Makuupussin valinta Kuva Terhi Jaakkola

Mistä löytyy SE Oikea? Makuupussin etsintää tositarkoituksella

Artikkeli tehty yhteistyössä Fjällrävenin kanssa.

Etsin lujaa ja luotettavaa halausta loppuelämäkseni. Lämmintä, mutten liian tulista. Ymmärrän, että molempien tulee joustaa, mutta liikaa tilaa en ole valmis antamaan. Kovin painavakaan ei saisi olla – sellainen sopusuhtainen ja ihanan tavallinen. Tärkeintä on, että etsimäni on aina valmis seikkailuun säässä kuin säässä.

Miten löytää oikea makuupussi? Kuva Terhi Jaakkola

Miten ihmeessä osaan valita makuupussin, tuon uskollisen rakkaan, jonka halauksesta toivon herääväni mahdollisimman monena aamuna nenä ulkoilmaa nuuhkien?

Untuvalupaus ja luotettavaa vertailutietoa

Pyydän apuun Jouni Rajalan mm. Fjällräveniä maahantuovasta Fenix Outdoor Finland Oy:stä. Opin Fjällrävenin vannoneen untuvalupauksen jo vuonna 2014. Lupauksen ansiosta jokaisen pussiuntuvan matka on jäljitettävissä. Valmistaja lupaa myös, ettei tuotannossa vahingoiteta yhtään lintua.

Nykyisin Four Paws -järjestö pitää Fjällrävenin untuvalupausta ulkoilualan parhaana.

Makuupussin valinta Kuva Terhi Jaakkola

Entä miten tulkita pussien kylkiin kirjailtuja, kryptisiä extreme- ja comfort-arvoja? Jouni Rajala kehuu vertailun helpottuneen merkittävästi EN 13537 -standardin myötä. Aikaisemmin valmistajat saattoivat lisätä yltiöoptimistisiakin kylmänkestosta kertovia lukemia, nyt lämmöneristävyydestä kertovat tiedot ovat kutakuinkin vertailukelpoisia eri merkkien kesken.

Lämpöarvoissa mainitaan yleensä comfort, limit ja extreme. Näistä ensimmäinen eli comfort koskee keskikokoista, 25-vuotiasta ja tervettä naishenkilöä, jollaisen arvioidaan nukkuvan mukavasti ilmoitetussa lämpötilassa. Keskikokoinen mies nukkuu vielä leppoisasti limit-arvon lämpötilassa. Extreme-arvo kertoo lämpötilan, jossa keskikokoinen nainen selviää hengissä.

Nämä numerot ovat kuitenkin laboratorio-olosuhteissa mitattuja, ulkoilun kannalta teoreettisia lukemia, joita tulkitessa täytyy muistaa mm. oma kylmänkestävyys sekä tuulen ja sateen vaikutus lämpötilaan.

Makuupussin valinta Kuva Terhi Jaakkola

Unelmien makuupussi 9 erilaiselle retkeilijälle

Heitin Jounille haasteen: Löytyykö Fjällrävenin valikoimista makuupussi yhdeksälle erilaiselle retkeilijälle?

  1. Innokas aloittelija ja kolme vuodenaikaa

Tänä keväänä sen aloitan! Retkeilyn! Olen jo merkinnyt karttaan lähimmät retkikohteet. Aion yöpyä 10 kertaa teltassa Etelä-Suomen metsissä ja saarissa myöhäisestä keväästä myöhäiseen syksyyn. Olen keskimittainen ja muutenkin aika normaali (siis olin ennen tätä retki-innostustani).

Jounin suositus: SINGI THREE SEASONS REGULAR

Perustelut: Untuvamakuupussi on kevyempi kuin kuitupussi. Kannattaa satsata heti hyvään laatuun, kun aloittaa uuden harrastuksen, muuten voi innostus loppua nopeasti, jos varusteet eivät toimi. Tämä pussi on riittävän lämmin keväästä syksyyn.

  1. Kohtuuhinta kippurassa nukkujalle

Olen paksu ja lyhyt ja haluan nukkua kippurassa. Köyhäkin olen, joten monen sadan euron pussia en voi ostaa. Retkeilen vain Suomen kesässä, enkä ihan pohjoisessa, mutta kylmäähän voi olla kaikkialla.

Jounin suositus: SKULE THREE SEASON LONG 

Perustelut: Edullisin, mutta lämmin kolmen vuodenajan kuitupussi. Long-versiossa on normaalia paremmin tilaa nukkua.

Makuupussin valinta Kuva Terhi Jaakkola

  1. Lapin kutsu

Syksyllä kalenterissani on ensimmäinen Lapin-vaellus, voi kuulemma pudota lämpötila pakkasellekin. Minulla ei ole vielä minkäänlaista makuupussia. Minkä pussin hankkisin?

Jounin suositus: ABISKO THREE SEASON REGULAR 

Perustelut: Tällä pussilla pärjää pikkupakkasella, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan painavahko talvimakuupussi. Tällä pussilla voi nukkua myös hieman lämpimälläkin kelillä, eikä ole tukala olla.

  1. Villi ja vapaa kesäliihottaja

Haaveilen villistä ja vapaasta kesästä, jolloin teen hulluja juttuja. Ainakin aion uida saareen leirivarusteita lautalla raahaten sekä juoksuvaeltaa autiotuvalta toiselle. Mikä makuupussi kestäisi tällaisessa reissussa mukana?

Jounin suositus: FUNÄS REGULAR

Perustelut: Kevyt kesäpussi, joka painaa vain 620 grammaa. Helppo ottaa mukaan ja menee pieneen tilaan. Kuitupussi kestää paremmin kosteutta kuin untuva, joten saaristossa oiva peli.

  1. Kesähytisijä matkalla Ruotsin erämaahan

Kesällä lähden Sarekiin kahden viikon vaellukselle. Mitään tallaista en ole koskaan tehnyt, ja kaikki jännittää. Ruokaa osaan jo kuivata, mutta minkä makuupussin pakkaan mukaan? Palelen aika helposti ihan koko vuoden ympäri.

Jounin suositus: ABISKO THREE SEASON REGULAR 

Perustelut: Tämä on hieman lämpimämpi kuin kahden vuoden pussi. Ei tarvitse palella, vaikka olisikin viileitä öitä edessä.

Makuupussin valinta Kuva Terhi Jaakkola

  1. Talvinen linnunradanratsastaja

Haaveilen ensimmäisestä talviyöstäni taivasalla, tähtien loisteessa. Riittääkö yksi pussi vai pitääkö olla monta?

Jounin suositus: POLAR -20 REGULAR 

Perustelut: Tällä untuvapussilla pärjää keskikokoinen mies 20 asteen pakkasessa ja nainen 12 asteen pakkasessa hyvin.  Lämmön pussissa pysymisen varmistaa vielä irrotettava hupun karvareunus. Toinen vaihtoehto on Polar -30. Sen comfort-arvo on miehille 30 pakkasastetta ja naisille 20.

  1. Nuori kalamies

Olen vielä aika pieni, en osaa vielä edes lukea, mutta kannan kyllä oman reppuni ja onkivapani. Äiti ja isä lupasivat minulle syntymäpäivälahjaksi ihan oman makuupussin ja viikonlopun pituisen retken kesällä ja syksyllä. Onkohan näin pienelle omia makuupusseja?

Jounin suositus: ABISKO TWO SEASON REGULAR JA IRTOREMMI

Perustelut: Lapsille on omat makuupussit myös, mutta vallan mainiosti käy aikuisten pussi ja irtoremmi. Irtoremmillä pienennetään pussi niin, että henkilön ei tarvitse lämmittää turhaa tilaa jalkopäässä.

Makuupussin valinta Kuva Terhi Jaakkola

  1. Seikkailunjanoinen maailmanvalloittaja

Maailma ei riitä. Olen lähdössä sekä sukeltamaan Aasian autiosaarelle että hiihtämään Grönlannin halki. Kuinka monta makuupussia tarvitsen ja mitkä ne olisivat?

Jounin suositus: POLAR -30 REGULAR ja FUNÄS LITE REGULAR 

Perustelut: Tarvitset kaksi pussia. Polar -30 sopii hyvin Grönlannin hiihtoon, koska siellä voi olla erittäinkin kylmä. Funäs Lite on Fjällrävenin kevyin pussi. Tämä pussi on loistava lämpimiin olosuhteisiin.

  1. Tähtitaivaita ihaileva talviextremisti

Osallistun talvella maastopyöräkilpailuun, jossa matkan varrella on 2–3 yöpymistä. Kaikki varusteet kuljetetaan mukana. Minkä makuupussin pakkaan mukaan?

Jounin suositus: POLAR -20 REGULAR 

Perustelut: Talvipusseista Polar -20 pitää lämpimänä talvikisassa. Pussin huppu on saanut muotonsa untuvatakkien hupusta, joten hupun istuvuus on kylmässä maastossa taattu.

Makuupussin valinta Kuva Terhi Jaakkola

Valmiina yhteiselle matkalle

Pientä kalastajapoikaa ja aasialaista sukeltajaa minussa ei asu, mutta melkeinpä kaikki muut edellä listatut persoonat minussa pesivät. Löydänkö näiden vihjeiden avulla sen oikean, jonka kanssa nukun yhdessä lopun elämääni?

Hetken mielijohteesta mukaan tarttunut kevyt kesäpussi oli niin kertakäyttörakkaus, ettei siitä voi kukaan pahastua. Mutta mitä tuumaa uusi unelmieni makuukaveri, jos huomaa, että varastossa onkin jo vanha ja kokenut Herra Talvipussi? Kestämmekö yhdessä räntäsateet, takatalvet, myötä- ja vastamäet? Muistammeko huoltaa ja huolehtia toisistamme? Tilaan uudelle rakkaalleni kompressio- & kuivapussin ja raivaan kaappiin väljän, oman nurkkauksen.

Mutta entäpä sinä! Piileskeleekö sinussa tähtiin tähyilevä talviekstremisti vai kepeästi retkeilevä Keiju Kesäheinä? Minkä makuupusseista valitsisit ulkoilman ja itsesi väliin, elämysten pehmentäjäksi?

2 replies
  1. slari
    slari says:

    semmonen fjällrävenin mainos.. pitää nyt todeta, että esim. Rab ja monet monet muut valmistajat valmistavat hinnaltaan ja ominaisuuksiltaan fjellun kanssa hyvin pärjääviä pusseja.

    Vastaa
    • Jonna Saari
      Jonna Saari says:

      Hei slari! Kuten jutun alussa heti mainitaan, on tämä kyseinen artikkeli toteutettu yhteistyössä Fjällrävenin kanssa. Jutusta saa kuitenkin paljon käytännöllisiä vinkkejä omiin tarkoituksiin sopivan makuupussin valitsemiseen – eli mihin asioihin kannattaa valintatilanteessa kiinnittää huomiota, merkistä riippumatta 🙂
      Terveisin Jonna/Retkipaikka

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.