Nuku yö ulkona – Riuttaskorven riippumattoretkeilijät

Suomen Ladun ideoima tapahtuma Nuku yö ulkona järjestettiin 17. syyskuuta 2016, ja siihenhän täytyi ehdottomasti osallistua. Samalla tulisi kuitattua retkiyöhaasteesta syksykin pois.

Muutamaa viikkoa ennen tapahtumaa mietimme parin kaveruksen kanssa mihin suuntaisimme. Kysyimme myös Facebookin riippumattoryhmässä kiinnostuneita mukaan retkeilemään ja samalla kertomaan mahdollisia vaihtoehtoja paikasta. Muutama ilmoittautuikin mukaan, ja eräs ehdotetuista paikoista oli valinnan kohteeksi lopulta tullut Riuttaskorven virkistysmetsä Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistojen välissä.

Riuttaskorvesta löytyy jo kesäinen Retkipaikan kirjoitus Riekin Matin kirjoittamana.

20160917_114454

Pilvisenä lauantaiaamuna osa meistä kokoontui Pispalassa luonani, ja lähdimme ajamaan kohti Myllykankaan parkkipaikkaa, jossa odottaisi kaksi retkeilijää lisää. Yksi joutui perumaan tulonsa samaisena aamuna lapsen sairastumisen takia.

Parkkipaikalla oli muutamalle autolle tilaa, ja tältä paikalta pääsee nopeasti myös Haukijärvelle.

Parkkipaikan kartalla suuntaa hieman pohdiskeltiin, ja ensimmäinen paikka oli lähellä oleva Suutarilankoski. Sinne pääsimme helposti metsätietä pitkin, matkaa vaivaiset 500 metriä.

20160917_114549

20160917_112914

Ensimmäisenä vastaan tuli puuliiteri ja oikealla oleva laavu, jossa eräs perhe oli nauttimassa tulistelusta. Päätimme katsastaa koskea, jossa vedenpinta oli aika alhaalla. Lukemani mukaan tätä on käytetty muun muassa kanootilla tai kajakillakin, joten vedenpinta lienee keväällä paljon korkeammalla tällä koskella.

20160917_113804

Sillan jälkeen vasemmalle lähti pieni polku, josta pääsin hieman ylemmäksi koskea. Siellä oli vanhan myllyn jäännökset, jossa lahot puut ja ruosteiset tangot olivat merkkinä entisajan myllyn toiminnasta. Koskessa sivuilla oli myös tukkipuita, jotka olivat jo hyvin lahonneet sekä sammaleen peitossa. Isoja vaahtokertymiä näkyi siellä täällä.

20160917_114210

Veden äänet tuovat omaan mieleeni aina suunnattomasti rauhaa ja hyvää fiilistä. Oli upeaa nähdä, kuinka vesi hävisi keltaisten lehtien värittämien sammaleisten kivien väliin kohisten. Suljin hetkeksi silmäni ja annoin äänimaailman tulvia korviini ja mielikuvituksen lentää.

Koska vedenpinta oli alhaalla, pääsin kiviä pitkin alas koskea aina sillalle saakka. Oli mahtavaa olla keskellä koskea, jossa vesi solisi pieniinkin rakosiin.

20160917_122949_hdr

Hetken aikaa laavulla istskeltuamme jatkoimme matkaa noin kahden kilometrin päässä olevalle Haukikallion näkötornille. Eräs ryhmästämme tiesi jo kertoa, että näkötorni olisi suljettu sen lahoisuuden takia. Tämä ikävä kyllä piti paikkaansa, näkötornin portaista oli osa sahattu irti ja kyltti kielsi nousemasta torniin. Kallioilta oli silti kiva näkymä Haukijärvelle.

Alempana kävellessämme kuului pari pientä napsausta takista ja kyllä, ikävät ystävämme hirvikärpäset löysivät meidät. Onnekseni niitä ei kimppuuni tullut kuin pari kappaletta ja sain ne poistettua heti. Tämä olikin ainoa kohtaaminen niiden kanssa, mikä oli pelkästään hyvä asia.

20160917_124317_hdr

Haukikallioilla pidimme taukoa ja mietimme mitä tekisimme. Kello oli vasta hieman yli puolen päivän, joten päätimme lähteä katsastamaan vielä saunamajan ympäristön. Ilma alkoi jo kirkastua mukavasti, ja tiesimme yöstä tulevan kirkkaan sekä viileän. Säätiedoitus lupasi alueelle yölämpötilaksi nollaa.

20160917_125747

Hieman ylempänä kallioilla oleva pöytä oli romahtanut alkukesän aikana lahoisuuden takia. Se oli vielä keväällä ollut käyttökelpoinen, mutta nyt lohduton näky kertoi, ettei alueella ole huollettu paikkoja toviin. Myös portaikot tuntuivat olevan todella vanhaa puuta, ja pari askelmaa oli jo rikki.

20160917_125617

20160917_131110

Myös pitkospuut olivat reunoiltaan aika pehmeitä, osa oli jo aivan lahoja. Polut olivat muuten pääasiassa helppokulkuisia, joten ongelmaa ei ollut. Polku kiersi lähellä rantaa aina saunamajalle saakka. Aurinko alkoi jo pilkahdella lämpimästi puiden lomasta.

20160917_132111

20160917_131631

Saunamajalla tuli vastaan ensimmäiseksi keittokatos, tai paremminkin keittiörakennus. Hirsirakennuksen ovessa oli kiinnitettynä hauska kyltti. Sisätiloista unohtui ottaa kuvat, mutta tilaa oli isommallekin ryhmälle. Keskellä oli avotakka, jossa oli jo tulet kun pääsimme paikalle. Liekö alempana rannassa olevalla saunalla olijat käyttäneet. Kaksi isoa pöytää tarjoavat myös hyvät murkinointitilat. Seinän vieressä ulkona oli jonkun vanhat kengätkin, miksi lie jätetty tänne?

Tarkastelimme hieman ympäristöä ja päätimme lähteä takaisin Haukikalliolle. Rakennuksen vieressä oli kyllä telttapaikkoja, mutta Haukikalliot tarjosi paremman näkymän sekä paremman paikan riippumatoillemme.

20160917_143947

Ensimmäisenä etsimme sopivat puut riippumatoillemme, ja matot viriteltyämme teimme puita porukalla. Saha oli hieman tylsän oloinen, mutta lähes jokaisella meistä oli jonkinlainen saha mukana. Saatiinpa hyvää vertailua. Itselläni on Bacho Laplander, joka puree puuhun todella hyvin. Puita tuli tehtyä runsaasti iltaa varten ja ne kyllä riittäisivät aamuun saakka.

20160917_154027_pano
Oli upea ilma. Iltapäivä meni hieman tutustuessamme toistemme erilaisiin mattoihin ja varusteisiin. Näillä tapaamisilla vaan tuppaa olemaan se huono puoli, että ideoita tuodessaan se tuo myös rahanmenoakin! Mutta harrastus ei kysy hintaa jos siitä nauttii, vai mitä?

Kuudes riippuja liittyi seuraan myöhemmin iltapäivällä. Muuten alueella oli todella rauhallista, vaikka olimme odottaneet täällä olevan enemmänkin väkeä tapahtuman takia.

20160917_181242_hdr

Risukeitin poltti kahvan muovit, mutta mitäpä pienistä...

Keittimen tuli poltti kahvan muovit, mutta mitäpä pienistä…

Yleensä nuotioilla on pieni ritilä, mutta täältä se puuttui. Mutta hyvinhän se näinkin toimii...

Yleensä nuotioilla on pieni ritilä, mutta täältä se puuttui. Mutta hyvinhän se näinkin kävi…

20160917_195622_pano
Aurinko alkoi jo kahdeksan jälkeen painua metsän taakse, ja toisenlainen värimaailma alkoi vallata alaa. Odotin jo innolla pimeyden laskeutumista ja tähtitaivaan näkemistä. Pidän kirkkaista öistä todella paljon ja tuntuu, että voisin tuijottaa joskus tuntikausia tähtien täyttämää taivasta.

Tummansiniset ja violetit sävyt kertoivat yön saapuvan pian

Tummansiniset ja violetit sävyt kertoivat yön saapuvan pian.

20160917_195805_hdr

Nuotio toi lämpöä kylmenevään iltaan

Nuotio toi lämpöä kylmenevään iltaan.

dscf8494

Tahtitaivas ja nuotion luoma valo ympärillä oleviin puihin sopii hyvin yhteen

Tahtitaivas ja nuotion luoma valo ympärillä oleviin puihin sopii hyvin yhteen

20160917_213555

Kuu alkoi nousta esiin idästä metsän takaa. Keltainen iso kuu nousi hyvää vauhtia ja kirkastui nopeasti luoden upeaa valoa sumuiselle järven pinnalle. Kaivoin kameran ja jalustan esille ja aloin ottaa kuvia. Uusi, kirkas otsalamppuni innoitti kokeilemaan pitkiä valotuksia, ja hyvinhän ne näyttivät onnistuvankin.

Tähdet tuikkivat kirkkaina ympärillä ja järven pinta oli aivan tyyni.

dscf8504

Kaikille tuttu Otava näkyi hyvin läntisellä taivaalla. Vasemmalle piirtyi Moskova-Seattle reitin lentokone.

Kaikille tuttu Otava näkyi hyvin läntisellä taivaalla. Vasemmalle piirtyi Moskova-Seattle reitin lentokone.

20160918_014303

Pian menimmekin omiin majoitteisiimme, mutta itse en saanut unenpäästä vähään aikaan kiinni. En virittänyt tarppia ylleni tällä kertaa, koska yö olisi kirkas. Taivas ja sen miljardit tähdet olisivat kattonani. Niitä katselinkin riippumaton verkon läpi, oikealla näkyivät muun muassa Capella, Pollux ja edessäni Polaris. Kirkas Vega kerjäsi huomiota vasemmalla.

Kuu oli siirtynyt taakseni ja huomasin sen valossa, että hyttysverkon pinnalle oli koostunut ohut kerros jäätä. Yö olisi siis kylmä.

dscf8519

20160918_080934_hdr

20160918_071530

Noin seitsemän aikaan aloimme jo nousta ylös ja tehdä tulia. Haukijärvi oli aivan sumun peitossa, ja sumun läpi paistava aurinko toi upeaa valoa ympärillemme. Eräs oli katsonut yöllä lämpömittaria ja se oli näyttänyt -4C. Riippumaton pinnalla näkyikin hieman jäätynyttä kosteutta.

Olin ottanut mukaani Haglöfs +2 -pussin ja varulta myös fleecepeitteen, jonka kietaisin ympärilleni makuupussiin. Yö menikin hyvin ja lämpötila oli makuupussissani juuri täydellinen koko yön.

Sumu alkoi väistyä hiljalleen

Sumu alkoi väistyä hiljalleen

20160918_073734

Aamupalalla tuli jo puhuttua seuraavista retkistä ja ideoista. Samalla oli hauska nähdä, kuinka erilaisia retkeilytapoja ja varusteita ihmisillä onkaan. Kahvin keittämisessäkin oli lähes kaikilla omat tapansa.
Kuulimme koirien hakuntaa ja laukauksiakin kauempaa… Liekö joku metsästyskausi juuri nyt menossa?

20160918_091511_hdr

Sumu tuo valokuvaajille aina upeita hetkiä auringon kanssa.

Sumu tuo valokuvaajille aina upeita hetkiä auringon kanssa.

20160918_093015

Oli ilo retkeillä saman harrastuksen parissa olevien kanssa ja toivon mukaan piakkoin uusia retkiä tulisi sovittua. Kiitoksia omasta puolesta vielä tämänkin kautta.

Riuttaskorpi on upea paikka ja täytyy tulla uudemmankin kerran tänne kiertelemään. Saunankin voisi jopa vuokrata. Toivon mukaan alueella saataisiin pitkospuut ja muut lahot rakenteet korjattua piakkoin.

Myllykankaan parkkipaikka

Riuttaskorpi luontoon.fi-sivustolla

2 replies
 1. Samoaja
  Samoaja says:

  Jotain kunnostuksia näyttää olevan tekeillä.
  Ainakin tuo kuvassa näkyvä silta on suljettu ja vähän matkan päähän on rakennettu uusi silta.
  Lahoja pitkospuita ei ainakaan vielä ollut uusittu.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *