Ken on kuullut Soutajasta? Se on mainio tunturi, joka usein jää tunnetumman naapurinsa varjoon

Pyhäjärven itärannalla nousee tunturi, joka jää usein vähäisemmälle huomiolle kuin naapurinsa Pyhätunturi. Soutajan 370-metrinen huippu ja leppoisat rinteet tekevät siitä mainion kohteen päiväretkelle, jonka aikana ei tarvitse rehkiä liikaa. Tunturin huipun juurella on mukava kota ja nuotiopaikka, huippu itsessään on kuvankaunis paikka, jolta aukeaa 360-näkymä ympäröivään maisemaan.

Soutajan kota kartalla

Polku Soutajan kodalle kulkee pohjoisen metsän maisemissa.
Soutaja Pyhän Kultakerolta katsottuna.

Soutajalle pääsee kulkemaan helpohkosti. Merkitty retkeily- ja maastopyöräilyreitti lähtee Pyhän keskuksesta, Aittakurun luota. Viitoitus on kunnossa ja polulta ei kovinkaan helposti voi eksyä. Soutaja kuuluu olevan myös erinomainen lumikenkäily- ja talvipyöräilykohde!

Tunturin alarinteet ovat kaunista ja helppokulkuista pohjoista metsää, jonka pohjaa väritti syyskuussa leimuava ruska.

Soutajan länsirinteeltä aukeaa hieno maisema Pyhäjärvelle.

Soutajan rinne on loivahko, joten tunturista voi lähteä nauttimaan vaikkei pitäisi itseään liian kovakuntoisena. Polkujuoksijoille Soutaja tarjonnee palauttavan lenkin.
Ylöspäin kulkiessa maasto hiljalleen muuttuu, ja huipun juurella metsä alkaa vuorotella rakkakivikon kanssa. Kivikko tuo välillä mieleen etelän pirunpellot.

Soutajan kota.

Maastokarttoihin merkitty kota löytyy helposti. Taukopaikalla on tilavan kodan lisäksi myös taivasalla oleva suurehko nuotiopaikka, huussi ja puuvaja. Karttoihin merkityt retkeilyreitit kulkevat kodan kautta ja lähtevät sitten takaisin rinettä alas, mutta kodalta voi vielä helposti jatkaa pienen matkaa ylöspäin aina tunturin laakealle huipulle asti. Huippupolku lähtee puuvajalta, kodan takaa, ylöspäin. Ainakin sulan maan aikaan polkua on helppo seurata.

Soutajalla voi kohdata poroja.

Huipulla rakka valtaa entisestään alaa ja puut ovat vain vähän kitukasvuista suurempia. Ruska on entistä kauniimpi ja maisemat avautuvat huipulta jokaiseen ilmansuuntaan. Päiväretkemme iloksi varsin elokuvallinen porotokka jolkottaa huipun halki.

Ruskan värittämä Soutajan huippu. Maisema on pilviselläkin säällä kaunis.
Soutajalla metsämaa ja kivikko vuorottelevat.

Soutaja on erinomaisen leppoisa päiväretkikohde ja sen reiteille liikkuu huomattavasti vähemmän väkeä kuin ison tien toisella puolen Isokurussa tai muilla Pyhän tunnetummilla reiteillä. Soutajan-retkelle kannattaa varata ihan reilusti aikaa, sillä retki venyy helposti jopa noin 10 kilometrin mittaiseksi, vaikkei maasto olekaan vaativinta mahdollista.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.