Heitä huolet haapaneuvostolle – Olarin terveysluontopolulla Espoossa

Olarin Kokinmetsässä voi kävellä noin kahden ja puolen kilometrin pituisen terveysluontopolun. Sen varrella on kahdeksan rastipistettä, jossa on erilaisia rastitehtäviä – niiden tarkoitus on vaikuttaa positivisesti terveyteen. Reitin varrella voi ottaa voimia kalliosta, kokeilla ikihongaksi juurtumista tai vaikkapa heittää huolensa haapaneuvostolle.

Olarin terveysluontopolku Espoossa

Päivämäärä: 14.5.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 299
Reitin pituus: 2,3 km
Kohokohdat: Hauskat tehtävät rastipisteillä
Parkkipaikka: Ylismäentien ja Olarinkadun risteys, Olari. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Muutama kosteahko kohta, muuten hyvä kulkea myös lenkkareilla.
Keskivaikea reitti
Ei tulipaikkaa

Olin lukenut jo ajat sitten Olarin terveysluontopolusta, nyt tuntui olevan oikea hetki käväistä tutkimassa, miltä reitti näyttää ja miten se vaikuttaisi terveyteen. Lähdimme kaverin kanssa lauantai-illan retkelle. Navigaattori yritti parhaansa ohjata meitä pahasti harhaan, mutta tiesin lähtöpaikaksi pienen parkkipaikan Olarinkadun ja Ylismäentien risteyksessä. Se löytyi helposti kännykän karttasovelluksen avulla – ja onneksi myös parkkipaikalla oli tilaa. Polun aloituspiste on parinsadan metrin päässä, mutta jo parkkipaikalla on selkeä opaste kohti polkua.

Luontopolun virallisessa aloituspisteessä on todella selkeä opaste reittikarttoineen. Myös kahdeksan tehtävärastia ja niiden aiheet on merkitty karttaan.

Numerointi oli vastapäivään, joten se oli suuntamme. Reittimerkinnät ovat sinisiä sydänmerkkejä.

Jo noin sadan metrin päässä tullaan ensimmäiselle rastille, jonka aiheena on silokalliot ja hillittömät hiidenkivet. Jokaisella rastipisteellä on kolme eri taulua – faktoja ja tehtäviä. Tämän rastin hiidenkivitaulussa ehdotetaan nousua ison murikan päälle ja maailman tarkastelua jättiläisen näkökulmasta. Blogin pääkuvassa onkin asettauduttu jättiläisen asemaan! Toisaalta – toisessa taulussa ehdotettiin kallion tunnustelemista poskella tai jopa kielen päällä, se meitä hieman huvitti ja epäilytti.

Ensimmäisen ja toisen rastin välissä on pieni pitkospuuosuuskin.

Kolmnnella rastilla aiheena oli aistipysäkki. Kokeilimme nostaa maasta silmät kiinni jonkin ”asian” ja molemmille taisi sattua käteen kuusen käpy. Kuvailimme toisillemme, miltä se tuntuu ja ehkä hieman myös sitä, miltä se tuoksuu.

Reitin puolivälissä noustaan tämän luontopolun korkeimmalle kohdalle.

Korkeimmalla kohdalla on myös reitin paras taukopaikka. Rastin nimi on ”Hyljeluodolla”. Tässä ollaan muinaisella rantakalliolla – tehtävänä on asettua hylkeen tavoin makoilemaan rantakalliolle ja kuvitella aallot loiskimassa ja lokit kirkumassa ympärillään.

Kalliolta alas laskeutumisen jälkeen saavutaan rastille, jossa tutustutaan kelopuihin.

Rastin vieressä on useampikin erilainen kelopuu. Osa pystyssä ja osa jo maahan kaatuneina – tai kuten tämä Luontopolkumiehen takana oleva kelo, joka oli jäänyt oksiensa varaan melkeinpä ilmaan leijumaan.

Viimeinen rasti on nimeltään ”Haapaneuvoston helmassa” – siellä voi kuiskata mieltä painavat asiat haapaneuvostolle ja antaa painon pudota harteiltaan. Heti rastin jälkeen noustaan leveän ulkoiluväylän laitaan ja kuljetaan viimeiset sadat metrit sen tuntumassa.

Kierros päättyy lähtöpaikan opasteelle, josta oli vielä lyhyt matka parkkipaikalle. Matkaa kertyi parkkipaikalta noin 2,3 kilometriä ja aikaa käytimme kolme varttia. Emme pitäneet evästaukoa. Reitillä oli pari muutakin kävelijää ja hyljeluodolla tapsimme myös yhden maastopyöräilijän. Muuten reitillä oli lauantai-iltana melko rauhaisaa.

Reitti on suhteellisen helppo – korkeuseroa on reilut parikymmentä metriä eikä reitillä ole jyrkkiä nousuja tai pahoja kivikoita. Pituuskin tuntuu sopivalta vaikkapa koko perheen kivaksi metsäretkeksi. Rastien tauluissa on sekä mielenkiintoisia faktoja että hauskoja (tai jopa hieman hassujakin) tehtäviä. Mukava lähiluonnon retkikohde keskellä pääkaupunkiseutua!

Sijainti: N=6673279.490, E=374041.430
GEO:lat=60.176272, GEO:lon=24,735555

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Espoon keskuspuiston Tikankierros
Hannusmetsän luontopolku
Kasavuoren luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.