Pieni keidas Länsiväylän varrella, Hannusmetsän luontopolku Espoossa

Hannusmetsä on pieni symppis metsäalue Länsiväylän ja Hannusjärven välissä. Metsiköllä on kokoa vajaat 50 hehtaaria ja alueelle mahtuu kaksi melko teräväpiirteistä kalliota sekä useita erilaisia metsätyyppejä ja jopa pieniä suoalueitakin! Jännittävä keidas lähellä pääkaupungin sykettä. Lähdetäänpä tutustumaan!

Hannusmetsän luontopolku Espoossa
Päivämäärä: 3.7.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 164
Reitin pituus: 3 km
Kohokohdat: Mukava kompakti luontopolku, Hannusjärvi
Parkkipaikka: Useampi mahdollisuus reitin ympärillä. Valitsin pienen parkkipaikan tien laidassa, Järvisilta-nimisellä kadulla. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Reitti oli yllättävän kostea näin kuivanakin kesänä. Toki lenkkareillakin pärjää, mutta kosteina aikoina vedenpitävät jalkineet lienevät tarpeen.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Heinäkuinen perjantai-ilta ja teki mieli käydä kävelemässä pari lyhyttä polkua työpäivän jälkeen. Ensimmäinen valintani oli Hannusmetsän luontopolku aivan Länsiväylän kupeessa. Ajelin viiden jälkeen Espooseen ja navigoin Järvisilta-nimiselle kadulle, kiitos Lähiluonnon lumoa -blogista löydetyn vinkin. Parkkipaikka löytyi helposti ja kävelin lähtöpaikalle. Kartan perusteella päätin kiertää pisimmän lenkin eli Hannusmetsän lenkin (sininen) sekä Bondaksen kalliot (punainen) ja käväistä myös Hannusjärven rannassa. Päätin kävellä reitin vastapäivään. Näitä karttoja oli reitin varrella useampikin ja ne vaikuttivat melko uusilta.

Matkaan! Polku on merkitty sinisillä merkeillä ja niitä tuntui olevan riittävästi, yhtään harha-askelta en reitillä ottanut.

Muutamissa kosteissa kohdissa oli pitkospuita tai keveitä siltarakenteita. 

Juuri kun olin ajatellut, että ilmeisesti tällä luontopolulla ei ole tyypillisesti luontopolkuun kuuluvia rastipisteitä, niin sellaisia tuli parikin vastaan. Rasti- tai opastaulut ovat melko simppeleitä, mutta selkeitä.

Noin 600 metrin kävelyn jälkeen Hannusjärvi siinsi oikealla puolellani. Luontopolku ei varsinaisesti pistäydy rannassa, mutta minä pistäydyin. Kaunis paikka.

Tässä kohdassa sininen reitti kääntyi takaisin ja minä jatkoin punaista pitkin. Reitti alkoi heti nousemaan kallioille. Korkeuserot eivät ole suuren suuria, matalimman ja korkeimman kohdan eroa lienee noin 20 metriä.

Mäen päällä oli sympaattinen pieni suonpläntti.

Ja lopuksi, noin puolentoista kilometrin kohdalla, ollaan reitin korkeimmalla kohdalla. Jos olisin pitänyt evästaukoa, niin täällä kalliolla olisi helposti löytynyt istuskelupaikkoja. Penkkejä tällä reitillä ei ole.

Reitti laskeutuu kallioilta alas. Yksi luontopolun rasteista on tämä siirtolohkare, noin miehen mittainen.

Näillä tienoin siirryttiin taas takaisin siniselle reitille. Kävelyä takana hieman yli kaksi kilometriä.

Tutkin polun laidalla korkeita mustikanvarpuja, kun näin silmäkulmasta liikettä. Pienehkö ruskea koira jolkotteli takanani polulla ihan vapaana. Meni puoli sekuntia hoksaamiseen – sehän olikin kettu. Hyvin hoikka ja rauhallinen, liekö ollut vielä nuori yksilö. Tämä ei ole vuoden luontokuva, mutta tarkkasilmäinen näkee kuitenkin ketun menevän polulla.

Olin käynyt Hannusmetsän polulla joskus kymmenkunta vuotta sitten ja silloin muistan nähneeni paljon pähkinäpensaita. Ihmettelin, kun niitä ei tullut vastaan – mutta lopulta tietenkin saavuttiin siihen paikkaan, jossa pähkinäpensaat täällä kasvoivat. Ihan loppumetreillä, hieman ennen kierrokseni päättymistä.

Reitti käy vielä aivan Länsiväylän laidassa. Täytyy myöntää, että liikenteen äänet kuuluivat kyllä koko reitin ajan, mutta vain muutaman hetken ajan liikenne on myös näkyvissä. 

Paluu takaisin lähtöruutuun. Aikaa kävelyyni meni noin tunti. Tapasin retkelläni pari kävelevää seuruetta, pari koiranulkoiluttajaa, pari maastopyöräilijää ja yhden ketun. Hannusmetsän luontopolku oli mukava ja kuitenkin melko monipuolinen reitti, oikein sopiva vaikkapa tällaiseen iltakävelyyn.

Kumpikaan reitti ei ole kovin vaativa ja sininen reitti on suorastaan helppo. Ei ihan esteetön, mutta sopii kyllä lähes kelle tahansa. Kiitos Espoon Hannusjärven suojelu ry:lle mukavasta polusta! 

Sijainti: N=6670808.308, E=370885.149 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.15381727209508, lon=24.674093904501273

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Espoossa:
Hanikan luontopolku
Tikankierros
Olarin terveysluontopolku
Sundsbergin luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.