Alppiruusupensas kukkii Koskelanpuistossa Äänekoskella. Kuva: Elina Tarvainen

Täältäkin löydät upean alppiruusupuiston: Äänekosken Koskelanpuistossa on kukinta juuri alkamassa!

Paikka kartalla

Yksi Äänekosken parhaiten varjelluista salaisuuksista nähtävyysrintamalla on pieni alppiruusupuisto. Sitä ei nimittäin mainita kaupungin nettisivuilla tai kartallakaan – ainakaan vielä! Kesäkuun alussa viehättävästi kukkiva Koskelanpuisto sijaitsee vain puolen kilometrin päässä kaupungin torilta ja kahden kilometrin päässä nelostiestä. Jos siis olet liikkumassa tätä valtatietä etelään tai pohjoiseen alkukesästä, kannattaa käydä nauttimassa kukkaloistosta.

Rhododendron kukkii Koskelanpuistossa, Äänekoski. Kuva: Upe Nykänen

Kuva: Upe Nykänen

Kaikeksi onneksi paikallinen tuttava vinkkasi, että alppiruusupuisto löytyy Koskelan setlementin ja Keskuskoulun välimaastosta. Parkkipaikka löytyi Rautatienkadun varresta, ja kun olimme ylittäneet tien, näkyi ensimmäinen rhododendronpensas väljän, mäntyvoittoisen puiston laidassa. Jihuu, osa kukista oli jo auki!

Pinkit rhododendronit Koskelanpuistossa Äänekoskella. Kuva: Elina Tarvainen

Kuva: Elina Tarvainen

Äänekosken rhodopuiston kukkapensaista osa on jo muhkean kokoisia, vaikka ne eivät vedäkään Helsingin huikean Haagan alppiruusupuiston jättiserkuilleen vertoja. Rhododendronit kasvavat Koskelanpuistossa väljästi sijoitettuina, joten niillä riittää tilaa kasvaa vielä valtaviksi.

Herkät alppiruusut Koskelan puistossa, Äänekoski. Kuva: Elina Tarvainen

Kuva: Elina Tarvainen

Pinkin kukkamaailman lisäksi Koskelanpuistosta löytyy myös vaaleita kukkakaunottaria.

Valkoisia alppiruusuja Äänekosken Koskelan puistossa. Kuva: Elina Tarvainen

Miten olisi herkkä valkoinen rhodopensas? Kyllä alkukesä on ihanaa aikaa, kun kukat ovat parhaimmillaan…

Rhododendron kukkii. Kuva: Upe Nykänen

Kuva: Upe Nykänen

En voinut vastustaa kukkien kurkkaamista ihan läheltä. Aikamoisen herkkiä kapistuksia ovat. Ilta-aurinko ilahdutti meitä kuljeskellessamme puiston hiekkakäytävillä ja piikkisuorien petäjien ”niittynurmella”, joka sekin kukki rhodojen seuraksi. Vai lieneekö niillä kisa menossa?

Lemmikkejä alppiruusupuistossa. Kuva: Upe Nykänen

Kuva: Upe Nykänen

Koskelanpuistosta löytyy muitakin viehättäviä kukkijoita. Tällainen vähemmilläkin biologin geeneillä varustettu tunnistaa puiston kasveista tuttuja kukkanaamoja.

Näin touko-kesäkuun vaihteessa rhodojen juurella kukkivat puistossa sulassa sovussa luonnonkukat, kuten kielot, lemmikit, metsätähdet, voikukat sekä lupaavasti myös mesimarja ja ahomansikat. Metsäkurjenpolvi oli vasta nupullaan. Se ihana, kookas keltakukkainen pensas taitaa olla siperianhernepensas.

Äänekosken Koskelanpuisto, alppiruusupuisto

Kynttiläkuuset vartioivat Koskelanpuiston luoteista laitaa Hämeentien varressa, mistä löysimme viimein puiston nimikyltin. Puistoon pääsee sujuvasti neljästä ilmansuunnasta, sillä sen halki kulkee ristikkäin kaksi hiekkapäällysteistä kevyen liikenteen väylää. Kyllä tämä soma rhodopuisto ansaitsisi enemmänkin huomiota… Lähdimme jatkamaan matkaa hyvillä mielin.

Suosittelen lämpimästi leppoisaa kävelyä tässä pienessä, mutta suloisessa Koskelanpuistossa!

Sijainti: Sijainti: N=6942294.818, E=434086.865 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *