Retkeilijä saaristossa KuvaTerhiJaakkola

Espoon saariston tärpit kesäretkeilijöille: näihin saariin on helppo ihastua meloen tai saaristoveneillen

Rapakivilohkareita, rönsyröllejä, pirunpeltoja, kirnualkioita, siloisia kallioita ja loputon määrä veloituksettomia rantatontteja. Tällainen ulkoilijan unelmasaaristo löytyy Espoosta. 165 saaresta virallisia ulkoilusaaria on 12, joista ainakin 8 saaressa saa ihan luvan kanssa leiriytyä.

Ruohosipuli saaressa KuvaTerhiJaakkola

Saarihyppelyä saaristoveneen kyydissä

Ilman omaa venettä tai melontataitoakin voi toteuttaa meriretken saaristoveneiden kyydissä. Letkeät vesibussit kuljettavat saariin kesäkuusta aina elokuun lopulle asti. Jos haluaa toteuttaa todellisen saarihyppelyseikkailun, voisi reitti ja aikataulu olla vaikkapa seuraavanlainen (muista tarkistaa aikataulut aina ennen lähtöä täältä):

(Aikatauluehdotus päivitetty 26.6.2018 vesibussien muuttuneiden reittien ja aikataulujen vuoksi.)

klo 10.00 – 10.45 Saaristoveneen kyydissä Kivenlahden Marinsatamasta Pentalan saaristomuseoon
klo 10.45 – 14.45 Tutustuminen museoon, retkilounas
klo 14.45 – 15.25 Saaristoveneen kyydissä Pentalasta Rövarenille
Iltapäivällä rohkeimmat saaristoseikkailijat voivat käydä uiden tutustumassa eteläpuolella nököttävään Kaparenin ulkoilusaareen. Etäisyys saarten välillä on vain 100 metriä.
Yöpyminen Rövarenilla. Seuraavan aamun lautta tarjoaa mahdollisuuden leppoisaan aamukahvitteluun: ensimmäinen lautta saapuu vasta lähempänä puolta päivää
klo 11.25 – 12.00 Lauttamatka Rövarenilta Gåsgrundetin merenrantaniittyjä ja kalliopoimuja tutkimaan
klo 16.00 – 17.50 Jos saariston kalliot malttaa jo jättää taakseen, voi Gåsgrundetilta palata takaisin Kivenlahteen jo yhden yön seikkailun jälkeen. Kannattaa kuitenkin varata eväitä yhdeksi lisäyöksi. Saaristo saattaa kaapata lumoukseensa, eikä päästä seikkailijaa kotiin ihan helpolla.

Espoo.fi: Gåsgrundin luontokohteet
Espoo.fi: Saaristoliikenteen aikataulut

RövargrundetKuvaTerhiJaakkola

Rövargrundetin luotoja ilta-auringossa.

Yön yli retkelle meloen

Osaan Espoon ulkoilusaarista ehtii karkaamaan yöksi meloen ihan arkenakin. Ongelmana toki on, ettei sieltä malta palata mantereelle, kun on kerran saanut nukkua meri-ilman siloteltavana.

Leiriytyminen on sallittu seuraavilla Espoon ulkoilusaarista:

Bylandet – sotaisten tarinoiden saari

Bylandet on osa Stora Mickelskärin saariryhmää ja vaikka onkin Espoon ulkoilusaari, sijaitsee tämä vanhan viikinkireitin tukikohta Kirkkonummen puolella. Saari oli osa Porkkalan vuokra-aluetta aina vuoteen 1956 asti ja siksipä kohteessa voi kompastua korsuun, löytää tykkilavetin ja järjestää eriskummallisen eräillallisen entiseen komendantin rakennukseen perustetussa grillikatoksessa. Jos mielikuvitus on kovin vilkas, voi tällä saarella tapahtua kummia öiseen aikaan. Kartta. Sijainti 59.992843763; 24.577340289.

Bylandet KuvaTerhiJaakkola

Bylandetin sotaisia muistoja

Gåsgrund – luonnonoikkujen ihmettelijöille

Gåsgrundin karuille rantakallioille on vuorijonopoimutus muokannut uskomattomia mutkia. Tällä hanhiluodolla tepastelu loivien piirteiden vuoksi helpompaa, kuin mm. Stora Herrössä tai Rövarenilla, joista lisätietoa alempana. Saaren eteläisen ja lounaan puolen rannat ovat ihastuttavia lekottelukeitaita. Pohjoisreunan keittokatoksen ja saunan seutu poikkesivat viime vierailukerralla merkittävästi muuten kovin siisteistä ulkoilusaaristamme. Toivottavasti tilanne on tätä kirjoittaessa jo siistiytynyt. Kartta. Sijainti 60.093644724; 24.750432395.

Espoo.fi: Gåsgrundin luontokohteet

Meloen saareen KuvaTomToivonen

Knapperskär – kaukaisuuteen katselijoille

Knapperskär eli mukulakiviluoto – pikkuinen saari on Espoon ulkoilusaarista uloimpana. Muutamat männyt tuovat kalliosaarelle vihreää väriä ja hieman suojaa telttailijoille. Mutta kuinka monelle riippumattoilijalle riittäisi puita tässä saaressa? Kartta. Sijainti 60.086284347; 24.742495495.

Käärmesaari – aivan Helsingin kyljessä

Etelän karut kalliot ja pohjoisen sammaleiset metsät voi kaikki kokea kulkemalla saaren kiertävää polkua pitkin. Mutta mihin malttaa majoittua? Valitako paikka metsiköstä, upean männyn juuresta, aivan piilossa lymyilevän uintipoukaman vierestä vai asettuisiko sittenkin tuulen tuiverrettavaksi kallion kupeeseen? Saari oli aikaisemmin yksityisen venekerhon käytössä, mutta on nyt avattu kaikille retkeilijöille. Käärmesaaresta itään löytyvät Helsingin korkeat ja karut käärmeluodot, joilla voi myös yöpyä. Kartta. Sijainti 60.141705180; 24.833889729.

Riippumatto Käärmesaaressa KuvaTerhiJaakkola

Riippumatossa Käärmesaaressa

Rövargrundet – pieni suuri nautinto

Rövarenin pohjoinen pikkuveli – oikeastaan vain muutamalle teltalle riittävä, suloinen luotonen on mahdollista saada omaan yksityiskäyttöön, kun malttaa lähteä retkelle hieman koleamman kelin vallitessa. Saaren pienuuden ansiosta varaustilanteen näkee helposti vesiltä käsin. Jos saaren 3-4 telttapaikkaa on jo varattu, voi vielä helposti kurvata läheisen Rövarenin rantaan. Rövargrundetin länsireunan pyöreäkivisestä rannasta on vain muutaman askeleen matka saaren keskusaukiolle: puuvajalle ja grillipaikalle. Tällä saarella kiemurtelevat todennäköisesti Espoon saariston hullunkurisimmat kippuramännyt. Itäreuna on rosoisempaa kalliota ja niittyjä. Vaikka saari on pieni, voi kovallakin tuulella löytää suojaisan kolosen juhlaillallista varten. Mutta nauttiiko sen lännen auringonlaskua katsellen vai idän puolen lintujen touhuja seuraillen? Kartta. Sijainti 60.089532343; 24.685795265.

RövargrundetKuvaTerhiJaakkola

Kallioluotojen takana siintää jo Rövargrundet

Rövaren – elämysrosvoille

Kokonainen vesibussilastillinen mahtuu hyvin saaren kolosiin. Espoon luontokohteet esittelevät saaren kirnukalliot, rapakivilohkareet ja rantavallit. Kartta. Sijainti 60.083754773; 24.683890788.
Espoo.fi: Rövarenin luontokohteet

RövarenKuvaTerhiJaakkola

Kuva pikkuruiselta Rövargrundetilta. Taustalla hieman suurempi Rövaren.

Stora Herrö – mustikkainen ja metsäinen

Vaikka Stora Herrön länsirannat ovat mökkeilijöiden hallussa, on tässä suuressa ulkoilusaaressa tilaa temmeltää omasta rauhasta nauttien. Itärannalta voi löytää jopa oman hiekkaisen poukaman. Näkötornissa tähyillessään voi miettiä, miltä tuntui vahtia maisemaa Porkkalan vuokra-aikana, jolloin samaisella paikkalla oli suomalaisten rakentama tähystystorni. Kartta. Sijainti 60.084818251; 24.661848475.

Torra Lövö KuvaTerhiJaakkola

Torra Lövön, aavaan tuijottelijoille

Torra Lövö

Jos Rövarenin rosvoinen menneisyys pelottaa, on tämä sopiva kohde: saarella sijaitsee poliisien maja. Vaikka kaupungin kajo näkyykin rantaan päin tähyillessä, tarjoavat etelän kalliot oivan, rauhallisen paikan avomeren tuijottelijoille. Syyskuisella yömelontaretkellä voi satunnaisen kalastajan lisäksi törmätä myös revontulibongareihin. Kartta. Sijainti 60.106861219; 24.788364808.

Bylandet KuvaTerhiJaakkola

Auringonlasku Bylandetin tapaan

Poikkea Espoon saaristoon päiväretkelle

Osalla saarista yöpyminen on kiellettyä. Pienimmätkin näistä ovat kuitenkin ehdottomasti päiväretken arvoisia ja kaikki hyvin eri luonteisia.

Iso Vasikkasaari

Kahviloiden ja keittokatosten värittämä eloisa retkisaari todella lyhyen merimatkan takana, etäisyys mantereesta vain 350 metriä. Tällä saarella elettiin 1800- ja 1900-lukujen taitteessa vilkasta huvilaelämää. Pakkaa mukaan rönsyilevä eväskori sekä kirja viime vuosisadan alun elämästä ja eläydy varakkaan väen kesätunnelmiin heinikon huojuessa. Astetta askeettisempiin tunnelmiin pääsee ostamalla kahvin pohjoisen punaisesta tuvasta, entisestä kalastajatorpasta ja miettimällä rakennuksessa asuneen kalastaja Hompen Holmströmin ja hänen yhdeksän lapsensa elämää. Kartta. Sijainti 60.139892267; 24.760798417.

Ison Vasikkasaaren Poseidonin temppelistä ja simpukoin koristelluista kujista voi lukea lisää Espoon kaupunginmuseon sivuilta: Iso Vasikkasaaren huvilat

Kaparen

Pienveneilijöiden suosima, kangasmetsikköinen saari Stora Herrön vieressä. Kartta.

Korkeasaari

Tällä saarella et törmää tiikeriin ja harvoin ihmisiinkään. Rauhallinen retkisaari, jolla kodan lisäksi ei ole muita palveluita. Saaren koiliskulmaa koristaa oma hiekkaranta. Kartta.

Tvijälp

Vain 250 metrin päässä mantereesta uinuva saari, jolla vanhan kalastajatilan rakennukset muistuttavat menneistä. Kartta.

Omalla vai vuokratulla kajakilla?

Espoossa kajakin saa vuokralle ainakin näistä kohteista:

SE Action: Otsolahden Melontakeskus aivan Tapiolan kupeessa.
Laguuni, Keilalahti: Kajakit ja opastetut retket
Café Merenneito Matinkylässä: Kajakit ja SUP-laudat

Oman kajakin kanssa saapuessa auton voi jättää vaikkapa jollekin näistä parkkipaikoista:

Rullaniementien pysäköintialue, Rullaniementie 8. Pysäköintipaikka on aivan melontaseura Espoon Eskimoiden vajan vieressä. Parkkipaikalta vain 100 metriä länteen löytyvät vajat ja niiden läheisyydestä myös laituri, jolta meloja pääsee helposti mereen.
Nokkalanniemen pysäköintialue, Nokkalanniemi 2 Vain noin 500 metrin päässä Iso Vasikkasaaresta.
Kuninkaansataman pysäköintialue, Kuninkaansatama 2 Tästä päiväretkille sopivat Tvijälp, Korkeasaari ja yöpymisen salliva Käärmesaari ovat hyvin helpon merimatkan takana.

Retkeilijä saaristossa KuvaTerhiJaakkola

Löysitkö jo oman luotosi?

Viralliset ulkoilusaaret tarjoavat helpoimman tavan tutustua saaristoon. Tulipaikat, keittokatokset ja puuceet helpottavat retkeilijän rutiineita. On uskomatonta, että kaikkien käytössä on tällaisia luonnon luksushotelleja polttopuineen ja wc-papereineen täysin veloituksetta. Mutta onhan toki jokamiehen oikeus voimassa saaristossakin. Ehkä onnistut löytämään oman salaisen mansikkapaikan? Lauhkean luotosen päiväretken pysäkiksi?

Espoon saaristo – linkkejä:
Espoo.fi: Saaristoliikenteen aikataulut
Espoo.fi: Ajantasaiset tiedot ulkoilusaarten palveluista
Tutustu myös Helsingin kaupungin Saaristo-oppaaseen
Melontaseura Espoon eskimot: Retkeily- ja rantautumisvinkkejä melojille
Suomenlahden melontakartta, jolla kaikki tässä artikkelissa mainitut kohteet palveluineen kätevästi kartalta löydettävissä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.