PolkujuoksuKuvaTomToivonen

9 syytä kokeilla polkujuoksua

Yhteistyössä Salomon

Miksi hypätä tieltä polulle rapaamaan tossujaan? Etsiä uusia reittejä ja kastua suossa? Alla yhdeksän painavaa syytä hullaantua polkujuoksuun.

Polku ja polkujuoksija Kuva: Terhi Jaakkola

1. Ajantaju katoaa
Poluilla juoksu on jatkuvaa ongelmanratkaisua. Kellon tuijottamisen sijaan joudut keskittymään seuraavaan askeleeseen. Kokemuksen kerryttyä askel muuttuu vakaammaksi. Silloin polkujuoksijan huomion vie ympäröivä luonto. Oletpa aloittelija tai konkari, unohdat poluilla ajan. Pian huomaat, että olet juossut pidempään kuin koskaan ennen.

2. Puhdasta hengittää
Poluilla katupöly ei kiusaa edes keväällä, ohi kiitävä auto ei roiski kuraa poskille eikä bussin pakokaasu heittäydy hengitykseen.

3. Pehmeä, monipuolinen alusta säästää jalkoja
Maantiellä askellus on polkua monotonisempaa. Tiellä jalka osuu toistuvasti kovaan alustaan samassa asennossa. Polulla jokainen askel on erilainen, pienet lihakset aktivoituvat suurten tueksi ja pehmeä alusta on tietä hellempi juoksijan jaloille.

Polkujuoksu vaatii tasapainoa Kuva: Tom Toivonen

4. Mukaan mukavaan yhteisöön
Polkujuoksijoille on hyvin tyypillistä halu jakaa elämykset muiden samanhenkisten kanssa. Yhteislenkkejä järjestetään taajaan, letkaan on helppo lähteä mukaan. Keskimääräinen polkujuoksija on rento, mutaa rakastava mukava otus.

5. Luonto + liikunta = tuplalääkitys
Liikunnan terveyttä edistävä voima on tunnettu ikuisuuden ajan. Viime vuodet ovat tuoneet tullessaan lukuisia tutkimuksia, jotka kertovat luonnon parantavasta voimasta. Polkujuosten voi yhdistää nämä kaksi lääkettä maukkaaseen pakettiin.

Polkujuoksija Petkeljärvellä Kuva: Tom Toivonen

6. Elämyksellisiä tapahtumia
Maraton, matkauinti ja massapyöräily – monet tapahtumat saattavat ohjata ajatukset jopa vahingossa keskittymään numeroihin. Olenko nopeampi kuin viime vuonna? Polkujuoksutapahtumat tarjoavat ennen kaikkea elämyksiä. Olosuhteet vaihtuvat jopa samalle reitillä päivästä ja vuodesta riippuen niin paljon, ettei edes saman retiin tulosta kannata vertailla. Tapahtumien reitit ovat yleensä suunniteltu nimenomaan alueen upeimpia paloja yhdistellen.

PolkujuoksulenkkaritKuvaTerhiJaakkola

7. Biokätköilyn helppous
Iskikö piinaava pissahätä kesken lenkin? Polkujuostessa lähin pensas on yleensä hyvin lähellä.

8. Luonnon nautiskelua
Suon tuoksu, kostean heinän kimallus, maisema mäen laelta, vuodenaikojen vaihtelu, jäljet hangella, illan hämy ja aamun valloittava valo. Polulla pääset ahmimaan kilometrien sijaan luontoa.

Polkujuoksija kangasmaastossa Kuva: Tom Toivonen

9. Huiput ja reitit haltuun vaivatta
Pääset ihailemaan samoja upeita maisemia, kuten vaeltaessa, mutta nopeammin ja kevyemmällä varustuksella.

Lue lisää lajista:
9 vinkkiä polkujuoksusta haaveilevalle
Mistä polkuja polkujuoksijalle?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.