Neulamäen huippua. Kierros tuli täyteen. Matkaa siis 5,4 km ja aikaa kävelyyni meni noin kaksi tuntia. Neulamäen ylitys vie aikaa – sen sijaan paluu ulkoiluväylää pitkin kävi melko nopeasti. Tapasin kymmenkunta muuta liikkujaa: lenkkeilijöitä, koiran ulkoiluttajia, sauvakävelijöitä. Reittiä oli helppo seurata, ainoa minulle hankala paikka oli risteys Neulamäen päällä, jossa ei ollut selkeää suuntaviittaa. 

Loppukaneetti: Mukava, melko haastava reitti. Komeat maisemat Neulamäen päällä palkitsevat urakan. Seuraavalla kerralla Vanhan metsän kierrolle!

Sijainti: N=6971954.080, E=530412.647 (ETRS-TM35FIN)

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Kuopiossa ja lähistöllä:
Konttilan kierto Puijolla
Patakukkulan-Tarinaharjun luontopolku Siilinjärvellä
Katiskaniemen luontopolku
Haminalahden kulttuuripolku
Niittylahden retkeilyreitti

Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.