Kuvia ja tunnelmia Retkipaikan syntymäpäiväviikonlopulta!

Viikonloppuna juhlimme Retkipaikan kymmenvuotista taivalta Suomen luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa. Perjantain kutsuvierastilaisuudessa sekä lauantain yleisöjuhlassa paikalla oli hieno kattaus ihmisiä Retkipaikan vuosien varrelta – yhteistyökumppaneita, tiimiläisiä sekä muita ystäviä. Tapahtuman lopuksi meille esiintyi joikaaja Ante Aikio Inarista, minkä jälkeen paikalle päässeet Retkipaikan tiimiläiset saivat vielä nauttia illallisesta Haltian tapahtumakentän kodalla. Tässä kuvakattaus viikonlopulta, ja lisäksi löydät synttäritunnelmiamme Instagram-tilimme kohokohdista!

Perjantain kutsuvierastilaisuus kokosi yhteen monia ystäviä Retkipaikan polkujen varsilta. Päivän aikana puheenvuoron pitivät Retkipaikan perustaja Antti Huttunen sekä Harri Karjalainen Metsähallitukselta, Panu Könönen Suomen Ladusta, dokumentaristi Petteri Saario sekä Locationewsin Markus Sjöberg.
Aiemmin tänä vuonna Puolangan Hepoköngäs voitti lukijoidemme äänivyöryllä Vuoden Retkipaikka 2022 -tittelin. Kutsuvieraspäivänä palkinnon saapuivat noutamaan Leena Penttinen (vas.) Puolangan kunnan sekä Paljakan matkailuyhdistyksen puolesta sekä puistonjohtaja Sari Alatossava Metsähallituksen luontopalveluista. Voit lukea äänestyksestä ja Hepokönkäästä lisää täällä. Onnea Hepoköngäs!
Markus Sjöberg Locationewsista toi loistouutisia kaikille iPhonen käyttäjille: jo pitkään kaivattu uudistus tuo Retkipaikka-sovelluksen myös iOS-laitteille! Vanha sovellus uudistuu kokonaan, ja sovellus on saatavilla iPhonelle aivan näinä päivinä. Myöhemmin tänä vuonna uutuus tulee myös Android-käyttäjien saataville. Kerromme sovelluksesta pian lisää Retkipaikan kanavilla.

Haltia-salissa kuultiin viikonlopun aikana monta mielenkiintoista puheenvuoroa, ja äänessä oli niin Retkipaikan tiimiläisiä kuin yhteistyökumppaneitakin. Lämminhenkiset ja ajatuksia herättävät juhlapuheet kuulimme muun muassa puistonjohtaja Harri Karjalaiselta Metsähallituksen luontopalveluiden puolesta sekä Latu & Polku -lehden päätoimittaja Panu Könöseltä. Luontodokumentaristi Petteri Saarion ajatuksia luonnonsuojelun tärkeydestä herättävän puheenvuoron taustalla pyöri hänen henkeäsalpaavan komeita videoitaan Suomen luonnosta.

Markus Lehteinen ja Upe Nykänen puolestaan ovat eräitä Retkipaikan tiimiin pisimpään kuuluneista retkeilijöistä. Markus Lehteinen muisteli puheenvuoronsa aikana vaelluksillaan kokemiaan opettavaisia tilanteita ja antoi loistavia käytännön vinkkejä muille erähenkisille – kenties saamme Markukselta nämä vinkit pian myös Retkipaikassa julkaistaviksi! Upe Nykänen puolestaan kertoi yleisölle kävelymatkastaan Suomen päästä päähän ja sen mukanaan tuomista muistoista, huomioista sekä opeistakin. Upen seikkailuista voit Retkipaikan lisäksi lukea hänen omasta blogistaan osoitteesta Jalkaisin.fi.

Lauantain musiikkiesityksestä vastasi inarilainen poromies, kirjailija ja joikaaja Ante Aikio yhdessä Aimo Aikion kanssa. Ante on nähty muun muassa Metsien Kätkemän kakkoskauden jaksossa, jossa hän soittaa rumpua ja joikaa Muonion pyhällä Pakasaivolla. Voit katsoa Tunturituulen kutsu -nimisen jakson Yle Areenasta. Ennen musiikkiesitystään Ante myös luennoi yleisölle saamelaisesta mytologiasta ja avasi muun muassa rummun kuvituksien merkityksiä ja taustoja.

Aimo ja Ante Aikio esiintymässä.
Ante Aikio ja Antti Huttunen tutustuivat Metsien kätkemän kuvauksissa.
Retkinikkari Joppe Ranta & Antti Huttunen
Päivän aikana yleisö sai kuulla tarinan myös erään ystävyyden kannalta ihmeen merkittäviksi osoittautuneista perämoottorikaupoista vuosia sitten Suonenjoella. Tässä Upe Nykänen ottaa kuvaa ystävyksistä – Antti Huttusesta ja Monni Himarista. Myös Monni esiintyi lauantain aikana, muisteli omalta osaltaan Retkipaikan vaiheita sekä kertoi nykyisestä elämästään kirjailijana Pohjois-Norjassa.
Suomen luonnon ihmeellisiä asukkaita esittelevän Sutinaa ja suhmurointia -kirjan tehnyt Minttu Heimovirta on kirjoittanut monia juttuja Retkipaikan englanninkieliselle Finland, naturally -sisarsivustolle. Löydät tarinat tästä! Puoli seiskankin reportterina tunnettu Minttu oli matkustanut kotoaan Ylläkseltä etelään lukemaan kirjastaan äänikirjaversiota, ja onneksi aikaa löytyi hyvin myös synttärijuhliin. Perheen pieninkin pysyi reippaana koko kekkeripäivän!
Retkipaikan supersuositun kirjasarjan on kustantanut Karttakeskus (Tapio Oy). Aino Wuolijoki sekä Janne Kostamo lahjoittivat 10-vuotiaalle Retkipaikalle suuren kartan Nuuksion alueesta – Haltia tietysti ympyröitynä. Kiitos upeasta lahjasta!
Retkipaikan toimitusjohtaja Antti Huttunen sekä kehitysjohtaja Karoliina Säkö nostamassa maljaa 10-vuotiaalle Retkipaikalle.

Molempien päivien aikana saimme kuulla Retkipaikan perustajan Antti Huttusen muistelot siitä, missä, miten ja milloin Retkipaikka sai alkunsa sekä mitä kaikkia kymmenen vuoden aikana on tapahtunut. Yksi Antin retkeilyn pariin tönäisseistä kohteista oli Rapalan luolat Kangasniemellä – ilman niitä ei Retkipaikkaa ehkä nykyisessä muodossa olisi. Voit lukea Retkipaikan tarinan tästä. Antti avasi myös haaveitaan Retkipaikan tulevasta vuosikymmenestä ja paljasti, että katseita on käännetty muun muassa Kolin suuntaan!

Haltian pääovien edessä oppaamme Joel Pyykkönen keitteli kävijöille Retkipaikan omaa Loimu-nokipannukahvia.

Lauantain ohjelmanumeroiden päätteeksi ja Haltian suljettua ovensa Retkipaikan oma väki vetäytyi tapahtumakentän kodalle vaihtamaan kuulumisia. Solvallan rantasauna oli lämmin, ja toisella kodalla valmistui retkipaikkalaisille upea illallinen eeppisen eräkeittiön tulilla Pete Vuorelan (Peten Erä- ja elämys) toimesta. Retkipaikan tiimi asuu hyvin leveästi ympäri Suomea, pohjoisimmat aina Utsjoella – tai oikeastaan Lakselvissa – saakka. Tällä kertaa väkeä oli ehättänyt paikalle muun muassa Kilpisjärveltä, Kittilästä, Kolarista, Kuopiosta, Jyväskylästä, Liedosta, Paraisilta sekä myös Uudenmaan eri kolkista.

Meistä retkipaikkalaisista moni taitaa olla kaikkein omimmillaan mukavissa retkivaatteissa ja tulistelun tunnelmissa niin, että katsetta voi lepuuttaa nuotion loimussa. Kodasta kuuluikin iloinen porina kauas, kun kuulumisia ja tulevan kesän retkisuunnitelmia vaihdettiin porukan kesken.

Mitä sinä haluaisit nähdä Retkipaikan tulevaisuudessa? Voit koska vain jättää toiveesi tänne!

Teksti ja kuvat: Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.