Esteetön ulkoilualue merellisissä maisemissa — Väransby, Kirkkonummi

Itä-Kirkkonummella sijaitsee Espoon kaupungille kuuluva leirintäalue Väransby, jonka yhteydessä on myös ulkoilualue merellisissä maisemissa. Lyhyen patikan päässä leirintäalueesta on kalliometsiä sekä Stormossenin luonnonsuojelualue, joka on luonnontilainen keidassuo.

Useita tuli- ja taukopaikkoja
Helppo retkikohde
Alueen parkkipaikka kartalla
Lue lisää Medvastön-Stormossenin luonnonsuojelualueista

Vinkkinä lintuharrastajille, että Medvastön puolelta löytyy lintujen tarkkailulava – lisää voit lukea linkistä yllä.

Esteetön luontokohde merenrannalla

Väransbyn ulkoilualueella kiertää lyhyt, reilun kilometrin mittainen lenkki, jonka voi kiertää tasaista hiekkatietä pitkin kokonaisuudessaan. Tänne voi siis esteettä tulla vaikkapa lastenrattaiden kanssa tai pyörätuolilla. Alue on myös ensisijaisesti Espoon kaupungin asukkaille suunnattua leirintäaluetta, eli siellä täällä näkee tien varressa ruohikkoisia tasanteita juurikin telttailijoille tai karavaanareille. Reitin varrella on useita käymälöitä sekä kolme keittokatosta tulipaikkoineen, ja lenkin kauimmaisessa päädyssä on myös ihastuttava luonnon uimaranta.

Parkkipaikalta alkavan hiekkatien kulmalla on opastetaulut, jotka kertovat leirintä- ja ulkoilualueesta. Tauluissa kerrotaan ohjeista koskien esimerkiksi koiria, tulentekoa ja roskattomuutta. Lisäksi on kartta, johon on merkitty polut ja tuli- sekä leirintäpaikat, käymälät ja uimarannat. Heti tien vasemmalle puolelle jää yksityiseksi kerrottu alue, joka näyttää olevan pidempiaikaisten karavaanarien koti.

Parkkipaikalta lähtee hiekkatie merenrantaa myötäillen, ja vedessä ja luodoilla näkyi useita erilaisia vesilintuja. Täällä olisi hyvä olla kiikarit mukana, niin voisi seurata paremmin lintujen puuhastelua.

Pian hiekkatiestä erkanee vasemmalle väylä. Sekin on leveä ja helppokulkuinen, mutta rajattu sellaisilla esteillä, ettei esimerkiksi moottoriajoneuvo pääse sille tielle. Reitti seuraa rantaviivaa myöten kunnes se haarautuu vielä kerran pienemmäksi poluksi, juuri ennen karttaan merkittyä uimarantaa.

Merivesi on näillä rannoilla ihanan kirkasta ja uimaranta näyttää kivalta. Lämpimänä kesäpäivänä en epäile, etteikö ranta olisi täynnä ihmisiä. Oman retkeni aikaan toukokuun alussa olin ainut vierailija ulkoilemassa.

Väransbyn ulkoilualueen ulkoilureitin varrella näin kolme keittokatosta, joiden vieressä oli aina puuvaja sekä käymälät. Roskiksetkin löytyivät, mutta suosittelen kuitenkin aina luonto- ja retkikohteissa valmistautumaan mahdollisimman roskattomasti esimerkiksi pakkaamalla eväät rasioihin tai termosvälineisiin ja tuomalla omat roskat aina pois.

Väransbyn ulkoilualueelta lähtee useita polkuja myös maastoon ja sinne kannattaa varautua kartan kanssa. Hyvin lähellä Väransbyn parkkipaikkaa sijaitsee Stormossenin luonnonsuojeltu suoalue, johon on helppo lähteä tutustumaan jalan. Polut metsässä eivät kuitenkaan enää ole esteettömiä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.